Uppsala slott | Museum & historia

Uppsala slott

Uppsala slott inhyser två spännande museer; Uppsala konstmuseum och Vasaborgen. Du kan även ta del av Uppsalas bästa utsikt genom en takvandring på slottstaket.

Uppsala slott

Uppsala slott, som började byggas av Gustav Vasa 1549, kom att under lång tid spela en central roll i såväl Uppsalas som Sveriges historia. Här har många avgörande historiska händelser utspelat sig såsom Sturemorden 1567, Gustav II Adolfs beslut att Sverige skulle delta i vad som utvecklade sig till det 30-åriga kriget och i slottets Rikssal läste Schering Rosenhane upp drottning Kristinas tronavsägelse den 6 juni 1654.

Slottet skadades svårt i en stor brand år 1702 och kvar blev i stort sett bara en ruin. Återuppbyggnaden tog lång tid och inte gick det fortare av att resterna av slottet användes som stenbrott till det stora slottsbygget i Stockholm. Slottets fasader renoverades i början av 2000-talet och numera har slottet den ursprungliga, ljusa färgen som det hade under Carl Hårlemans restaurering på 1740-talet. Idag är slottet bostad för landshövdingen.

Museum

Uppsala Konstmuseum

Uppsala konstmuseum får du ta del av svensk och internationell bildkonst.

Vasaborgen

Vasaborgen är ett museum med 1500-talsruiner från det ursprungliga Uppsala slott som Gustav Vasa började bygga 1549.

Museum Bar & Café

Njut av en fika eller lunch i den anrika miljön på Uppsala Slott. I de gamla valven under Konstmuseet huserar Cajsa’s Kök. Här kan du avnjuta allt från smörrebröd och Afternoon tea till sallader, wraps och vällagade luncher. Här finns även varma och kalla drycker som kaffe, lemonad, viner och bubbel.

De unika lokalerna passar också om du letar efter ett ställe att ordna event som bröllop, mingel, konferenser, after works och fester.

Takvandring på slottet

Vill du ta del av Uppsalas bästa utsikt?

Karta & kontakt

Adress:

Drottning Christinas väg 1E

75237 Uppsala

Webb:

www.visituppsalaslott.se