Brunch i Uppsala

Goda och sena morgonstunder för alla!

Vi har alla våra olikheter och preferenser, men något de flesta är överens om är att en vällagad helgbrunch slår det mesta. När du väl är hungrig gäller det att veta vart du ska gå. Snabbt. Nedan följer därför en komplett guide till fantastiska brunchställen i Uppsala!

Kontrasterande på Radisson Blu Hotel

Lördagar 11.30-15.00 

På Radisson Blu Hotel, ett av stadens moderna och centrala hotell, huserar restaurang Picnic. De säger sig, fyndigt nog, servera “kulinariska utflykter” under dagens alla måltider, och brunchen är inget undantag. Varje lördag inviteras Uppsalabor och -besökare till en frukostmiddag, som brunchen tidigare kallats på svenska, där kontrasterna presenterar menyn. Varma och kalla rätter möter gröna och söta rätter, tätt följda av de läskande alternativen, i en salig blandning av konventionellt och unikt. Vad sägs till exempel om avokadotoast, amerikanska pannkakor och en klassisk brekkie-tallrik för att nämna några. Här finns också en bubbligare version av brunch att beställa, om man vill lägga till ett glas mousserande. Nu kan du även njuta av brunchen på Picnics uteservering – det hör sommaren till.

scones-ats-under-afternoon-tea-i-uppsala

Brittiskt lyxigt på Villa Anna

Lördagar 12.00-13.45 & 14.15-16.00

Njutbart och nybakat är två ord som definierar Villa Annas stående version av brunch. Med målet att låta gästerna luta sig tillbaka och uppleva den där typen av bakverk och bröd som nästan lyckas smälta i munnen öppnar butikhotellet upp sina dörrar till Afternoon Tea varje lördag. Klassikerna scones och lemoncurd står naturligtvis framdukade, men även det mer äventyrliga inslaget Skagen-croissant, tätt följd av charkuterier och bakverk. Bland annat. På utvalda datum erbjuder Villa Anna också in till mer regelrätta bruncher, så håll utkik på deras hemsida.  

acai-bowl-på-brunch-i-uppsala

Nytt och nyttigt på Melrose Café

Varje dag

Ett härligt tillskott på Uppsalas fikascen är Melrose Café. Läget känns nära hemma, centralt placerat i bostadstäta men centrala Luthagen. I dessa tegeltäckta lokaler bjuds det på modern inredning och, kring brunchtid, större frukosterbjudanden väl värda att uppkallas efter B-ordet. Vad sägs om vitaminproppade açaibowls, söta chiapuddingar och den moderna klassikern avokadomackan? För dig som tycker om att fota din mat är Melrose Café ett måste.

pannkaksbrunch-på-gh-nation-i-uppsala

Pannkakspackat på Gästrike-Hälsinge nation

Lördagar 11.00-15.00

Arkeologiska utgrävningar har visat oss att en av de tidigaste och mest utbredda maträtterna gjorda på spannmål tycks ha varit pannkakan. Detta tar Gästrike-Hälsinge nation, även kallad GH i studentmun, fasta på när de varje lördag under skolterminerna öppnar för sin pannkaksbrunch. Menyn erbjuder amerikanska pannkakor med en blandad kompott av pålägg, från klassikern med lönnsirap till en mer hungerlugnande tillbehör som gravad lax och gräddfil. Veganska alternativ finns också att få – allt för att samtliga Uppsalabesökare, student som arbetande, ska få sätta guldkant på lördagen med de härligt fluffiga plättarna. Inget så kallat nationskort behövs alltså. Ett toppalternativ för en påfrestad plånbok!

brunch-för-vegetarianer-och-veganer-i-uppsala

Utbudsrikt på Clarion Hotel Gillet

Vill du ha en helgbrunch i Uppsala som heter duga är det en god idé att boka bord på Clarion Hotel Gillet. Detta centrala hotell dukar varje lördag och söndag upp en buffé av stor variation; allt från pyttipanna och prinskorv till bröd och brieost serveras, och det är ingen risk att påstå att alla kommer att hitta mycket gott här. Särskilt utmärkande för Gillets brunch uppskattas av både små och stora kakmonster: ett helt bord fyllt med bakverk och efterrätter.

För aktuella öppettider, se här.

Picnic Brunch Uppsala - 1

Brunch med guldkant hos Restaurang Nobel

Utvalda söndagar

Vill du äta en lyxig brunch rekommenderar vi ett besök hos Restaurang Nobel på Elite Hotel Academia. På utvalda söndagar serverar de en stor brunch buffé där du kan njuta av allt från färska räkor och hemlagad mat från grunden, till kalla rätter och färska bakverk från deras eget bageri. För lite extra guldkant kan du även förbeställa Brunch & Bubbel. Ett perfekt sätt att avsluta veckan på!

brunch

Grönt på Uppsala Konsert & Kongress

På grund av covid-19 är denna brunch inställd.

Varmt välkomna, vegetarianer, veganer och flexitarianer! Med slagorden “Uppsalas grönaste brunch” bjuder Uppsalas främsta konserthus, UKK, in till en färgsprakande och köttfri måltid. Den erbjuder, som sig bör, både varma och kalla rätter såsom vegetariska och veganska röror och sallader, samt pannkakor och annat sött som avrundning – och lämpar sig faktiskt fint för både vuxen och barn. Har du något särskilt att fira? Då finns mousserande eller så kallat finkaffe att beställa till bordet. Den som vill vara med om en extra livad tillställning bör hålla ett öga på kalendern: Uppsala Konsert & Kongress anordnar nämligen brunchkonserter med jämna mellanrum, där professionella musiker uppträder under mumsandet utan extra kostnad.