Slå dig ned och njuta av en fika

Fika på caféer i Uppsala

Uppsala har en stark café- och fikakultur och här samsas anrika caféer med nya trendiga fik. Oavsett om du vill äta en ljuvlig Linnébulle eller ekologisk smörgås så finns det något för dig. Här får du tips på bra caféer i Uppsala.

Sätt dig ner på ett av stadens många caféer och sug in alla intryck. Under vintermånaderna kan du krypa upp i en fåtölj med en kopp fair trade-kaffe och en klassisk kanelbulle, och på sommaren kan du beställa en lyxig iskaffe och titta på folk från ett trädgårdscafé.

Östra Ågatan 31, Uppsala

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

I bageriet möts du av dofter från gräddning av surdegsbröd, frasiga croissanter, smörbakade småkakor och nyrostad müsli. I köket ångar det från smakrika soppor och ugnsbakad rostbiff. I konditoriet kokas det sylt till tårtfyllningar och i butiken hos Güntherska Hovkonditori & Schweizeri är det fart och fläkt med kunden i fokus.

Detta är en av Uppsalas äldsta caféer, med höga tak och vacker interiör som skapar en elegant atmosfär. Den populära uteserveringen längs Fyrisån är öppen året runt, med värmare och filtar tillgängliga under de kallare månaderna. I butiksdiskarna hittar du vackra bakverk, tårtor och bullar, samt lättare måltider som smörgåsar, sallader, pajer och soppor. Güntherska gör också sin egen läckra surdegspizza – och om du besöker cafét under sommaren är den hemgjorda gelaton ett måste!

Sysslomansgatan 5, Uppsala

Ofvandahls

Ofvandahls är ett anrikt café och konditori med anor från 1878, beläget i en gammal kulturminnesmärkt byggnad på Sysslomansgatan. Verksamheten var under en lång tid ett hovkonditori. I den välbevarade sekelskiftesmiljön hittar du porträtt som målades för ett drygt sekel sedan. Här har personer som Hjalmar Bergman och Karin Boye druckit sitt kaffe, medan Gustaf Fröding, Prins Eugen och Gunnar Wennerberg har funderat på livet sittande i de plyschklädda sofforna.

Utbudet av bakverk är brett och genuint klassiska bakelser varvas med moderna smörgåsar och fikabröd.

Ofvandahls ligger på Sysslomansgatan, där du hittar flera små unika butiker, barer och ännu fler caféer.

Roslagsgatan 1, Uppsala

Café Varga

Café Varga är ett café med unik atmosfär beläget i en gammal lagerbyggnad mellan järnvägsstationen och Uppsala Konsert & Kongress. Här serveras lättare rätter, snacks och fina bakverk tillverkade med mycket kärlek, som passar lika bra ihop med ett glas vin som med en cappucino. Här vill man att fikagästerna ska känna sig lika välkomna oavsett tid på dygnet, från första koppen kaffe på morgonen till ett glas bubbel efter jobbet.

På soliga dagar kan du njuta av ditt kaffe på caféets uteservering. Inredningen inne i cafét är ett stilmedvetet hopplock av vintagemöbler och här finns en gungande hammock, schackbräde och jukebox.

Svartbäcksgatan 22, Uppsala

Café Linné

Mysiga Café Linné serverar allt från frukost och lunch till traditionella bakverk i en hemtrevlig atmosfär med gammaldags charm. De är kända för sina generösa tårtbitar och stora kanelbullar. Du skulle lätt kunna dela en tårtbit på två personer, men varför skulle du när det är så gott…?

Café Linné ligger i närheten av den vackra Linnéträdgården, så du kan enkelt kombinera din fikapaus med en promenad bland blommor och blad.

Bredgränd 4, Uppsala

UNO Fika & Butik

Om du gillar stilrena skandinavisk estetik och gott kaffe, kommer du att älska UNO Fika & Butik. De erbjuder ekologiskt kaffe i olika former, fika, lättare rätter och och vänlig service i en lugn miljö med ljust trä och möbler i nordisk design. Sätt dig ner och bara njut av din fika, eller hugg ett av borden med eluttag om du vill använda laptopen för att jobba eller plugga.

Detta är en kombinerad café och butik, där du kan köpa snygga kaffemuggar, kökshanddukar, ljus och självklart kaffebönor. UNO ligger mitt i centrala Uppsala, i en gränd bara några steg från shoppinggatan.

Munkgatan 3, 753 09 Uppsala

Konditori Fågelsången

Konditori Fågelsången har man bevarat charmen sedan starten 1954 och från egna bageriet levereras varje dag färska bakverk. Men konditoriet är inte bara känt för sina bakelser, här hittar du också bra kaffe, ett stort smörgåssortiment och bra service. Den stora uteserveringen med 150 platser lockar gäster i alla åldrar från tidig vår till sen höst. Namnet ”Fågelsången” är inspirerat av utsikten över Svandammen som ligger intill.

Uppsala Kungsängsgatan 5 och S:t Per Gallerian, Uppsala

Landings Konditori

Sedan 1887 har Landings Konditori försett uppsalaborna med bakverk av hög kvalitét. Här hittar du allt från bakelser och tårtor till lättare luncher och stenugnsbakat surdegsbröd. Konditoriet har även egen tillverkning av italiensk glass, chokladpraliner och marsipanfigurer. Fika på plats eller ta med hem.

Drottninggatan 6A, Uppsala

Arrenius & company

Om du verkligen älskar kaffe är det till denna kaffebar och butik med fokus på livets goda du ska bege dig. Arrenius & company tänker alltid kvalitet framför kvantitet och erbjuder espressobaserade drycker och pour over-kaffe från flera av landets främsta mikrorosterier. Den varma chokladen görs på 65%-ig mörk choklad medan chai latten görs på riktigt kryddat te. Här finns också smarriga glutenfria bakverk och smörgåsar.

Vretgränd 16, Uppsala

Centralkonditoriet

Centralkonditoriet är en Uppsala-institution med rötter som sträcker sig tillbaka till 1902, beläget i pittoreska Vretgränd. Serveringen har bara 10 st platser i lokalen, men om det är fullt så ligger både Fyrisån och Stadsparken inom gångavstånd för en take away. Här hittar du klassiska bakverk, kondisbitar och smörgåsar –  och söta bakelser inspirerade av barnbokskaraktärerna Pelle Svanslös och Maja Gräddnos.