48 fullspäckade timmar (fyllda) med kultur, shopping och botaniska trädgårdar

Weekend i Uppsala – en skön helg i Uppland

Dags för ett miljöombyte i vardagslunken? Att åka bort över helgen är ett bra sätt att ladda depåerna med livsnödvändig inspiration. Uppsala är med sin närhet till allt på många sätt det ultimata resmålet för en fulländad cityweekend. För såväl barnfamiljen som det nyförälskade paret. Så här får du ut det mesta av dina dyrbara 48 timmar.

En lördag med kultur, god mat och vackra trädgårdar i Uppsala

weekend uppsala

09.00 – Ät en ordentlig frukost på Picnic

Oavsett om du anländer med tåg till Uppsala centralstation på morgonkvisten eller vaknar upp i en säng på Radisson Blu Hotel kan du avnjuta en riklig frukostbuffé på hotellets egen restaurang Picnic. Nygräddat bröd, frasiga croissanter, skuren frukt, massor av goda pålägg och hemmagjord äggröra ger den perfekta starten på din weekend i Uppsala!

10.00 – Kryssa mellan sevärdheterna i centrum

Efter frukosten börjar ni gå mot de centrala delarna av Uppsala. Om ni är osäkra på riktningen så är det bara att ta kurs mot Uppsala domkyrka och Uppsala slott som tornar upp sig på avstånd. Inom kort når ni Stora torget som är själva navet i Uppsalas shoppingdistrikt. Men vi låter shopping-genen vila för en stund och inleder istället en kulturell vandringstur.

Samtliga av Uppsalas främsta landmärken ligger i ett kluster väster om Fyrisån. Gå över någon av broarna, passera den klassiska krogen Domtrappkällaren och fortsätt under valvet så kan du på nära håll beundra Skandinaviens största och högsta katedral. Nordens äldsta gotiska kyrka är en mäktig syn, både ut- och invändigt. Efter att ni kollat in Gustav Vasas och Carl von Linnés gravplatser rekommenderas ett besök i det norra tornet som inrymmer domkyrkans museum Skattkammaren.

Nästan vägg i vägg med domkyrkan ligger Museum Gustavianum med sitt karaktäristiskt kupolformade tornrum. Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad fungerar idag som officiellt universitetsmuseum. Universitetet grundades redan år 1477, men är en ungtupp i jämförelse med många av de föremål som går att se i utställningarna. Riktiga mumier, vikingahjälmar, antika mynt och Celsius egen termometer tillhör höjdpunkterna. Pricken över i:et är den anatomiska teatern där 1600-talets läkarstudenter utförde dissektioner inför publik. OBS: Gustavianum är stängt fram till våren 2024 p.g.a. renovering.

Precis bakom Gustavianum ligger Uppsala universitets praktfulla huvudbyggnad. Universitetshuset invigdes under pompa och ståt 1887 och är sedan dess symbolen för universitetsstaden Uppsala. Slå er ner på en bänk i Universitetsparken och låt universitetets omdebatterade motto “tänka fritt är stort men tänka rätt är större” sjunka in för ett ögonblick. I närheten finner ni även den mysiga kvartersbion Fyrisbiografen och flera studentnationer.

12.00 – Lunch på Hambergs Fisk

Börjar det kurra i magen efter alla kulturella intryck? Förståeligt. Om ni återvänder en bit på er vandring så anländer ni till Fyristorg. Här håller en av Uppsalas hyllade White Guide-restauranger till. Hambergs Fisk fokuserar som namnet antyder enbart på havets läckerheter. Beställ från menyn på egen risk, det finns en överhängande risk att det är så gott att du vill återvända redan lagom till middagen.

En solig dag så finns det inget mysigare än att slå sig ner under trädkronorna i Botaniska trädgården och smutta på en kopp kaffe.

botaniska-trädgården-slottet

13.00 – Upptäck Uppsala slott och Botaniska trädgården

Väl mätta och belåtna är ni sedan redo att traska uppför Carolinabacken, den första etappen i stigningen upp mot Uppsala slott. Smit in i någon av affärerna längs Drottninggatan innan ni kommer fram till det nyrenoverade universitetsbiblioteket, Carolina Rediviva. Fortsätt backen upp till vänster så når ni inom kort borggården och Gunillaklockan.

Ståtliga Uppsala slott, som började byggas på initiativ av Gustav Vasa 1549, har varit skådeplatsen för många avgörande händelser i svensk historia och genomgått både bränder och flera renoveringar. Idag har slottet sin ursprungsfärg, den ljusrosa nyansen. Håll utkik efter landshövdingen som har sin bostad i slottet och passa på att besöka två spännande museum: Uppsala konstmuseum och Vasaborgen (öppnar efter midsommar).

