Från street till preppy

Shopping i Uppsala

Shoppa, fika eller bara njut av citypulsen och den vackra Uppsalamiljön. Här kan du promenera runt bland charmiga butiker i de kullerstenbelagda kulturkvarteren runt Fyrisån och S:t Eriks torg, eller längs med den populära gågatan där de flesta av stadens moderiktiga gallerior och butiker finns. Här har vi listat några av de små guldkornen och givna shoppingstopp ingen får missa.

Tips! Ska du besöka Uppsala city kan du ladda ned Uppsala City appen till din mobiltelefon. Här hittar du kartor och information om bland annat parkeringar och öppettider.

butik

Svartbäcksgatan a.k.a. ”Gågatan”

Allmänt vedertagen som Uppsalas naturliga pulsåder när det kommer till shopping. Svartbäcksgatan, i folkmun mer känd som ”Gågatan”, är en perfekt plats att utgå ifrån. I höjd med Linnéträdgården börjar mysiga caféer samsas med små inrednings- och klädbutiker. Sväng in på Öster om ån som stoltserar med ett stort urval av nutida svenskt konsthantverk och design, allt från vackra bruksting till konstföremål av hög klass. Vidare längs med stadens flanörgata nummer ett hittar du allt från världens bästa bokhandel The English Bookshop (Bookstore of the Year 2018) till välkända modekedjor.

Forumkvarteren – catwalk eller gatucred?

Intill Åhlens silverfärgade futuristiskt designade 4-våningshus av mode och inredning ligger Forumkvarteret. Det är hit som du ska söka dig om du letar efter skönhetsprodukter, i form av både krämer och mode. Sephora, Rituals och The Body Shop samsas alla under samma tak, tillsammans med moderiktiga klädbutiker som VOLT och Bikbok. Är du mer street wear än catwalk? Sneakers Point och Dedicated fixar stilen.

bröd

Svava Matgalleria – streetfood och stenungsbageri under samma tak

Även den mest luttrade fashionistan behöver fylla på energidepåerna. I Svava matgalleria finns något för alla smaker och plånböcker. Testa en av Uppsalas bästa burgare på Tugg eller sväng förbi Zocalo, Uppsalas svar på Chipotle, för en burrito. För dig som hellre tar något lite mer vänligt på byxlinningen finns prisbelönta Leijon, ett bageri med fräscha sallader och delikata smörgåsar i intim miljö. Missa inte att köpa hem lite av deras gudomliga surdegsbröd! För den där extra snabba energiboosten, stanna till Chocomania för våfflor, crêpes, choklad och gelato för en sötsaksinjektion innan shoppingrundan fortsätter.

herta-butik-shopping

Herta

Pittoreska småboutiquer längs S:t Eriks gränd

Promenera i det charmiga kullerstensbelagda kulturområdet runt St Eriks gränd, Fyristorg och Övre slotts. Söker du hög mysfaktor med små butiker för shopping, mysiga caféer och restauranger så har du kommit rätt. Fantastikbokhandeln med Klas bakom disken har allt vad konnässörer in om fantasy, skräck och science fiction kan drömma om. Ni vet den där typen av butiker där man stannar till och tittar, plockar och småler åt alla fina och finurliga saker man ser? Mamsell K är urmodern till dessa – följ med ned i kaninhålet och fundera var den där timmen tog vägen senare. På S:t Eriks torg hittar du även den nyöppnade butiken Tribeute som säljer hållbar inredning och hantverk från bland annat Afrika och Haiti. Sväng sen ner till Herta, som stoltserar med unika kollektioner, ”must have”-designerkläder och inredningsdetaljer.

Du kan också passa på att hänföras av hela Sveriges historia, för här ligger några av Uppsalas mest populära historiska sevärdheter och platser.

shopping-gata

Drottniggatan

Strosa längs Drottninggatan

Drottninggatan bjuder på en stor variation av butiker. Här finns allt från den moderna second-hand butiken Stil till Mäster Arnes klädbutik och skrädderi. Letar du efter herrkläder rekommenderar vi Bergmans som har ett stort utbud av populära varumärken. Du får inte heller missa MiraMar som säljer mode och accessoarer för henne. På Drottninggatan hittar du även Uppsalas trevligaste optiker Rediviva Optik som har ett stort utbud av glasögon och solglasögon. Hos grannen Cameo Design säljs även fina smycken, klockor och inredningsartiklar.

Glöm inte bort att svänga förbi den mysiga barnbokhandeln Läslusen. Här finns barnböcker, leksaker och spel för de minsta.

inredningsbutik

Godsmagasinet

Godsmagasinet

Om du fortsätter förbi tågstationen bort under järnvägsspåren kommer du till det gamla Godsmagasinet, där det välkända konsertstället Katalin & All That Jazz delar lokal med populära konsthantverksbutiken Kaleido. Slå dig ner och ta en väl vald dryck inne baren på Katalin eller runda av shoppingdagen med en fika på Broströms kafé. Det har du förtjänat.