Bra restauranger i Uppsala

En foodies guide till White Guide-krogarna

I Uppsala kryllar det av bra restauranger. Är du en flitig White Guide-läsare har du säkert sett listan av restauranger i länet förlängas för varje år. Men vilka uppsaliensiska värdshus, bodegas och brasserier är då värda ett besök? Svaret får du här, i en foodies guide till Uppsala.

Uppsalas bästa krogar – matupplevelser av rang

Ett klokt första ställe att leta på för att hitta bra restauranger i Uppsala är i boken, webbplatsen eller appen White Guide. Restaurangguiden provar hundratals svenska krogar årligen och kan närmast ses som Sveriges inhemska motsvarighet till Guide Michelin. Restaurangerna bedöms på en poängskala mellan 1-100 och kan uppnå kategorier från “global mästarklass” till “också ett bra ställe”. Att en restaurang över huvud taget inkluderas i White Guide är alltså en klar kvalitetsstämpel.

Bra restauranger i Uppsala – enligt White Guide

aaltos-mat

Aaltos Italian Grill & Garden

Aaltos Italian Grill & Garden

Är du en foodie som vill testa mer beprövade White Guide-restauranger i Uppsala har du ett stort utbud att välja mellan. En likväl kulinarisk som arkitektonisk upplevelse erbjuder Aaltos Italian Grill & Garden. Den finske arkitekten Alvar Aalto fick på 60-talet uppdraget att rita Västmanland-Dala nations nya hus. Resultatet inspirerades av renässansen i älsklingslandet Italien genom att låta nationens omtyckta trädgård vila under flera pelare, som också fungerade som nationshusets fundament. Trädgården klarade dock varken mörkret eller fukten som huset ovanför orsakade, vilket ledde till att man byggde lokaler där istället. I en av dem vistas idag denna italienska pärla till krog, där smakerna av grappa och vin från Valpolicella blandas med dofterna från träkolsgrillen.

Hambergs Fisk

Är du snarare sugen på havets läckerheter bör du titta in på Hambergs Fisk. Denna dryga 30-åring, som agerar både butik, cateringfirma och restaurang, är ett familjeföretag som länge varit stadens främsta fiskhandlare. Än idag består passionen för fisk, vilket kan bevisas under ett lunch- eller middagsbesök. Även sommelier Igor Arvidsson är fantastiskt duktig, så tycker du om god dryck till maten kan du tryggt lägga vinbeslutet i hans händer.

Miss-Voon-restaurang-Uppsala

Miss Voons drinkbar med sin spektakulära utsikt.

Miss Voon

Till de riktigt bra restaurangerna i Uppsala sällar sig även Miss Voon. Syskonrestaurangerna i Stockholm, Mr Voon och Miss Voon, tycks ha låtit lillasyster flytta från huvudstaden till en takvåning i Uppsala, med en utsikt som skulle ge självaste Pelle Svanslös svindel. Att baren, som på två röda kan sno ihop en lika experimentell som utsökt drink, är vänd rätt mot den mest respektingivande panoramavyn av staden är inte fy skam. Är du mer hungrig än törstig kan du istället slå dig ner vid ett av de många borden i den både smakfullt och mysigt inredda lokalen. Den andas, liksom menyn, modernt asiatiskt. Vad sägs om till exempel hummertacos med shizokrasse och shishimi, eller chokladfondant med thaibasilika och körsbär? I förfriskningsväg föreslås, förutom nyss nämnda cocktails, passande viner och öler av diverse ursprung och karaktär.

Sedan nyöppnandet för några år sedan har hyllningarna haglat över köksmästare Niklas Engemar med arbetskamrater och hysch-hyschet kring krogen tycks bädda in den i ett mystikens smickrande skimmer.

restaurang

Dryck & Mat

Dryck & Mat

För den inreste finns en av Uppsalas klarast lysande stjärnor på White Guide-himlen gömd mitt framför näsan. Nästan retsamt fördold i den ståtliga tågstationsbyggnaden håller nämligen Dryck & Mat till. Även restaurangens anspråkslösa hemsida antyder att här finns en välbevarad hemlis. Men allt hemlighetsmakeri verkar faktiskt göra Dryck & Mat gott. Sedan nyöppnandet för några år sedan har hyllningarna haglat över köksmästare Niklas Engemar med arbetskamrater och hysch-hyschet kring krogen tycks bädda in den i ett mystikens smickrande skimmer. Att “dryck” kommer före “mat” i namnet är ingen tillfällighet. Samtliga i personalen bjuder inte bara på god service utan även på utmärkt vinkännedom, och avsmakningsmenyerna går bakvägen och matchar främst goda drycker med passande mat istället för tvärtom. Men misstro icke, maten varken ser eller smakar som att den kommit i andra hand.

Villa Anna

Bara ett stenkast från det mest uppsaliensiska av kännetecken, den tvehövdade Domkyrkan, vilar hotell och restaurang Villa Anna. Vilar, på grund av att byggnaden funnits där sedan 1874. Innan gastrohotellet etablerades har den varit hem till en studentnation, läkarföreningens bibliotek och en kristen flickskola. Men idag stoltserar alltså det vackra huset med en av stadens mest frestande menyer, som under åren bjudit på sofistikerade raffineringar av det nordiska köket. Har du mycket tid att fördriva erbjuder Villa Anna mer sätt än bara en middag att göra det på: allt från Afternoon Tea med ett glas champagne till fredagsmys med guldkant inklusive övernattning på boutiquehotellet – vilket kan avnjutas antingen före eller efter en avsmakningsmiddag.

Alla White Guide-listade restauranger i Uppsala

Här hittar du samtliga restauranger i Uppsala som finns listade i  White Guide.