Jul i Uppsala | Shopping

Tips på unika julklappar i Uppsala

Ge bort en bit av Uppsala i jul! Här hittar du tips på lokalt hantverk och butiker med såväl gå bort-presenter till julens glöggmingel, som julklappar att lägga under granen.

Att köpa julklappar i mer småskaliga och lokala butiker kommer förmodligen göra att mottagaren känner att du lagt lite extra omtanke på din gåva. Vilken tur att Uppsalas shoppingliv har flera möjligheter att hitta unika presenter! 

Till foodien

Uppsalapralinen – finsmakarkaffe och kvalitetschoklad i ett

Uppsalapralinen hittar du hos lokala butiken Chocolat. Det är mörk kvalitetschoklad med vit chokladmousse, smaksatt med kaffe från lokala Uppsala kafferosteri och en hel kaffeböna på toppen – är detta julens godaste julklapp? Vill du ge bort en lite större upplevelse med goda smaker finns också ett roligt kit med kaffe och choklad-provning som du kan köpa med dig

Till inredningsintresserade

Schyst dekor från Svart inredning & design

Hos svart finns 200 kvadratmeter inredning – allt från små möbler, dekorationer, presenter, hudvårds­produkter, konst­hantverk och lampor. De fokuserar på ekologisk, närproducerad och miljömässigt hållbar produktion. Här är det lätt att bli inspirerad och en julklapp som känns personlig!

Uppsalakulan från Mamsell K

Om du köper en Uppsalakula kan du vara säker på att du får en helt unik dekoration med dig hem – alla glaskulor är nämligen både munblåsta och handmålade, ingen är den andra lik. Gemensamt är att alla har Uppsalamotiv i gnistrande vinterskrud. Varje år släpps kulan i en ny grundfärg, något många stammisar i presentbutiken Mamsell K ser fram emot. Uppsalakulan går endast att köpa just här, i presentbutiken som funnits i mysiga S:t Eriks gränd sedan 1999, bara ett stenkast från Domkyrkan

Sprid värme med Uppsalalyktan

Finns det något som är mer förknippat med julmys än tända ljus i fina lyktor? Med sitt varma, röda sken och klassiska Uppsalamotiv, sprider den handgjorda Uppsalalyktan stämning under mörka vinterkvällar. Den första lyktan tillverkades redan under 1920-talet av Carl Liljefors (du kanske känner hans bror, Sveriges store naturmålare Bruno Liljefors) och sedan dess har hantverket gått i arv. Jullyktorna finns att köpa i Katedralbutiken i Uppsala domkyrka och i hantverksbutiken Linnés Kammare.

Till bokmalen

En bra bok är en julklapp som aldrig går ur tiden, och letar du efter unika och speciella böcker har du hamnat i rätt stad. Uppsalas bokhandlare håller mycket hög kvalité. Här finns ett brett utbud men också riktigt nischade bokhandlare – som Fantastikbokhandeln, som fokuserar på science fiction, fantasy och skräck. Eller Läslusen, barnens alldeles egna bokhandel. The English Bookshop har över 17 000 titlar på engelska i lager, vilket borde göra det i princip omöjligt att inte hitta en passande julklapp.

Till musikälskaren

Vinyl med mera från Restyle Second Hand & Records

Hos Uppsalabutiken Restyle finns både nypressad och begagnad vinyl i de flesta stilar, från hip-hop och nutida musik till jazz, hårdrock, pop och elektroniskt. Den största utmaningen i den här butiken är att inte plocka på sig alldeles för många skivor… Utöver musik säljer Restyle också second hand-kläder med fokus på streetwear. De har också ett mindre sortiment av böcker, tv-spel och inredningsdetaljer – det finns alltså möjlighet att sätta ihop ett schyst kit med en passande pryl eller klädesplagg som komplement till vinylskivan.

Till den stilmedvetne

Noga utvalt mode på Herta

Lifestyle-butiken Herta hittar du i några av Uppsalas vackraste omgivningar (nära Domkyrkan). I butiken möts du av två våningar med minst lika vackra och handplockande kläder, väskor, skor, smycken och inredning! Hanna och Hanna som driver butiken delar både förnamn och passionen för mode och stil. De agerar gärna personal shoppers för att hjälpa dig hitta den perfekta julklappen.

Hållbara plagg och accessoarer från Uppsalas second hand-butiker 

Satsa på en hållbar och personlig modegåva – Uppsala har flera bra second hand-butiker att botanisera i. Hos Beyond Retro hittar du både mode och accessoarer från främst 80- och 90-talet i en kul butiksmiljö. Varför inte ge bort en t-shirt med retroprint, en läderkavaj eller några schysta scarves?

Butiken Stil ställer alla fördomar om hur en second hand-butik ser ut på sin kant. De handplockar och stylar sina plagg på ett sätt som gör att det snarare känns som att du shoppar i en exklusiv designbutik, men med humana priser. Presenttips härifrån kan vara en mjuk och varm tröja från designermärke, en snygg väska eller ett fint smycke.

Till barnen

Pelle Svanslös-prylar

Böckerna om karaktären Pelle Svanslös äventyr i Uppsala har lästs och älskats av generationer. På senare år har Pelle, Maja Gräddnos, Elaka Måns och de andra katterna även synts på bioduken. Barnböckerna och leksaker från pelle Svanslös  värld hittar du bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torget, Läslusen på Drottninggatan eller Lilla Krabaten på gågatan i city.

 

Upplevelser

Ger du hellre bort en upplevelse än en sak i julklapp? Ta med ditt sällskap till Uppsala för en aktivitet!

Att klättra upp på taket på ett rosa slott låter som något från en saga, men det är faktiskt en riktig aktivitet som går att boka i Uppsala! Under GoAdventures takvanding på Uppsala slott får du historia om staden kombinerat med oslagbar utsikt och en oförglömlig upplevelse.

Uppsala stadsteater är en av landets mest ansedda scener – känner du en teaterälskare rekommenderar vi att kolla in och boka biljetter redan nu till vinterns och vårens föreställningar. På repertoaren står allt från magishower och moderna klassiker till Strindberg.

Tåget Lennakatten är en 33 km lång museijärnväg i Uppland som trafikeras av historiska ånglok, diesellok och rälsbussar. Upplev en resa som om den vore under 1900-talets första hälft med doft av stenkol och varm ånga, dunkande skenskarvar och vackra miljöer utanför fönstret.