Om du inte känner för att gå in i slottet så har vandringen trots det inte varit förgäves – slottsgården på uppe höjden erbjuder en av Uppsalas bästa utsiktsplatser. Vänder du blicken i motsatt riktning får du en lika imponerande överblick av Botaniska trädgården. Detta botaniska mästerverk till barockträdgård är en grönskande oas och en hyllning till vetenskapsmän som Rudbäck, Linné och Thunberg. 

15.00 – Fika med guldkant under trädkronorna

Hög tid för en paus. En solig dag så finns det inget mysigare än att slå sig ner under trädkronorna i Botaniska trädgården och smutta på en kopp kaffe. Café Victoria serverar läckerheter som är en fröjd för öga såväl som gom.

fyrisån

16.00 – Följ Fyrisån och utforska centrum

Timmarna innan middagen kan ni ta en sväng förbi Stadsträdgården, följa Fyrisån och utforska butikerna i citykärnan. Om du inte fått nog av kulturhistoriska intryck för dagen så kan du gå förbi Upplandsmuseet beläget vid foten av domkyrkan och med ån rinnandes längs ena husväggen. Cineasten i ert sällskap känner redan till att byggnaden inte enbart är navet för det uppländska kulturarvet, utan även har filmhistorisk betydelse. Dess exteriör användes nämligen som prästgård i Ingmar Bergmans Oscarsvinnande film Fanny och Alexander.

19.00 – Drinkar på takbar och hummertacos på Miss Voon

När man är trött i fötterna efter en lång dag i kulturens tecken kan det vara skönt att äta middag nära hotellrummet. Precis bredvid centralstationen, högst upp i samma hus som Elite Hotel Academia, ligger ytterligare en White Guide-restaurang – Miss Voon. Börja kvällen med en drink i rooftopbaren och förtär sedan en sjurätters fusion av asiatisk och skandinavisk mat som ni sent ska glömma. Missa inte hummertacosen!

21.00 Sängfösare eller nattsudd

Du som har ork kvar kan avrunda med en sängfösare i restaurang Picnic trivsamma bardel.

Vill du fortsätta ut i natten? Kika i vår guide över barer och pubar i Uppsala – oavsett om du är ölfantast, musikentusiast eller mingelsugen så hittar du ett ställe som passar dig.

God natt.

Aktiviteter på söndag – brunch och fantastisk shopping

shopping

11.30 – Grön brunch på UKK

Godmorgon! Din weekend i Uppsala fortsätter. Lite seg i kropp och knopp efter gårdagens sena äventyr? Vi har alla våra olikheter och preferenser, men något de flesta är överens om är att en vällagad helgbrunch slår det mesta. Vi har en komplett guide till fantastiska brunchställen i Uppsala!

12.30 – Uppsalas shoppinggator

På med spenderbyxorna! Svartbäcksgatan, Kungsängsgatan och Dragarbrunnsgatan är Uppsala citys huvudsakliga shoppingstråk. Här finns både små lokala kvartersbutiker, stora kedjor och flera shoppinggallerior att gå loss i. Enklast är att utgå från korsningen Kungsängsgatan/Bangårdsgatan, vid det vackra Gamla Riksbankshuset, och sedan vandra mot och förbi Stora torget. På vägen passerar ni bl.a. Åhlénsvaruhuset, Forumgallerian och S:t Per Gallerian.

Här har vi listat några av de små guldkornen och givna shoppingstopp ingen får missa.

14.30 – Kaffestund på Café Linné

När ni följt Svartbäcksgatan fram till Stadsbiblioteket förändras stadsbilden till äldre och pittoreska låghus. Enligt många den gata i Uppsala med högst mysfaktor. I ett av husen finner vi en Uppsalaklassiker – Café Linné. Kaféet har två lokaler på varsin sida av Linnégatan och är ett vattenhål för pluggande studenter och andra javatörstande individer.

Linneträdgård-blomma

15.30 – Golvas av Linnéträdgårdens prakt

Mittemot Café Linné ligger Carl von Linnés kanske främsta livsverk – Linnéträdgården. Hans egen botaniska trädgård kan först vara lätt att missa bakom den höga inhägnaden, men väl inne bakom grindarna möts du av en grönskande oas där mer än tusen växtarter samsas om utrymmet. En fantastisk syn, speciellt sommartid. Linnés gärning fascinerar och i Linnémuseet, som en gång utgjorde vetenskapsmannens bostad, finns en utställning i hans ära.

19.00 – Avrunda din weekend i Uppsala på Stationen

Sedan den nya centralstationen uppfördes har det gamla stationshuset förvandlats till ett slags nöjespalats. Stationen har med en modern touch lyckats bevara den inbyggda charmen från husets 150-åriga historia och skapat ett tillhåll för god mat och dryck med olika inriktningar. Välj mellan brasseriet i Paris, baren i London eller caféet i Rom. Kort och gott, det perfekta stället att avsluta din weekend i Uppsala!