Jul i Uppsala

4 lokala välgörenhetsinitiativ i jul

Låt dig inspireras när Uppsala samlar kraft för att skapa positiv förändring och sprida glädje för flera i jul. Här kan du läsa om fyra lokala välgörenhetsprojekt och organisationer i staden – och hur du kan vara med och hjälpa till.

1. Ensam julgran söker på Clarion Hotel Gillet

Clarion Hotels Ensam julgran söker klappar är numera en nästan lika självklar tradition som tomtegröten. Alla som vill kan lämna in julklappar under granen i lobbyn hos Clarion Hotel Gillet i centrala Uppsala, sedan skänks klapparna till utsatta familjer. I år samarbetar man med Uppsala Stadsmission och lokala Ronald McDonald Hus. Insamlingen pågår mellan den 1–15 december 2023.

2. Uppsala stadsmissions julbutik och julfirande

Uppsala Stadsmission är en ideell förening som stödjer människor som befinner sig i utsatta livssituationer i Uppsala. Inför julen öppnar de Julklappsbutiken, som fylls med julklappar som privatpersoner och företag har skänkt. I butiken kan vårdnadshavare eller närstående som av olika anledningar befinner sig i en utsatt ekonomisk situation komma och välja julklappar till dina barn och ungdomar. På självaste julafton ordnas Jul i gemenskap, ett julfirande med julbord och julklappar. Du kan stödja verksamheterna med en gåva, genom att skänka saker eller bli volontär.

3. Julklappshögen i Uppsala city

Köp julklappen i säcken – och gör en god gärning samtidigt. När Uppsala City anordnar Julklappshögen brukar kön ringla sig lång, så var ute i tid! I år är det 14 december klockan 18.00 på Celsiustorget som gäller. Julklappshögen går ut på att du betalar 100 kronor för ett paket från julklappshögen utan att veta vad det innehåller, innehållet är värt mellan 150 och 1000 kronor. Alla intäkter från julklappshögen går sedan oavkortat till Lekterapin på Akademiska sjukhuset.

4. Julfirande på studentnationen

Jul på Uplands är ett julfirande som har ägt rum på Uplands studentnation sedan 1969. Evenemanget startade som ett alternativ för studenter som inte kunde resa hem över lovet, men firandet är nu öppet för alla som söker gemenskap i juletid. Firandet finansieras helt genom donationer (maten kommer främst från restauranger i Uppsalaområdet) och brukar ha mellan 1500-2000 besökare varje år. Om du vill hjälpa till kan du både donera ett bidrag eller engagera dig som volontär.