Jul i Uppsala

Lista: schyst shopping i jul

Juletid behöver inte betyda överkonsumtion i Uppsala hittar du flera butiker där hållbarhet och etik står i fokus. Från charmiga butiker med lokala produkter, till handlare som värnar om planeten och människorna. Låt schyst handel blir en del av den julens glädje! Här får du fyra tips på butiker att besöka.  

Fairtrade och rättvis handel

Globalen

Hos Globalen hittar du vackert hantverk, unika inredningsdetaljer och livsmedel från Afrika, Asien och Latinamerika – alla producerade under schysta förhållanden. Det här är Sveriges största Fair Trade Shop, vilket innebär att över 80% av varorna är certifierade enligt Fairtrade (eller enligt World Fair Trade Organisations principer om rättvis handel). Varje vara är märkt med ursprung, och butikens syfte är att genom schysst handel bidra till hållbar utveckling med respekt för både människa och miljö.

Lokalt, globalt och trendigt

Kvarteret

Kvarteret är en butik i hippa Rosendal, där hållbarhet är minst lika viktigt som estetik. Inredning, möbler, presenter, lampor och leksaker samsas med återbruk som skapas på plats i den egna verkstaden. Unika lampskärmar tas fram enligt dina önskemål, och gamla möbler får nytt liv med designertyger och ny färg. Kvarteret har också ett samarbete med Creation Hive, ett kooperativ med aids- och HIV-drabbade kvinnor i Kenya, där kvinnornas hantverk kombineras med Kvarterets tyger vilket skapar en helt unik produktserie som säljs i butiken.

200 kvadrat kvalitet och ekologiskt

Svart Inredning & Design

Denna inredningsbutik erbjuder allt från små möbler till presenter och hudvårdsprodukter. I deras 200 kvm stora butik är det fokus på produkter som är ekologiska, närproducerade eller på annat sätt hållbart producerade. Att allting är vansinnigt snyggt och inspirerande skadar ju inte heller… Här hittar du garanterat en julklapp oavsett vem mottagaren är!

Design med en mening

Uppsala stadsmission Hantverksslussen

Hantverksslussen som drivs av Uppsala stadsmission, skapar och säljer inredningsprodukter tillverkade i deras eget snickeri. Här får människor som hamnat i olika typer av utsatthet möjlighet till egen försörjning. Produkter från Hantverksslussen säljs i lokala designbutiker runt om i stan, och i Uppsala stadsmissions butiker.

Unika och hållbara julklappar

Vintage och second hand

För den som sätta en unik touch på julklappsinköpen, erbjuder Uppsala ett rikt utbud av vintage- och second hand-butiker. Att välja second hand är inte bara ett sätt att hitta unika och personliga presenter, utan det är också ett steg mot en mer hållbar konsumtion och stöttar en cirkulär ekonomi. Ge nytt liv åt retrokläder från Uppsalas second hand-klädbutiker, som stilsäkra Stil, eller vintageshoppa inredning och design hos kunniga handlare, som till exempel Odhner.