Mat & dryck

Brunch i Uppsala - de bästa sena morgonstunderna i stan

Vi har alla våra olikheter och preferenser, men något de flesta är överens om är att en vällagad helgbrunch slår det mesta. När du väl är hungrig gäller det att veta vart du ska gå. Snabbt. Nedan följer därför en komplett guide till fantastiska brunchställen i Uppsala!

Närbild på brunchrätt, en smooothie och chokladkaka

© Bild: Frans Bistro

New York-känsla på Frans Bistro

Lördag och söndag kl. 12.00 – 15.00.

Frans Bistro hämtas influenser från hela världen, vilket skapar en härligt internationell men ändå mysig miljö. Restaurangen i centrala Uppsala är både inbjudande och hipp – här är det lätt hänt att en brunch glider över till både cocktails och en lång middag. Brunchen serveras som à la carte mellanrätter. Om du har svårt att bestämma dig bland alla moderna klassiker på menyn så är det perfekt att ta gärna in flera olika dela med ditt sällskap. Kolla in menyn och boka bord på Frans hemsida.

Picnic Brunch Uppsala - 1

Kontrasterande på Radisson Blu Hotel

Lördagar 12.00-15.00 

På Radisson Blu Hotel, ett av stadens moderna och centrala hotell, huserar restaurang Picnic. De säger sig, fyndigt nog, servera “kulinariska utflykter” under dagens alla måltider, och brunchen är inget undantag. Varje lördag inviteras Uppsalabor och -besökare till en frukostmiddag, som brunchen tidigare kallats på svenska, där kontrasterna presenterar menyn. Varma och kalla rätter möter gröna och söta rätter, tätt följda av de läskande alternativen, i en salig blandning av konventionellt och unikt. Vad sägs till exempel om avokadotoast, amerikanska pannkakor och en klassisk brekkie-tallrik för att nämna några. Här finns också en bubbligare version av brunch att beställa, om man vill lägga till ett glas mousserande. Nu kan du även njuta av brunchen på Picnics uteservering – det hör sommaren till.

Inredning på Villa Anna, Uppsala

© Pressbild, Villa Anna

Brittiskt lyxigt på Villa Anna

Lördagar 12.00-13.45 & 14.15-16.00

Njutbart och nybakat är två ord som definierar Villa Annas stående version av brunch. Med målet att låta gästerna luta sig tillbaka och uppleva den där typen av bakverk och bröd som nästan lyckas smälta i munnen öppnar butikhotellet upp sina dörrar till Afternoon Tea varje lördag. Klassikerna scones och lemoncurd står naturligtvis framdukade, men även det mer äventyrliga inslaget Skagen-croissant, tätt följd av charkuterier och bakverk. Bland annat. På utvalda datum erbjuder Villa Anna också in till mer regelrätta bruncher, så håll utkik på deras hemsida.  

acai-bowl-på-brunch-i-uppsala

Nytt och nyttigt på Melrose Café

Varje dag

Ett härligt tillskott på Uppsalas fikascen är Melrose Café. Läget känns nära hemma, centralt placerat i bostadstäta men centrala Luthagen. I dessa tegeltäckta lokaler bjuds det på modern inredning och, kring brunchtid, större frukosterbjudanden. Vad sägs om vitaminproppade açaibowls, söta chiapuddingar och den moderna klassikern avokadomackan? För dig som tycker om att fota din mat är Melrose Café ett måste.

Bord och stolar på Restaurang Sorellina

Italienska smaker på Trattorian Sorellina

Lördagar och söndagar

Trattorian Sorellina är en ombonad och lummig restaurang med utsikt över det brusande Islandsfallet vid Fyrisån. Om du vill uppleva Italien mitt i Uppsala är det hit du ska bege dig – på brunchbuffén hittar du det bästa från det italienska köket. Charkuterier, carpaccio, tonfisktartar, pizza, grillat kött, hemgjord pasta, gröna rätter och så givetvis ett dessertbord. Skåla i prosecco eller kanske en lemonad och njut av den familjära stämningen på denna restaurang, och helgkänslan är komplett.

pannkaksbrunch-på-gh-nation-i-uppsala

Pannkakspackat på Gästrike-Hälsinge nation

Lördagar 11.00-15.00

Arkeologiska utgrävningar har visat oss att en av de tidigaste och mest utbredda maträtterna gjorda på spannmål tycks ha varit pannkakan. Detta tar Gästrike-Hälsinge nation, även kallad GH i studentmun, fasta på när de varje lördag under skolterminerna öppnar för sin pannkaksbrunch. Menyn erbjuder amerikanska pannkakor med en blandad kompott av pålägg, från klassikern med lönnsirap till en mer hungerlugnande tillbehör som gravad lax och gräddfil. Veganska alternativ finns också att få – allt för att samtliga Uppsalabesökare, student som arbetande, ska få sätta guldkant på lördagen med de härligt fluffiga plättarna. Inget så kallat nationskort behövs alltså. Ett toppalternativ för en påfrestad plånbok!

the-social-clarion-gillet-kvinnor-brunch-kaffe-frukost_destination-uppsala

© Bild: The Social 

Utbudsrikt på The Social Bar & Bistro

Utvalda lördagar

Vill du ha en helgbrunch i Uppsala som heter duga är det en god idé att boka bord på Clarion Hotel Gillet i deras egna restaurang – The Social Bar & Bistro. Här dukar man upp en buffé av internationella bistroklassiker med en modern twist, där alla kan hitta en favorit. Något som brukar uppskattas av både små och stora kakmonster på denna brunch är att det finns ett helt bord fyllt med bakverk och efterrätter.

För aktuella öppettider, se här.

Närbild på ett buffebord med bakverk

© Bild: Nobel, Uppsala

Brunch med guldkant hos Restaurang Nobel

Utvalda söndagar

Vill du äta en lyxig brunch rekommenderar vi ett besök hos Restaurang Nobel på Elite Hotel Academia. På utvalda söndagar serverar de en stor brunch buffé där du kan njuta av allt från färska räkor och hemlagad mat från grunden, till kalla rätter och färska bakverk från deras eget bageri. För lite extra guldkant kan du även förbeställa Brunch & Bubbel. Ett perfekt sätt att avsluta veckan på!

Brunch på Jorden är blå som en apelsin

Smakrika kombotallrikar på Café Jorden är blå som en apelsin

Onsdag-söndag

Jorden är blå som en apelsin är ett unikt café i Tullgarnsparken intill Fyrisån. I inredningen finns många udda detaljer som man blir glad av, och du kan förutom att njuta av god mat även spela shack eller passa på att slå dig ner med en bok från den lilla bok- och inredningshandeln i samma lokal. Här beställer du från en meny med ett ”frukost hela dagen”-koncept. Välj mellan de populära färdigkomponerade tallrikarna med inspiration från frukostar i hela världen, exempelvis en peruansk, syrisk eller holländsk tallrik, eller kombinera ihop din beställning själv. Här finns också en gedigen meny med varma och kalla drycker, vin och öl.