Sevärdheter

Stads­trädgården

Stadsträdgården

En grön oas vid Fyrisån

stadsträdgården

Under slutet av 1800-talet, mycket tack vare landshövding Robert von Kraemer och Trädplanteringskommittén, anlades början till den vackra park som idag är känd som Stadsträdgården, Uppsalas ”stadspark”.

Parken, som är öppen året om, innehåller många spännande platser och roliga attraktioner. På våren och sommaren sprakar parken av blomsterprakt när grönskan blommar ut i paradradplanteringarna.

Mitt i en liten perennomgärdad näckrosdamm ligger Lycksalighetens ö med inbjudande sittplatser. Inte långt därifrån, i den centrala delen av parken, ligger en stor lekplats med massor av roliga lekredskap och saker att upptäcka och göra för dig som har familjen med dig.

I anslutning till lekplatsen ligger ”Gula villan”, som förr i världen var stadsträdgårdsmästarens hus men som på senare år har bedrivits som sommarkafé. Här kan du slå dig ner, njuta av en fika och den sköna atmosfären.

I parkens södra del ligger Parksnäckan, en friluftsteater utrustad med ljud- och ljussystem där du kan se och uppleva mängder olika kulturevenemang. Intill den hittar du ett rosarium med massor av rossorter, men också clematis och perenner.