Valborg i Uppsala – nybörjarguide till sista april

New Orleans firar Mardi Gras. Rio har sin karneval. Uppsala har Valborg. Sista april är en helig dag för alla Uppsalabor – även för dig som inte är student och bara hälsar på.

Brukar din Valborgsmässoafton vanligtvis innebära att ni står och huttrar vid en trött majbrasa? I Uppsala är Valborg så oerhört mycket mer! Under sista april förvandlas stadens gator och parker till en fest som tar över hela stadsbilden. Många av de traditionella evenemang och aktiviteter som går av stapeln går hand i hand med stadens rika studentliv, men Valborg är långt ifrån bara en angelägenhet för studenter. Om du ska välja en dag att besöka Uppsala under året – välj Valborg.

Valborgsfärsking och sugen på att uppleva festen på plats? Det här är tiderna du behöver hålla reda på för en komplett Valborgsupplevelse.

09.00 – Inmundiga (ät) champagnefrukost!

Medan många av våra glada studenter förmodligen fortfarande tar igen sig efter Skvalborg och Kvalborg, det vill säga de festliga uppladdningsdagarna som leder upp till Valborg, så kan du passa på att äta traditionsenlig champagnefrukost i någon av Uppsalas picknickvänliga parker. Stadsträdgårdens vida grönska, med utsikt över Fyrisån, ger den guldkantade inramning som man är ute efter. Det viktigaste är inte vad du äter, utan att du sköljer ner din frukost med champagne, mousserande, mineralvatten eller någon annan dryck av bubblig sort.

Efter mösspåtagningen rusar studenterna iväg i oömma kläder till någon av de nationer som arrangerar en så kallad champagnegalopp. En studentikos aktivitet som innebär en kombination av klassiskt vattenkrig och att spruta innehållet i nyöppnade champagneflaskor på varandra.

valborg uppsala

10.00 – Forsränning i Fyrisån

Efter den lyxiga frukosten tar ni den korta promenaden längs Fyrisån mot centrum. Här kommer ni mötas av en entusiastisk folkmassa som hejar på de hemsnickrade vattenfarkoster som vid tiotiden glider nedför Fyrisåns strömmar. Vi lovar att det är förstklassig underhållning att bevittna dessa flottar av minst sagt varierande kvalitet ta sig an Kvarnfallet och Islandsfallet. Du gissade rätt, traditionen är ett klassiskt studentupptåg som infördes av uppsalateknolgerna i mitten av 1970-talet. Forsränningen är en riktig folkfest, så se till att komma i tid om du vill ha en bra spejarplats!

11.30 – Klassisk sillunch

Ingen svensk högtidsdag är komplett utan sill, Valborg i Uppsala är inget undantag. Både Flustret, beläget vid ingången till Stadsträdgården, och Uppsala Konsert & Kongress UKK Vaksala torg dukar upp till klassisk sillunch. Förvänta dig en salig blandning av mat, dryck och långbord, ackompanjerade av härliga vårsånger!

12.30 – Folkfest i Ekonomikumparken

Den stora samlingspunkten under Valborg för studenter och andra festsugna själar är utan tvekan Ekonomikumparken. Många tillbringar hela sin Valborgsmässoafton här. Sällskap och familjer som gärna tar det lite lugnare intar med fördel sin picknick i parkens utkanter. Vill du få en dyrbar plats mitt i Ekonomikumparken, det vill säga i festens verkliga kärna, så måste du vara på plats redan tidig morgon.

13.30 – Ljuva toner av Wijkmanska Blecket vid Carolina Rediviva

Som ett slags förband till mösspåtagningen vid tretiden håller den legendariska studentorkestern Wijkmanska Blecket hov på Carolina Redivivas trappa, biblioteket som ligger ett stenkast från Ekonomikum. Orkestern, som hör hemma på Uplands Nation, blandar friskt mellan musikstilarna och bjuder på en garanterat svängig stund!

valborg uppsala

15.00 – Mösspåtagning i Carolinabacken och konsert med OD

Exakt kl 15.00 lyfts, på kommando av Uppsala universitets rektor, nybakade och gulnande studentmössor i skyn för att markera vårens ankomst. Platsen är centrala Carolinabacken som omgärdas av både Uppsala slott och Uppsala domkyrka. Redan under tidigt 1900-tal grundlades traditionen och har firats på samma sätt sedan 1950-talet.

En nyare tradition, men som utan tvekan är här för att stanna lika länge, är att manskören Orphei Drängar (OD) sjunger på Carolina Redivivas trappa i samband med mösspåtagningen. En körupplevelse utöver det vanliga utlovas, OD anses nämligen vara en av världens bästa manskörer.

15.30 – Få en skymt av champagnegaloppen

Efter mösspåtagningen rusar studenterna iväg i oömma kläder till någon av de nationer som arrangerar en så kallad champagnegalopp. En studentikos aktivitet som innebär en kombination av klassiskt vattenkrig och att spruta innehållet i nyöppnade champagneflaskor på varandra. Som kårlegslös individ kan du tyvärr inte delta i galoppen men kan i alla fall få en skymt av dyngsura deltagare utanför nationerna. Slå er istället ner på någon av stadens många (vattenkrigsfria) uteserveringar och insup den stimmiga valborgsatmosfären.

17.00 – Sagolik bal på Uppsala slott

Alltid drömt om att uppleva en bal på ett riktigt slott? Under Valborg i Uppsala blir sagan sann! Alla över 18 år, även de utan nationskort, kan anmäla sig till den årliga Valborgsbalen på anrika Uppsala slott. Svida på dig högtidsdräkten och förbered dig på en magisk kväll med middag, sånger och dans långt efter midnatt. Glamouröst, storslaget och alldeles, alldeles underbart!

21.00 – Mysig majbrasa eller utgång?

När temperaturen sjunker framåt kvällskvisten är det skönt att uppsöka en värmande majbrasa. Dessa brinner på flera platser i Uppsalaområdet under sista aprils avslutande timmar. En av de populäraste, som föregås av ett fackeltåg, arrangeras vid Kungshögarna i Gamla Uppsala. En annan samlingspunkt vid niosnåret är Gunillaklockan Uppsala slotts borggård där det bjuds på inspirerande vårtal och sång om studentens lyckliga dagar.

Vill du fortsätta kvällen och svänga dina lurviga? På lokala nattklubbarna Flustret och Birger Jarl kan du hålla igång till soluppgången.

Fick du inte nog alla festligheter? Lugn, om du mot förmodan har någon överskottsenergi kvar att förbruka så är det socialt accepterat att fortsätta roa sig under första maj, även kallat Finalborg.  

 

Hela Valborgsprogrammet?

Vill du se hela programmet för Vlaborgshelgen, för studenter och alla andra – surfa in på www.valborgiuppsala.se för alla info!