Grönt är skönt

Natur & friluftsliv i Uppsala

I Uppsala med omnejd hittar du allt från blomstrande ängar, lundar och djupa skogar till ett brett utbud av friluftsaktiviteter.

Lämna asfalt och stadsmyllret bakom dig och ta dig ut till stadens vackra naturområden. Här finns många val för dig som söker rekreation samt natur- och friluftsupplevelser.

Upptäck stadens grönområden till fots eller på cykel. Årummet, Upplandsleden, Linnéstigarna och Gula stigen… det finns gott om spår och vandringsleder för dig som tycker om att promenera, löpa eller trampa i skön natur och grönska.

För dig som uppskattar friluftslivet väntar nya upplevelser runt hörnet. Det är nära till det mesta och utbudet av aktiviteter är stort. Många av stadens friluftsområden är tillgänglighetsanpassade.

lopning-vid-fyrisan580px-1

Här finns många naturområden och friluftsaktiviteter

Friluftsområden som HammarskogFjällnora och Sunnersta ger service till allmänheten året om. Under sommaren kan du ta del av kilometerlånga motionsspår, bada, fiska, fågelskåda eller paddla kanot. Några har äventyrsbanor, klätterväggar och andra aktiviteter som ger en mer vildmarksliknande upplevelse. På vintern plogas skridskoslingor och skidspåren prepareras. Sunnerstabacken har skidbackar med lift för utförsåkning med både skidor och snowboard.

Paddla kanot eller kajak

Du som vill paddla kanot eller kajak har många möjligheter, de uppländska kanotlederna är lättpaddlade och säkra. Fyrisån har en vacker kanotled som börjar i Vattholma och avslutas i city.  Du kan också ta en heldagstur 18 kilometer längst med Kolarmoraåns kanotled. Du som är nybörjare kan boka kurser i havskajak eller kanot på friluftsområdena eller via en uthyrning.

För mer information om natur, friluftsområden och motionsspår besök Uppsala kommuns webbplats. I rutan hittar du olika uthyrningar och informationsfoldrar som du kan ladda ner.