Shopping i Uppsala

Hitta souvenirer och presenter från Uppsala

Det är lätt att charmas av Uppsalas gator, vackra trädgårdar och historiska sevärdheter. Så varför inte ta med dig en bit av Uppsala hem? Souvenirshopping kan också vara ett perfekt tillfälle att hitta en fin present till någon du tycker om. Här är några exempel på souvenirer och presenter i Uppsala-anda och vart du hittar dem!

Fasaden på Gamla Uppsala Museum

Vikingagodis från butiken på Gamla Uppsala Museum

Gamla Uppsala är en av Skandinaviens viktigaste fornlämningsområden – se till att planera in ett besök på Gamla Uppsala Museum när du är i Uppsala! Museibutiken är välfylld med olika hantverk och vackra föremål, från heminredning till smycken. En av de mer unika souvenirerna är vikingagodis från varumärket Viking Sweets, läckerheter som erbjuder en inblick i det forntida Skandinaviens kulinariska värld.

Här hittar du det: Gamla Uppsala Museum

Paraply med tryck från Uppsala Universitet

Foto: Uppsala Universitet

Paraply med mönster från Universitetsbyggnaden

Håll dig torr med stil med ett paraply prytt med de vackra mönstren från Uppsala universitets ikoniska kupoltak. En både praktisk och modern souvenir, som garanterat kommer till nytta i det ibland oberäkneliga svenska vädret.

Hitta det här: Museibutiken på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva

Muggar med Uppsala-tryck

"Lagom"-kaffe och mugg med Uppsalatryck

Kaffet ”Lagom” är en perfekt balanserad mörkrost från lokala Uppsala Kafferosteri, som också har flera roliga kaffesorter med lokal anknytning i sortimentet – bland annat ”Valborg” och ”Noll arton” (Uppsalas riktnummer). Para ihop ditt nyinköpta kaffe med en snygg emaljmugg, prydd med Uppsalas skyline, och njut av din favoritdryck medan du minns tiden du spenderat med att utforska stadens pittoreska caféer.

Hitta det här: Uppsala Kafferosteris produkter finns på Arrenius & Company, Chocolat och utvalda lokala livsmedelsbutiker. Andra platser där du kan köpa kaffe eller te i Uppsala är Bönor & Blad och Tehörnan. Muggen kommer från butiken Mamsell K, som också erbjuder flera andra sorters souvenirer och roliga inredningsdetaljer.

Illustrerade blommor

llustrerade blomsterkort eller posters med Linnés blommor

Fånga skönheten i Linnéträdgården, Sveriges äldsta botaniska trädgård, med ett set blomsterkort med fantastiska botaniska illustrationer. Varje kort är en konstnärlig skapelse som hyllar stadens blomsterprakt. Det blommar också på posters, brickor och andra produkter som du kan pryda hemmet med.

Hitta det här: Butikerna i Linnéträdgården i Uppsala stadskärna, Linnés Hammarby, Botaniska trädgården och Carolina Rediviva.

närbild på tornet av Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrkas egna teblandning

En kopp te bryggd på Uppsala domkyrkas egen teblandning ger en känsla av lugn och frid, som kommer påminna dig om stadens arkitektoniska mästerverk. Perfekt för en fika med meningsfulla samtal eller att mysa med under en lässtund i soffan. Det finns också massor av andra vackra föremål i domkyrkans butik, som kort, snöglober, bokmärken och deras egna honung.

Hitta det här: katedralbutiken inne i Uppsala domkyrka

vintage-klader-accessoarer-shopping_destination-uppsala

Design från vintagebutikerna

Letar du efter ett mer hållbart alternativ till det vanliga utbudet av souvenirer? Upptäck gömda skatter i Uppsalas många fantastiska vintage- och secondhandbutiker samt antikvariat. Här kan du hitta svenska designklassiker, sällsynta böcker och personliga accessoarer. Gillar du design så håll extra utkik efter föremål från Upsala Ekeby, en lokal fabrik som tillverkade keramik, glas och porslin mellan åren 1886-1977, varav många idag är hett eftertraktade.

Hitta det här: Uppsalas vintage- och secondhandbutiker

En pappfigur av barnbokskaraktären Pelle Svanslös i en bokhandel

Pelle Svanslös-böcker

Den klassiska berättelserna om Pelle Svanslös är skrivna av Uppsalaförfattaren Gösta Knutsson och utspelar sig här i hans hemstad. Böckerna är en utmärkt present till barn och barnbarn, då de förtrollande historierna om den snälla katten som kommer att kunna sprida glädje i generationer.

Hitta det här: Barnbokhandeln Läslusen eller hos någon annan av Uppsalas bokbutiker.

Fler ställen att köpa souvenirer på i Uppsala

Lista över butiker

Museibutikerna i staden:

Butiker med souvenirer från Uppsala och Sverige:

  • Mamsell K
  • Lilla Japan
  • Läslusen
  • Tehörnan
  • Åhléns
  • Utvalda Pressbyrån-butiker i Uppsala

Turistinformation

Kartor, vanliga frågor med mera