Julstämning i Uppsala

Nu tändas tusen juleljus på Uppsalas alla marknader, luciatåg och andra nostalgiskt gemytliga tillställningar som hör årsslutet till. Här är din guide till hur du omvandlar vinterrusket till en hjärtvärmande ljuspunkt, hela vägen fram till julen 2021!

Pepparkakshuset i Güntherskas skyltfönster

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri är ett givet inslag i Uppsalas stadsbild sedan sent 1800-tal. I fem generationer har de bjudit in till Uppsalabornas andra vardagsrum för avnjuta allt från soppor och ostbräck till bakelser och hemgjord glass över en kopp. För detta konditori är juletiden ingenting som det sparas krut på. Varje år ställer Güntherska fram ett spektakulärt pepparkakshus för allmän beskådan. Bara av att gå förbi sipprar doften av kryddnejlika och ingefära nästan ut genom skyltfönstret.

Julklappshandling på mysiga stråk

Sankt Eriks gränd, Svartbäcksgatan och Fyristorg. Dessa är bara några av de trevliga shoppingstråk som Uppsala kan stoltsera med i julhandelstid. Både torg- och butikshandel, eller varför inte lite hederlig fönstershopping för att inspireras, går enkelt att finna i centrum. 

Den 15 december kl. 18.00 kommer tomten att dela ut julklappar från sin tomtetron på Celsiustorget. Varje paket kostar 100 kr och innehållet är värt minst 150 kr. Intäkterna går oavkortat till Lekterapin på Akademiska sjukhuset. Julklappshögen arrangeras av Uppsala City.

Tips! Ska du besöka Uppsala city kan du ladda ned Uppsala City appen till din mobiltelefon. Här hittar du kartor och information om bland annat parkeringar och öppettider.

Strålande julbelysning

Lys upp själ och sinne med de många olika sorters julbelysningar som pryder den eviga ungdomens stad. De stora träden längs med ån, misteln på Västgötaspången och gågatorna i centrum har tänts går att avnjuta redan nu. Dessutom har mer belysning på mysiga Klostergatan utlovats. 

I Fanny och Alexanders fotspår

Då pratar vi inte om vilken Fanny och Alexander som helst, utan karaktärerna från den legendariske Ingmar Bergmans film och miniserie, som på många sätt gestaltat det klassiska, svenska julfirandet sedan den hade premiär år 1982. Domkyrkan, Upplandsmuseet inrätt som prästgård och en våning på Trädgårdsgatan är tre av inspelningsplatserna. En promenad förbi dessa julsymboler kan verkligen få högtidskänslan att infinna sig.

Julstök i Alvar & Sagas bageri

I Alvar & Sagas konditori och bageri pågår fullt stök och bök inför jul, precis som alla andra dagar. Kika in i Uppsalas egna muskafé, på hörnet mellan Östra Ågatan och Smedsgränd.

Julkonsert i Uppsala

Årets modiga Lucia 2021

Har du alltid drömt om att gå på hustak iklädd luciakrona? Då har du din chans varje år den 13:e december. GO Adventure har sedan 2018 arrangerat Årets modiga Lucia, där folk uppmanas nominera en person till Lucia. Den som vinner får då gå på takvandring på Uppsala Slott, med säkring och hjälp av kunniga instruktörer, i traditionell luciaskrud. 

Caprice med Orphei Drängar

Den 4-5 december kommer sångsällskapet Orphei Drängar att uppträda i Universitetshusets aula med den årligen återkommande publiksuccé Caprice. OD kommer att bjuda på fem föreställningar fördelat på två dagar.

Gästartister och övrigt innehåll är, som alltid, hemligt. Kanske är det ovissheten och nyfikenheten på vad OD ska hitta på som lockar publiken till Caprice, föreställningarna har nämligen varit slutsålda vid varje konsert sedan mitten av 1060-talet.

Maxad mysfaktor på julmarknad

Mångas favorithobby inför jul stavas julmarknad. Detta har arrangörerna tagit fäste på – för varje år blir julmarknaderna fler och fler. En del är traditionella, med försäljning av kransar och fika, andra är mer nischade mot en viss typ av vara.  Oavsett vilken jullängtan du vill stilla kan stadens marknader ordna det åt dig. Men vilken ska man då välja? Nedan följer ett par förslag:

Julmarknad på Forumtorget

26 november – 23 december

Välkommen till en stämningsfull julupplevelse på Forumtorget. Julmarknaden öppnar fredag den 26 november och pågår varje dag fram till Jul. Här finns även musikunderhållning, femkamp, luciatåg och mycket mer. Läs mer

Schysst Jul

5 december

Nu är det äntligen dags igen för Schysst Jul Uppsala – den rättvisa julmarknaden för en bättre värld! Här kan ni köpa produkter med hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö. Snabbkurs i bl.a. fairtrade kommer att anordnas. Missionskyrkans kafé håller öppet och luciatåg och andra musikakter kommer att hållas.

Schysst jul Uppsala arrangeras av Studieförbundet Bilda, Fair Trade Shop Globalen och Uppsala Missionsförsamling, i samverkan med Uppsla Fairtrade City. Läs mer

 

Vintervandring med smak av jul

Att ta en tur på en snöbeklädd vandringsled, grilla korv och dricka varm glögg är en härlig väg till att uppleva naturen, röra på sig och framkalla julkänslor i sin kanske renaste form. På stigar i Fjällnora, stadsskogen och Hammarskog kan du även ta med dig längdskidorna och skapa färska spår i de uppländska skogarnas snö. Kika gärna på vår guide om enklare vandringsturer i Uppsalatrakten för mer inspiration.

En Julsaga av Charles Dickens

“A Christmas Carol” är Dickens överlägset mest kända verk. Den 10-30 december gör Uppsalas Fria Teater denna novell till en märklig, magisk och storslagen teaterföreställning full av musik, mystik och värme.

Åk tomtetåg med Lennakatten

Den 4-5 december är det dags för Lennakattens årliga tradition igen, med tomtetåget som kör mellan Almunge och Faringe. Turen tar ca 15 min, och vid Almunges godsmagasin kan man träffa tomtefar och tomtemor som med uppvisande av tomtetågsbiljett delar ut en godispåse. Visar man upp biljetten i järnvägscaféet på samma hållplats bjuds det på julfika (lussekatter och  alkoholfri glögg  eller varmkorv och kaffe/te). Söndag, den 5 december, anordnas dessutom en mini-julmarknad i Almunge.

Besök julmysiga Nortuna gård

I Nortuna gård växte Anders Sparrman upp, den mest vittbereste av Linnés lärjungar. Nu är gården ett mysigt bed & breakfast, ett litet museum och en allmänt vacker plats att besöka. 4-5 december står Nortuna gård i julprakt och du kan ta en guidad visning av gården, tillsammans med glögg och adventsfika och uppleva en uppländsk jul i historiens tecken.