Trädgård Uppsala

Trädgårdar och parker i Uppsala

Naturupplevelserna är närmre än du tror. Mitt i hjärtat på Sveriges fjärde största stad finns blomster och grönska i mängder att njuta av. Promenera längs det mysiga årummet, upplev den storstilade barockträdgården eller ät picknick i skuggan av hundraåriga träd. Här finns något för alla, oavsett om du vill utforska växter, beundra parkarkitektur eller lära dig mer om trädgårdshistoria. Så passa på att lukta på blommor, upptäcka ovanliga växter eller bara koppla av.

trädgård-hus

Orangeriet i Linnéträdgården.

Linnéträdgården

En kombination av trädgård och historia går att uppleva i allra högsta grad i Linnéträdgården i Uppsala. Som ett av Uppsalas mest kända besöksmål lockar denna prunkande rekonstruktion av hur Sveriges favoritbotanikers trädgård såg ut under 1700-talet mängder av besökare varje år. Växterna i trädgården är utvalda av ingen mindre än Carl von Linné själv och har alla ett pedagogiskt eller vetenskapligt syfte i grunden. Det vackra orangeriet i trädgården är i sig värt en visit. 

Se öppettider och läs mer om Linnéträdgården

hammarby

Linnés Hammarby.

Linnés Hammarby

För en mer lantlig Linnéupplevelse rekommenderar vi varmt ett besök på Linnés Hammarby, 13 km utanför stadskärnan. Här tillbringade botanikern sina somrar med familjen för att fly undan den, enligt honom själv, osunda miljön i Uppsala stad. Det blev både hans fristad i naturen och en plats för honom att undervisa studenter privat, vilket han enligt historieböckerna gjorde iklädd endast nattskjortan.   

Blev du sugen på att fullständigt nörda ned dig i blomsterkungen? Ta en titt på vår guide om Carl von Linnés Uppsala

Se öppettider och läs mer om Linnés Hammarby

botaniska-trädgården-slottet

En del av Botaniska trädgården i Uppsala.

Botaniska trädgården och Tropiska växthuset

Den sista av de tre linneanska trädgårdarna, tillsammans med Linnéträdgården och Linnés Hammarby, är Botaniska trädgården. Till skillnad från de andra två är Botan, som det kallas av lokalbefolkningen, öppet året runt, då denna utomhusträdgård kan erbjuda unika växter under årets fyra årstider. Vill man komma in i värmen men fortfarande njuta av praktfulla växter tar man en sväng förbi Tropiska växthuset. Här kan vi med alla sinnen uppleva plantor som i naturen bara växer på savann och stepp eller i öken och regnskog. Således är temperaturen i växthuset därefter och värmer både kropp och själ en ruskig vinterdag.

Se öppettider och läs mer om Botaniska trädgården och Tropiska växthuset

stadsträdgården

Stadsträdgården i Uppsala.

Stadsträdgården

Uppsalas mest citynära naturupplevelse stavas stadsträdgården. Blott tio minuter från stationen hittar vi denna gröna oas med underhållning för alla åldrar. Oavsett om du vill rasta hunden, ha picknick eller bara njuta av rogivande parkarkitektur medan barnen leker på den fantasifulla lekplatsen är Stadsträdgården platsen för det. Dessutom hittar vi här musik- och teaterscenen Parksnäckan samt idrottsplatsen Studenternas IP bara ett stenkast bort. 

Läs mer om stadsträdgården här

 

SLU:s Kunskapspark

20 000 kvadratmeter nytta och nöje. Det är vad du får om du beger dig till Almas Allé 11 i Ultuna. Där har SLU slagit upp en kunskapspark vars växter, till skillnad från en botanisk trädgård, är organiserade i en serie attraktiva och varierande rum snarare än utifrån vilket släkte de tillhör. SLU:s kunskapspark är  faktiskt både tänkt att fungera som demonstrationsanläggning för universitetets forskning och framsteg, samtidigt om den även går att njuta av som rekreationsplats. 

Se öppettider och läs mer om SLU:s Kunskapspark

Andra tips på trädgårds- och parkupplevelser i Uppsala:

  • Årummet
  • Rosénparken