Jul i Uppsala

Upplev Uppsalas kaffe- och chokladbutiker i jul

Glögg och knäck i all ära – men i jul får du inte missa inte den stora hantverkskunskap kring kaffe och choklad som finns i Uppsala. Att handla eller gå på provning hos någon av stans kaffe och chokladställen är en riktig upplevelse. Förutom att få med dig julklappar som förhöjer vinterns middagar, kommer du garanterat lära dig något nytt av den engagerade personalen 

Arrenius & Company – avspänt, kunnigt och gott

Om man kliver av tåget i Uppsala och är sugen på en riktigt god kopp kaffe, är det bara att bege dig raka spåret till den lilla men välsorterade kaffebutiken Arrenius & Company. På 17 kvadratmeter trängs några av världens bästa kaffebönor, te på lösvikt, choklad och konfektyr.

En kopp kaffe, en minijulgran och en röd påse med kaffebönor på ett träbord

“Det här ett minst lika viktigt ställe för Uppsala som domkyrkan”

Det säger stammisen Klein, samtidigt som han med vana rörelser balanserar en espressokopp i ena handen. Han är här nästan varje dag.

Anders Arrenius har drivit den kombinerade kaffebaren och butiken i snart tio år – och bemötandet är minst lika varmt som kaffet. Om du vill köpa med dig kaffe som present har du kommit helt rätt. Tala bara om för personalen vad mottagaren tycker om – och även om det har noll att göra med kaffe kommer du att komma ut med den perfekta påsen bönor 

Istället för att köpa ett julkaffe tipsar Anders om att satsa på kvalitet och överraska med att låta kaffet spela huvudrollen under helgernas middagar.

“Satsa på något riktigt aromatiskt, det finns kaffe som är att jämföra med fin rom… Vänta!”

Han sträcker sig mot en av de högre hyllorna i butiken och plockar fram ett par riktiga dyrgripar till bönor, som sedan mals och bryggs med vana rörelser. Det färdiga specialkaffet hälls upp i kupade glas. Det smakar persika, vaniljsås – och helt himmelskt. Vem skulle inte bli glad av en sådan julklapp? 

En hylla med massor av påsar kaffe

Julklapptsips från Arrenius & Company:
Ett gott och lyxigt specialkaffe, en kaffeprovning på plats, hantverkskonfektyr.

Chocolat – sött och lyxigt i butiken för Uppsalapralinen

Kaffe hjärta choklad! Och ska du köpa choklad i Uppsala är det svårt att inte hamna på Chocolat, stans ledande chokladbutik. Familjeföretaget har funnits i Uppsala sedan 2006. Grundaren, choklad- och cigarrälskaren Sarkis Panossian, har sedan 2014 lämnat över till sin son och sina döttrar.

Butiken i Svavagallerian i centrala Uppsala känns lyxig och ombonad; mörka träslag, röd matta och så klart huvudanledningen till att göra ett besök här – utsökta praliner staplade i pyramider. På hyllorna finns specialchoklad i alla dess former, från världens alla hörn.

sara-chocolat-uppsalapralinen_destination-uppsala

På frågan om hon någonsin tröttnar på choklad ser Sara Svantesson, inköpare, nästan oförstående ut.

“Nej! Och jag tycker det är extra kul när kunder frågar mycket! Inför julen tycker jag att det är perfekt att komma förbi här och kunna plocka ihop en speciellt anpassad chokladask”.

Bland alla olika pralinvarianter i montern finns en pralin med lite extra lokal förankring. Den heter Uppsalapralinen och består av mörk choklad som balanseras av en fyllning med lätt mousse på vit choklad och färskmalet kaffe, och så en kaffeböna på toppen. Kaffet kommer från lokala Uppsala Kafferosteri.

Uppsalapralinen och kaffet ingår också i det kaffe- och chokladprovning-kit som man kan köpa med sig hem härifrån. En kul present med kaffe, choklad, information om de olika smakkombinationerna och verktyg för att kunna sätta poäng under provningen. Har du tur kanske du få vara med när mottagaren öppnar kitet?

En presentförpackning med kaffe

Julklappstips från Chocolat:
Uppsalapralinen i fin ask, kit med choklad- och kaffeprovning, fina varm choklad-klubbor.

Uppsala Kafferosteri – lokalt, hippt och mörkrostat

Uppsalapralinen är alltså smaksatt med utvalt kaffe från Uppsala Kafferosteri. Det är David Fichtel som driver det lokala, småskaliga rosteriet och han är minst sagt nördig när det kommer till kaffe – men anser inte för den sakens skull att det ska vara krångligt att njuta av en god kopp. Hans något kaxiga devis lyder: “Håll käften och njut!”.

Men vill man grotta ner sig i ursprung, rostningsgrader och bryggmetoder, då berättar David gärna. I det stilrent inredda, småskaliga kafferosteriet strax utanför Uppsalas stadskärna håller han både kurser och provningar.

uppsala-kafferosteri-julkaffe_destination-uppsala

När han inte rostar kaffe då.

“Den här är förmodligen från forna Jugoslavien, det går inte att hitta så mycket information om den…”

David pekar på rostmaskinen, som onekligen har patina. Här rostar han allt kaffe själv, med lika delar precision som känsla. I landet lagom är det ofta mellanrost som dominerar på kaffehyllorna, men inte här. Alla produkter från Uppsala kafferosteri består av mörkrostat specialkaffe.

Det finns också en unik historia bakom varje kaffe. Ofta personlig. Äntligen är ett kaffe som David tog fram efter att hans pappa (också kaffenörd) diagnostiserades med en svår form av cancer. När pappan under och efter sin behandling sorgset konstaterade att inget kaffe smakade gott längre skred David till verket. Äntligen firar pappans friskförklaring och hyllar de som på olika sätt jobbar inom cancervården.

Andra kaffesorter har lättsammare Uppsalakopplingar (Valborg till exempel!), och David gör också unika samarbeten med lokala konstnärer, bryggerier och andra företag.

”Ibland känner jag att ingenting och samtidigt allting har med kaffe att göra”, skrattar han.

kaffe-tshirt-uppsala-kafferosteri_destination-uppsala

Julklapptsips från Uppsala Kafferosteri:
Gott specialkaffe (säljs i flera butiker runt om i Uppsala eller i webshoppen), en av rosteriets  specialdesignade t-shirts med kaffetema, eller en provning.

Vill du njuta av en god kopp kaffe direkt serveras rosteriets kaffe på flera caféer i Uppsala, som Arrenius & Company eller Broströms.