Shoppa hållbart – second hand i Uppsala

Tillhör du skaran som vill dra ner på din konsumtion av nyproducerade produkter? Välsorterade second hand-affärer har på senare år blivit ett vattenhål för alla som vill shoppa med intakt miljösamvete. Uppsala har ett stort utbud av bra second hand-butiker att utforska – låt fyndjakten börja!

Mode av bästa sort hos Ruth & Raoul

Är din bild av second hand en instängd och dunkel lokal fylld till bredden med hopplösa och dammiga prylar? Ruth & Raoul bevisar att den tiden sedan länge är passé. I den lilla charmiga butiken i det vita nationshuset längs Sysslomansgatan återfinns inte ett plagg som känns överflödigt. Här klarar bara de allra finaste och bäst bevarade kläderna, skorna, väskorna och smyckena nålsögat för den höga standard som butiken strävar efter. Köp en frack till balen eller en lyxig sidenscarf. Ett måstestopp för modeälskaren!

I den långsmala lokalen på Sturegatan 5 i Luthagen finns allt mellan himmel och jord – porslin, tidningar, böcker, elektronik, möbler och kläder. You name it.

Allt och lite till på Sirius loppmarknad

Några kvarter bort från Ruth & Raoul ligger ett annat second hand-tips, Sirius loppmarknad. I den långsmala lokalen på Sturegatan 5 i Luthagen finns allt mellan himmel och jord – porslin, tidningar, böcker, elektronik, möbler och kläder. You name it. Här hjälper du inte enbart miljön på köpet, utan även Uppsalas idrottande ungdomar. Allt överskott tillfaller nämligen till IK Sirius ungdomssektioner.  

Vintageglädje i stora lass på Retrolyckan

Jessica Hillerström upphör aldrig att inspirera sin följarskara att shoppa second hand i Uppsala. Via sitt Instagramkonto och sin blogg lägger hon ständigt upp antikviteterna som anländer och senare lämnar Retrolyckan för nya lyckliga ägare. Vid Torbjörns torg i stadsdelen Tuna Backar ligger hennes hemtrevliga butik som huvudsakligen fokuserar på designklassiker från 50-, 60- och 70-talet.

Second hand i Uppsala centrum

På shoppingrunda i centrum? Missa inte de välsorterade second hand-butikerna som ligger mitt i smeten. När gågatan längs Kungsängsgatan tar slut i nordlig riktning och fortsätt en kort bit så anländer du till Myrornas second hand, som kanske är den populäraste butiken för studenter som med en skral CSN-budget är ute efter att fynda billiga prylar till sitt studentrum eller korridor. När du känner dig klar med Myrorna fortsätter du bara vandra nerför samma gata för att nå nästa second hand-anhalt, Uppsala Stadsmission.

På Drottninggatan 7 hittar du även den moderna second hand-butiken Stil. Här finns kläder, skor och accessoarer för både dam och herr.

Boländerna kryllar av second hand-chanser!

Boländerna är ett område strax utanför stadskärnan som är tillägnad lokala industrier och handel. En stadsdel som också rymmer några av Uppsalas främsta second hand-inrättningar. Varför inte göra det till en cykeltur? Börja med Röda Korset, mellanlanda på Erikshjälpen Second Hand och avsluta på Helping Hand. Shop ’til you drop, eller ta en stärkande fika i butikernas egna prisvärda caféer. Har du mer kraft kvar i benen kan du svänga över till Fyrislund och Återbruket.

Loppis på Vaksala torg

Föredrar du att slippa trängas med andra i små lokaler när du handlar? Då är loppis utomhus ett säkert kort. Varje lördag arrangeras en loppmarknad på Vaksala torg där du kan hitta det mesta för ditt hem, inklusive flera food trucks som serverar spännande mat.