Universitets­huset Uppsala

En historisk kulturmiljö

Universitetshuset är Uppsala universitets huvudbyggnad, belägen i stadens historiska kvarter centralt i staden. Den ståtliga byggnaden, i en slags romersk renässansstil, är ritad av arkitekten Herman Teodor Holmgren och byggdes under 1880-talet. 1887 invigdes den under stora festligheter.

Det finns flera praktrum i byggnaden, den otroliga och rymliga förhallen med praktfulla interiörer, den stora universitetsaulan och högtidssalen med ca 1 800 sittplatser och ett flertal föreläsningssalar. På övre planet finns det så kallade stora kanslersrummet där rektorn tar emot prominenta gäster. Detta rum, liksom en rad andra intill, pryds av många porträtt föreställande kungar, kulturpersonligheter och framför allt professorer som verkat vid universitetet under århundradena, universitets konstsamling är en av de största i landet i statlig ägo.

Idag används universitetshuset vid föreläsningar, konferenser, konserter, akademiska högtider, mässor och olika typer av evenemang. Huset är en utmärkt arena för dig som söker någonting extra för dina möten och upplevelser.

ladda ned (10)

Kapacitet

Konf.rum 7 st
Biositt. 1800 st
Skolsitt. 528 st
Yta 250 kvm

Faciliteter

Handikapp:
Handikapparkering
Handikapptoalett
Tillgängligt med rullstol

Karta & kontakt

Adress:
Biskopsgatan 3
75105 Uppsala

Telefon:
+46 18 471 00 00

E-post:
servicecenter@uadm.uu.se

Webb:
www.uu.se/om-uu/historia/historiska-kulturmiljoer/universitetshuset