Hitta de perfekta picknickplatserna i Uppsala

Uppsala är känt för sina många vackra trädgårdar och grönskande parker. Med andra ord – här finns optimala förutsättningar för att ordna en mysig picknick! Upptäck caféerna där du kan köpa med dig godsaker att lägga i korgen – och några av de bästa platserna att breda ut filten på.

Handla picknickmaten i Uppsala

I Uppsala Saluhall kan du handla ost, chark, räksmörgåsar, färskt bröd och bakverk, men även färdiga rätter från saluhallens restauranger. Ett bra val för såväl foodies som vill testa lokalt mathantverk, som för sällskapet med många olika matviljor.

Ostar i en delikatessdisk

Uppsala har också många caféer och konditorier med matiga smörgåsar och söta bakverk till picknicken. Kolla till exempel in Fågelsången, Güntherska, Café Linne Hörnan eller Landings.

Picknickplatser i centrum

Du behöver inte ta dig långt för att hitta trevliga picknickplatser i Uppsala. I centrala staden finns allt från gröna parker till pittoreska bryggor längs Fyrisån.

En kvinna kollar på blommor i Uppsala stadsträdgård

Ha picnic bland de vackra blommorna i Stadsträdgården

Bland blommor och musik i Stadsträdgården

Mitt i hjärtat av Uppsala, vid Fyrisån, ligger Stadsträdgården. Med sina stora gräsytor, färgglada blomsterarrangemang och charmiga bryggor är det en idealisk plats för en picknick. Är du här en sommarkväll är chansen stor att det pågår en konsert i Parksnäckan samtidigt som din picknick – då kan du höra Sveriges artistelit spela från utomhusscenen mitt i parken.

Bland träden i Carolinaparken (Engelska parken)

Visste du att Sveriges äldsta allmänna park finns i Uppsala? Här kan du slå dig ner under en av de många lärk- och lövträden, eller vid ett av picknickborden. Är du här med barnen ska ni självklart inte missa den unika Pelle Svanslös-lekplatsen, som är inspirerad av Gösta Knutssons älskade barnbokskaraktär.

Två kompisar har picknick på en brygga

Det finns flera bryggor längs Fyrisån att slå sig ner på, från stadsparken och söderut

Rofyllt på bryggorna längs Fyrisån

Promenera i det så kallade Åriket längs Fyrisån och hitta din favoritbrygga. I höjd med Stadsträdgården finns långa slingor med bryggor och går du söderut kan du till och med hitta en helt egen bryggplats. Är du soldyrkare, välj den östra sidan av ån. Den västra sidan passar bra om du vill ha lite mer lummigt omkring dig. Åriket är en favorit bland Uppsalaborna, som gärna slår sig ner här för att äta lunchsallad eller bara spana på förbipasserande båtar och människor.

Färgklick i Vasaparken

Med sin närhet till både Biotopia och de mysiga caféerna längs Sysslomansgatan, är Vasaparken en utmärkt picknickplats. Missa inte att ta ett foto vid ett av stadens vackraste hus, det klarblåa Vasahuset. Här finns också Ekonomikumparken, som är omåttligt populär under Valborgfirandet.

Picknickplatser med en utflykt

För den som vill ge sig ut på ett litet äventyr med picknickkorgen i högsta hugg, finns det flera fantastiska strax utanför Uppsala att ta sikte på – både platser som bjuder på naturupplevelser och de som är lite mer citynära.

Wiks slott sett från trädgården

Under sommaren kan man få besöka Wiks slott även innanför murarna.

I slottsparken vid Wiks slott

I den vackra Wiparken vid Wiks slott kan du hitta din egen picknickplats nära vattnet eller under ett träd. Sommartid finns det en kiosk här som säljer glass, kaffe, smörgåsar, bullar och godis. Kombinera picknicken med ett besök på det historiska slottet från 1200-talet – men se upp så att slottspökena inte snor picknickmaten… Buss 108 tar dig hit på ungefär en halvtimme från centralstationen.

Shoppingnära i Gränbyparken

Bara tre kilometer från city brer Gränbyparken ut sig med stora grönytor, 4H-gård där du kan klappa djur, beachvolleybollplan och fina odlingslotter. Det är en modern park, men det finns också flera historiska lämningar här. Ett stenkast från parken ligger Gränbystaden som erbjuder cirka 130 butiker för den som vill ta en (shopping)paus från parkhänget.

Utsikt över staden från Tunåsen

Efter en kort vandring uppför Tunåsen belönas du med en fantastisk utsikt över Uppsala och de omgivande slätterna. På toppen finns picknickbord att sitta vid. Vill du förlänga utflykten är den här utflykten enkel att kombinera med en tur till historiska Gamla Uppsala och Disagården.

Ulva Kvarn

Ulva kvarn har mycket spännande att upptäcka.

Vid hantverksbyn i Ulva Kvarn

Vid Fyrisåns forsar, bara åtta kilometer norr om Uppsala, hittar du den pittoreska hantverksbyn Ulva Kvarn. Med buss 104 är du här på en kvart från centrala Uppsala. I Ulvaområdet kan du njuta av naturen, fiska, bada eller bara koppla av vid ån. Glöm inte att utforska de charmiga butikerna efter picknicken!

Ta hand om naturen – plocka undan ditt skräp

För att ta hand om naturen och hålla picknickplatserna inbjudande för alla, kom ihåg att alltid plocka undan efter dig. Ta med dig allt skräp och lämna platsen lika fin som du fann den!