Linnéträdgården Uppsala | Museum & historia

Linnéträdgården

Linnéträdgården

En grönskande oas

Linnes-Tradgard-1280px-24

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård.

Den första undervisningsträdgården på platsen anlades av Olof Rudbeck den äldre, redan 1655. Då fyllde den rollen som Uppsala universitets akademiträdgård, som till stor del huserade växter för medicinsk vård och forskning, men övertogs senare av Linné. Idag odlar trädgården, sedan restaurationen på tidigt 1900-tal, bara de växter som man säkert vet att Linné själv odlade på sin tid – naturligtvis organiserade utifrån hans klassifikationssystem.

Skulle det börja kurra i magen under besöket ligger Café Linné, i plural, nästan vägg i vägg. På varsitt hörn i korsningen mellan Svartbäcksgatan och, så klart, Linnégatan finns nämligen två fik uppkallade efter Uppsalas favoritbotaniker.

I hörnet av trädgården ligger Linnés gamla bostadshus som idag är ett museum. I Linnémuseet hittar du föremål som berättar om Linnés liv, både privat och som vetenskapsman.

Faciliteter

Handikapp:

Handikapptoalett
Tillgängligt med rullstol
Konferensutrymmen:

Antal grupprum (2)
Antal mötesrum (1)
Maximal kapacitet i restaurang (90)

Upptäck Linnés Uppsala:

Karta & kontakt

Adress:

Svartbäcksgatan 27

75332 Uppsala

Telefon:

+46 18 471 28 38

E-post:

bokning@botan.uu.se

Webb:

www.linnaeus.uu.se