Spöken, zombies och skräck

Upplev det kusliga Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, och har varit en viktig knytpunkt politiskt, ekonomiskt och religiöst i över 1000 år. Därför är det kanske inte så konstigt att en och annan person verkar dröja sig kvar här, även hundratals år efter att de gått bort… Här får du reda på mer om Uppsalas spöken och vålnader – och vid vilka platser du med lite (o)tur kan stöta på dem. Vi tipsar också om några andra lagom kusliga aktiviteter du kan uppleva i stan.

Hör den drunknade slottsdamens skrik på slottet

Wiks slott är en av landets bäst bevarade medeltidsborgar och har anor från 1200-talet. Slottet ligger söder om Uppsala och här finns idag hotell, naturområde med badplats, en vacker äppellund och en folkhögskola. Som varje slott med självaktning har Wiks självklart också ett slottspöke. Gäster har vid flera tillfällen berättat att de sett saker de inte kunnat förklara både inne i slottet och i parken utanför. En jättelik kvinnogestalt med lång kappa och en trekantig hatt på huvudet stiger ibland upp ur vattnet i viken utanför. Boende i området berättar hur de vaknar av skrik över sjön på nätterna.

Wiks slott i vinterlandskap

En teori är därför att det är Anna von der Grünaus som spökar här. Anna var  kammarjungfru vid hovet, innan hon år 1610 gifte sig och flyttade till Wiks slott – där hennes tid blev kort och olycklig. Redan två år senare blev hon änka. Anna kom från Österrike, hade långt svart hår och svarta ögon och talade ett språk som gårdsfolket inte förstod, så det började också gå rykten om att hon skulle vara en häxa. Samma år som hon blivit änka, vintern 1612, var Anna var på väg till Skokloster slott för att besöka sin väninna. Resesällskapet tog vägen över över isen, som sprack under dem. Anna gick igenom isen och flöt tack vare sina många lager kläder ovanpå vattnet – något som på denna tid ansågs vara typiskt för häxor. Hennes sällskap fick panik och flydde därifrån. Anna hittades senare ihjälfrusen i vattnet.

Du kan besöka Wiks slott som hotellgäst eller bara för att uppleva områdets natur, parker och café. Läs mer om Wiks slott här.

Besökare har blivit chockade efter att ha mött en svävande kvinnogestalt, som försvunnit in i väggen"

Vandra i Vasaborgens ruiner och fängelsehålor

Vasaborgen utgör de återstående delarna av det ursprungliga Uppsala slott. Dessa 1500-talsruiner har sett det mesta – blodiga och hisnande händelser som långfredagsslaget, där massgravar från tidigare soldater har hittats, samt de ökända Sturemorden som ägde rum i fängelsehålorna.

Prinsessan Cecilia Vasa, dotter till kung Gustav Vasa, är också en del av slottets historia. Hon var en kvinna som gick sin egen väg och det var stor skandal när hon som 19-åring fattade tycke för en tysk adelsman, som hittades i hennes kammare. Ryktet spred sig i landet och hon hamnade i sådan konflikt med hovet att hon vid sin vistelse i Vasaborgen tvingades använda köksingången. Man tror därför att hon känt sig orättvist behandlad och därför spökar här. Besökare har upplevt märkliga händelser som försvinnande möbler, gungande takkronor, en mystisk obehagskänsla på vissa platser i slottet – och under guidade turer har besökare chockats av att ha mött en svävande kvinnogestalt som försvunnit in i väggen.

Vasaborgen erbjuder spökvandringar som är särskilt populära runt Allahelgona-tiden, men du kan också boka privata turer året runt eller hålla utkik efter spännande evenemang. Det är en upplevelse du sent kommer att glömma – se mer information om Vasaborgen här.

Hitta den psalmläsande gasten på kyrkogården

Att besöka Uppsala gamla kyrkogård under Allhelgonahelgen, när tusentals ljus lyser upp gravplatserna, är en stämningsfull upplevelse. Men det kan också vara kusligt. I mitten av 1800-talet fanns det så pass etablerade rykten om att det spökade här, att stadens invånare tog stora omvägar runt kyrkogården efter mörkrets inbrott. Flera vittnesmål genom århundradena vittnar om en särskild vålnad, som går runt på kyrkogården med huvudet nedböjt i en psalmbok som han mumlar verser från. Det finns till och med de som påstår sig ha försökt jaga ifatt vålnaden, bara för att se den försvinna framför ögonen – samtidigt som de fortsatt höra mumlandet av psalmverserna…

Ett flammande ljus bredvid en gravsten

Om du vågar dig på en tur på kyrkogården får du uppleva en riktig kulturskatt – här ligger flera av tongivande personligheter ur Uppsalas och Sveriges historia begravda. Du kan gå guidade visningar av kyrkogården med hjälp av din smartphone.

Var med när Zombies intar Uppsalas gator

För dig som är ute efter en spännande men lite mer jordnära skräckupplevelse, har Uppsala något speciellt att erbjuda. Varje år, i samband med Allahelgona-helgen, invaderas stadens gator av zombieentusiaster i skräckinjagande specialsmink, masker och kläder. Men oroa dig inte, de zombies som deltar i Uppsala Zombie Walk är långt ifrån skräckfilmsvarianten – istället för att jaga efter hjärnor, bjuder de förbipasserande på peppig musik och godis.

Närbild på kvinna i zombie-smink

Den som själv vill gå med i Zombie Walk kan få hjälp av arrangören med smink och styling (kostnadsfritt). Oavsett om du väljer att kolla in paraden på avstånd eller själv delta i den, är detta garanterat en udda och uppskattad upplevelse för skräckfantaster i alla… nåväl, många åldrar.

Få gåshud under guidade spökturer eller i skräckfilmsinspirerat escape room

Om du gillar historia med dragning åt det mörka och mystiska, ska du definitivt kolla in Sweden History Tours guidade visningar i Uppsala. Deras Halloweenspecial tar dig med på en resa som utforskar ursprunget till Halloween-firandet och Allhelgona – en berättelse fylld av blod och dramatik. Men de har också turer som ges året runt, som turen med den mörka världen av medeltida skräck, där du får reda på skrämmande fakta om svensk folktro, pestutbrottet på 1700-talet, publika avrättningar och andra fasansfulla händelser som har präglat Sveriges historia. Det finns också en guidad tur om häxeri och trolldom, som även väver in Uppsalas arv som växt- och blomsterstad när du får veta vilka växter som användes inom läkekonsten.

En gammaldags nyckel med tag som det står Escape Room på

Vill du få upp pulsen rejält (och är över 15 år) så kan du besöka Uniquests escape room inspirerat av skräckfilmen Saw. Här gäller det att lösa ett gäng gåtor och uppgifter för att ta sig ut ur ett rum innan tiden rinner ut – och den mystiska karaktären Jigsaw fyller rummet med dödlig gas… Om just detta äventyr låter lite makabert för din smak finns också flera andra, lite snällare, äventyr att välja på hos Uniquest.