Grönt är skönt

Natur & friluftsliv i Uppsala

I Uppsala med omnejd hittar du allt från blomstrande ängar, lundar och djupa skogar till mountainbikleder och kanotäventyr. Lämna asfalt och stadsmyllret bakom dig och ta dig ut till stadens vackra naturområden. Här finns många val för dig som söker rekreation samt natur- och friluftsupplevelser. Det är nära till det mesta och utbudet av aktiviteter är stort. Många av stadens friluftsområden är tillgänglighetsanpassade.

vandring

Upptäck naturområden och friluftsaktiviteter

Friluftsområden som HammarskogFjällnora och Sunnersta ger service till allmänheten året om. Under sommaren kan du ta del av kilometerlånga motionsspår, bada, fiska, fågelskåda eller paddla kanot. Några har äventyrsbanor, klätterväggar och andra aktiviteter som ger en mer vildmarksliknande upplevelse. På vintern plogas skridskoslingor och skidspåren prepareras. Sunnerstabacken har skidbackar med lift för utförsåkning med både skidor och snowboard. Vill du lära dig mer om Uppsalas natur kan du även boka en guidad tur.

Läs mer om Uppsalas olika naturområden här.

Snöra på kängorna och upptäck vandringsleder i Uppsala

Årummet, UpplandsledenLinnéstigarna och Gula stigen… det finns gott om spår och vandringsleder för dig som tycker om att promenera, löpa eller trampa i skön natur och grönska. Många av promenadstigarna ligger citynära och tar dig kvickt ut i naturen.

Paddla kanot, kajak eller SUP

Du som vill paddla kanot, kajak eller SUP har många möjligheter, de uppländska kanotlederna är lättpaddlade och säkra. Fyrisån har en vacker kanotled som börjar i Vattholma och avslutas i city.  Du kan också ta en heldagstur 18 kilometer längst med Kolarmoraåns kanotled. Du som är nybörjare kan boka kurser i havskajak eller kanot på friluftsområdena eller via en uthyrning.

Här kan du hyra utrustning:

För mer information om natur, friluftsområden och motionsspår besök Uppsala kommuns webbplats.