Linnéträdgården Uppsala | Museum & historia

Linnéträdgården & Linnémuseet

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård.

Linnéträdgården

Den första undervisningsträdgården på platsen anlades av Olof Rudbeck den äldre, redan 1655. Då fyllde den rollen som Uppsala universitets akademiträdgård, som till stor del huserade växter för medicinsk vård och forskning, men övertogs senare av Linné. Idag odlar trädgården, sedan restaurationen på tidigt 1900-tal, bara de växter som man säkert vet att Linné själv odlade på sin tid – naturligtvis organiserade utifrån hans klassifikationssystem.

Skulle det börja kurra i magen under besöket ligger Café Linné, i plural, nästan vägg i vägg. På varsitt hörn i korsningen mellan Svartbäcksgatan och, så klart, Linnégatan finns nämligen två fik uppkallade efter Uppsalas favoritbotaniker.

Linnémuseet

Precis intill Linnéträdgården finner vi Linnémuseet, beläget i ett hus som Linné faktiskt använde som bostad. Här får vi därför en unik chans att upptäcka honom som både vetenskapsman och privatperson. Bevarade föremål från hans resor och tid som professor vid Uppsala universitet varvas med hans egna insektsskåp, brännvinsglas och klädesplagg.

Se öppettider och läs mer om Linnémuseet

Upptäck fler trädgårdar i Uppsala

Karta & kontakt

Öppettider
Maj: tisdag–söndag 11–17
Juni-augusti: måndag–söndag 11–17. (Midsommarafton stängt)
September: tisdag–söndag 11–17

Pris:
Vuxen: 100 kr
Barn (0-17 år): Gratis

Adress:
Svartbäcksgatan 27
75332 Uppsala

Telefon: +46 18 471 28 38

E-post: bokning@botan.uu.se

Webb: www.linnaeus.uu.se