Universitets­huset

En historisk kulturmiljö

Universitetshuset är Uppsala universitets huvudbyggnad, belägen i stadens historiska kvarter centralt i staden. Den ståtliga byggnaden, i en slags romersk renässansstil, är ritad av arkitekten Herman Teodor Holmgren och byggdes under 1880-talet. 1887 invigdes den under stora festligheter.

Det finns flera praktrum i byggnaden, den otroliga och rymliga förhallen med praktfulla interiörer, den stora universitetsaulan och högtidssalen med ca 1 800 sittplatser och ett flertal föreläsningssalar. På övre planet finns det så kallade stora kanslersrummet där rektorn tar emot prominenta gäster. Detta rum, liksom en rad andra intill, pryds av många porträtt föreställande kungar, kulturpersonligheter och framför allt professorer som verkat vid universitetet under århundradena, universitets konstsamling är en av de största i landet i statlig ägo.

Idag används universitetshuset vid föreläsningar, konferenser, konserter, akademiska högtider, mässor och olika typer av evenemang. Huset är en utmärkt arena för dig som söker någonting extra för dina möten och upplevelser.

universitetshuset

Kapacitet

Konf.rum 7
Biositt. 1746
Skolsitt. 528
Yta 250
Kranmärkt Nej
Miljöcertifierad Nej

Faciliteter

Tillgänglighet:
Tillgängligt för rullstol
Handikapparkering
Rullstolstoalett

Karta & kontakt

Adress:
Biskopsgatan 3/Övre Slottsgatan 7D (tillgänglighetsanpassad entré)
75105 Uppsala

Telefon:
+46 18 471 49 62

E-post:
universitetshuset@uu.se

Webb:
www.uu.se/om-uu/historia/historiska-kulturmiljoer/universitetshuset