#MyUppsala by Vintagemannen

Hållbar shopping, kulturupplevelser och Valborgsminnen

På Instagram har 73-åriga Ingemar Albertsson gjort sig känd som en av Sveriges mest unika stilikoner. På kontot Vintagemannen delar han med sig av tips om hur man hittar, stylar och vårdar vintagekläder. Här ryms också inspiration till hållbara resor. Tillsammans med frun Anne-Marie Lindstedt, Vintageqvinnan, besöker han Uppsala för 36 timmar av kulturupplevelser, punschrullar och –  självklart –  vintageshopping. 

09:30 Fika på Güntherska

10:30 En guidad promenad bland Uppsalas höjdpunkter med Sweden History Tours

12:00-16:00 Secondhand-shopping i Boländerna

19:00 Middag på restaurang Domtrappkällaren

09:00 Promenad i Pelle Svanslös spår genom Uppsala

11:00 Vintageshopping på mysiga Drottninggatan

13:00 En tur bland skatterna i Uppsala domkyrka

14:30 En spännande tur i lägenhet från 1800-talet

  1. 09:30 Fika
  2. 10:30 Stadsvandring
  3. 12:00 Secondhand-shopping
  4. 19:00 Middag
  5. 09:00 Promenad
  6. 11:00 Mer vintageshopping
  7. 13:00 Skattkammaren
  8. 14:30 Professorshemmet

Vintagemannen och Vintageqvinnan träffades på jobbet under 90-talet. Sedan dess har de byggt ett liv där det gemensamma intresset för vintage blivit en livsstil i allt från kläder och inredning, till matlagning och resevanor. De vill inspirera andra till att leva som inte slösar på jordens resurser, genom att föregå med gott exempel.

–  Vi kommer inte med pekpinnar, utan visar istället att hållbarhet kan vara både kul, snyggt och lustfyllt, säger Ingemar.

Punschrullens dag i kaféstaden Uppsala

Under besöket i Uppsala är det ”Punschrullens dag”, vilket passar extra bra eftersom Ingemar och Anne-Marie under ett decennium(!) har smakat olika varianter av det klassiska bakverket runtom i hela Sverige. Det började en regnig dag i sommarstugan, där de behövde en aktivitet för att underhålla en barnfamilj på besök och därför ordnade ett smaktest. Sedan dess har det blivit hundratals punschrullar. I Uppsala finns en stark fikakultur med många anrika konditorier och moderna kaféer att prova, som visar sig leverera även på punschrullefronten.

– Den här får fem av fem plus! konstaterar Ingemar nöjt medans han och Anne-Marie spelar in en reel inne på ett av Uppsalas mest välbesökta fikadestinationer, Güntherska Hovkonditori. I en påse ligger redan flera varianter från andra konditorier i Uppsala, som väntar på att få sättas på prov lite senare när paret är tillbaka på hotellrummet hos Grand Hotell Hörnan.

Par på Guntherska som fikar

Fem plus till punschrullen på Güntherska samt Konditori Fågelsången.

Vintageshopping i Uppsala – en upplevelse

Under besöket i Uppsala är dagens outfit inte bara vintage, utan dessutom sydd lokalt. Ingemars eleganta kavaj och väst från 1950-talet bär märkning från ett skrädderi i Uppsala. Vintageparet betonar att man kan blanda mellan årtiondena. I Uppsala besöker de favoritbutiken Ruth & Raoul, secondhandbutikerna i Boländerna och även butiken Stil. Den sistnämnda satsar på mer nutida second hand.

–  Att handla vintagekläder är alltid en mycket större shoppingupplevelse än att köpa nytt. Du kan inte bara gå in och be om en färg och storlek. Det kräver tid, tålamod och att man är öppensinnad, men är värt det alla gånger.

vintagemannen-agatan-promenad-var-sol-gata_destination-uppsala

Välklätt par på promenad vid de vackra husen längs Fyrisån i Uppsala.

Minnesvärd middag på Domtrappkällaren

Uppsala har en speciell plats i Vintagemannens och Vintageqvinnans hjärtan. Ingemar studerade på universitetet under 70-talet –  och levde visserligen inget klassiskt nationsliv, men minns valborgsfiranden med klassiska silluncher och champagne som poppades från balkonger. Ann-Maries pappa som är född i Uppsala har berättat om trevliga kvällar på restaurang Domtrappkällaren –  som fortfarande är en av Uppsalas populäraste restauranger och ett självklart mål för kvällens middag. Men först ska de hinna se några av stadens kulturhistoriska pärlor –  skattkammaren i Domkyrkan, 1800-talslägenheten Professorshemmet och en guidad tur som bland annat stannar till i universitetets pampiga lokaler.

Följ i Vintagemannens fotspår. Här följer alla ställen Vintagemannen och Vintageqvinnan besökt i Uppsala – det är #MyUppsala by Vintagemannen.

#MyUppsala by Vintagemannen

10 platser

Ett av stadens mest populära konditorier med en avslappnat elegant atmosfär och besökare i alla åldrar. På Güntherska kan du fika, äta surdegspizza eller ta något gott att dricka. Punschrullarna rekommenderas!

Grand Hotell Hörnan byggdes 1907 och ligger i hjärtat av Uppsala. Här har du fantastisk utsikt över Domkyrkan och Uppsala slott. Tjusig cocktailbar i lobbyn.

Anrik restaurang (belägen i stadens äldsta kvarvarande byggnad) som serverar klassiska skandinaviska rätter, tillagade med modern finess. Domtrappkällaren har också en av Uppsalas mest ambitiösa vinkällare.

En hängare med vintagekavajer

Shopping på secondhandbutikerna i Boländerna

I området Boländerna, bara tio minuters bussresa från centrum, finns flera stora och välfyllda secondhandbutiker. På Röda korset, Erikshjälpen, Återbruket och Stadsmissionens Outletbutik finns kläder, möbler och inredning till förmånliga priser.

Stil säljer utvald secondhand för både dam och herr på Drottninggatan i centrala Uppsala. Fokus ligger på nyare secondhand, kläder, accessoarer som följer säsongen.

Här kan du bokstavligen stiga in i historien, i ett borgerligt hem från 1800-talets slut. Det är kostnadsfri entré när ”minimuseet” Professorshemmet har öppet hus för besökare.

Skattkammaren i Uppsala domkyrka innehåller några av Sveriges främsta klenoder. Unika biskopsskrudar från 1270, Gustav Vasas krona och Drottning Margaretas gyllene klänning. Missa inte!

Ruth & Raoul är ett måstestopp med klassisk vintage av mycket god kvalitet. Välbevarade vintagekläder samt vackra accessoarer som sidenscarfs, hattar och väskor ryms i den lilla men välfyllda butiken.

Sweden History Tours har flera spännande vandringar med olika teman. En mycket bra vandring som fördjupade kunskaperna om Uppsala, trots att Vintagemannen både bott här och besökt staden hundratals gånger under åren.

vintagemannen-pelle-svaslos_destination-uppsala

Tassa i Pelle Svanslös spår

Ta en promenad och upplev miljöerna från barnboken Pelle Svanslös, som utspelar sig i Uppsala. En rolig tur för alla med barnasinnet i behåll! Missa inte Pelleparken. På Läslusen finns ett fint sortiment av Pelle-böcker.