Jul i Uppsala

Mysiga julstråk och vinterpromenader

På med vinterskorna och upptäck Uppsala till fots! Här hittar du de mysigaste julstråken och guidade visningar som ger julkänsla.

Spana in stadens julbelysning

Under den mörkaste årstiden lyser stadskärnan upp av vacker julbelysning. I år får Uppsala faktiskt en helt ny julbelysning, där inspiration har hämtats från teman knutna till staden. Lysande katter (med Pelle Svanslös i spetsen) vandrar över en spång, och den skarpsynte kan hitta mönster från Domkyrkans rosettfönster i de mer klassiska girlangerna på gågatan. Även vetenskapen finns representerad – ge dig ut på en ljuspromenad och se vad du kan upptäcka.

Ljusverk formade som katter monterade på en bro

Visualisering av MK Illumination

Celsiutorget, på gågatan i city, är en riktig “instaspot”. Här finns under december en upplyst tomtetron och en stor brevlåda (för att rymma alla brev med adress Nordpolen, såklart). Det är också här som du kan delta i Uppsalas klassiska julklappshög (se mer information och datum här). Butiker och verksamheter har skänkt julklappar till och du köper bokstavligt talat klappen i säcken för 100 kr – innehållet kan vara värt allt mellan 150 kr upp till 1000 kr. De insamlade pengarna går till välgörenhet.

En julröd stol och en julgran täckt i julbelysning

Kolla på kreativa julskyltningar

Oavsett om du är på julklappsjakt eller bara vill ta en promenad, kan du njuta av den kreativa julskyltning som butiker och verksamheter i Uppsala city bjuder förbipasserande på. Mellan första och andra advent pågår dessutom en tävling, där du kan vara med och rösta för att utse Uppsalas bästa julskyltfönster. Varför inte ta med kompisarna eller familjen på en promenad och betygsätta de olika skyltfönstrena? När ni hittat er favorit finns det gott om mysiga kaféer där ni kan slinka in för en varm dryck och ett juligt bakverk.

Insidan av Uppsala domkyrka, fotad mot taket med vackra ljuskronor och målade väggar

Gå en guidad (jul)tur

Gillar du kultur och historia är Uppsala en skattkammare (både bildligt och bokstavligt talat – i Domkyrkan finns faktiskt en riktig skattkammare att upptäcka). Följ med på en guidad tur för att få ut det mesta av din Uppsala-upplevelse i december.

Vill du veta hur teatermagi skapas? Då ska du ta det unika tillfället i akt när Uppsala Stadsteater öppnar upp för besökare bakom kulisserna. Den 2 december kan du ta med barnen (från 5 år) och prova teaterkostymer och peruker. Veckan därpå, den 9 december ordnas en visning för vuxna, med en tur genom teaterhuset och kostymateljén, där du får lära dig hur en teaterproduktion växer fram.

Under utvalda datum öppnar det så kallade Professorshemmet i kulturkvarteret Walmstedtska upp för guidade turer, där man visar hur julen i Uppsala firades för 100 år sedan. I salen är bordet dukat med vattenlingon, röda äpplen och julgotter. I våningens förmak står granen med girlanger, kristyrer och juldekorationer. Visningar finns på både svenska och engelska.

Domkyrkan är Uppsalas mest kända besöksmål och den imponerande arkitekturen är faktiskt lite extra imponerande i juleskrud. Har du tur kanske du lyckas pricka in ditt besök när någon av kyrkans körer har repetition. På söndagar ges visningar av kyrkan, där du får veta mer om dess imponerande historia. Vill du gå en annan veckodag eller utforska på egen hand, finns också en guidefolder att köpa i Katedralbutiken.

Det finns också flera vandringar och guidade turer som ges året runt – kolla in flera guidade turer här.