Ett maxat dygn i Uppsala

Upplev Uppsala på 24 timmar

Uppsala, med närhet till allt, är det perfekt resmålet även för en kort visit, och med lite planering kan du göra ett dygn i Uppsala till en fulländad upplevelse. Här har redaktionen på Destination Uppsala har satt ihop ett förslag för dig som vill utforska staden på 24 timmar.

En strut med hemmalagad glass på en cafedisk

Glass på Güntherska

10.00 En bra start på dagen hos Café Varga

Om du kommer till Uppsala med tåg, behöver du bara svänga runt hörnet för att dyka in hos Cafe Varga. I en gammal lagerbyggnad bredvid järnvägsstationen ligger denna pärla med mycket kärlek bakom både maten och inredningen. Lokalen har gott om plats, vilket kan vara skönt om du har väskor med dig. Dra igång en skön låt på jukeboxen så är dagen igång på bästa sätt!

11.00 Utforska unika butiker i city

I stadskärnan hittar du en härlig blandning av butiker och gallerior, fullpackade av bra shopping. Promenera längs med den populära gågatan där de flesta av stadens moderiktiga gallerior och affärskedjor finns, eller besök små söta butiker i de kullerstenbelagda kulturkvarteren runt Fyrisån. Uppsala är också en stad som är bra för secondhand- och vintageshopping, kolla till exempel in klustret med hållbar shopping på Drottninggatan. Alla våra shoppingtips hittar du under shoppinguider.

13.00 Lunch på Hambergs Fisk

Du som gillar skaldjur och fisk får inte missa Hambergs Fisk, en av Uppsalas mest uppskattade fiskrestauranger som även är med i White Guide. Menyn skiftar med säsongerna men håller alltid hög kvalitet. I lokalen finns även en fiskbutik, så det är ett kul ställe att spana på folk som kommer in för att handla sin middag.

14.00 Res genom Uppsalas rika historia

Uppsala bär spår efter många kända personer och händelser. Många platser ligger inom promenadavstånd från varandra, så på ett par timmar kan du bekanta dig med flera betydelsefulla platser i Uppsala. Upplev Uppsala domkyrka som är Nordens äldsta gotiska katedral och även platsen där Gustav Vasa ligger begravd. Här kan du också ta en tur i skattkammaren. Några minuters promenad bord ligger en annan pampig byggnad, det rosa slottet som Gustav Vasa lät bygga (som även inrymmer det utmärka konstmuseet), Prinshuset där Oscar I:s söner bodde och mycket mer. Från slottet ser du till Botaniska trädgården, där du kan upptäcka det blomstrande arvet från Carl von Linné. Du kan läsa mer om Uppsalas sevärdheter under Uppsalas absoluta måsten.

16.00 En kunglig fika på Güntherska Hovkonditoriet

Güntherska är ett äkta konditori med en av stadens bästa uteserveringsläge intill ån. Variationen av bakelser, smörgåsar och annan mat är stor och här kan du njuta av nybakade sötsaker till en rykande kaffe uppkrupen i någon av de mysiga hörnorna i konditorisalongen – eller på uteserveringen, som håller öppet året om.

17.00 Utmana varandra i barspel

Efter fikat kanske du vill röra lite på dig innan kvällens middag? Passa på att utmana ditt sällskap i ett roligt spel. Bowling, shuffleboard, biljard eller varför inte testa ”nykomlingen” cornhole? Det finns massor av ställen i stan som erbjuder en kul stund. Se våra tips på aktiviteter.

19.00 Summera dagen över en högklassig middag

Avrunda din heldag i Uppsala med en riktigt god middag på någon av stadens restauranger. Spendera kvällen på en trevlig uteservering med utsikt mot Fyrisån eller prova en av de Uppsalakrogar som omnämns i årets upplaga av White Guide. Hitta en restaurang i din smak bland våra listningar.

22.00 Avrunda med en cocktail

Inte redo att säga god natt ännu? Vilken tur att det finns flera ställen att slå sig ner på med något gott i glaset. Takbaren på Miss Voon erbjuder panoramautsikt över Uppsala, medan 7 flaskor skakar cocktails med hög hantverkskunskap cocktails på marknivå i stationshuset. På Iberico blir det festlig stämning framåt kvällen – och det finns självklart flera nattklubbar om du blir sugen på att dansa natten igenom.