Shopping & kultur

Bokhandlare i Uppsala

Smal lyrik, vackert illustrerade barnböcker eller tjocka fantasyromaner på engelska. I Uppsala finns en bokhandlare för varje litterär smak. Passa på att köpa en unik bok i present – eller ta med dig en ny läsupplevelse ut och slå dig ner på någon av alla Uppsalas caféer eller parker.

Att Uppsala är en lärdomsstad märks på kvalitén hos stadens bokhandlare. Ta gärna en runda där du besöker flera av butikerna – det finns massor att upptäcka på varje ställe.

Närbild på böcker

The English Bookshop – en av världens bästa bokhandlare

Om man törs beskriva en bokhandel som filmisk, så är det precis vad The English Bookshop är. När du kliver in i den här mysiga butiken i ett hörn av stadens gågata, möts du av böcker från golv till tak. Här finns inte mindre än 17 000 titlar, varav 15 000 av dem endast i ett exemplar. Alla är – som butiksnamnet antyder – skrivna på engelska. Den kunniga personalen föreslår gärna böcker och har stenkoll på det nästan överväldigande utbudet. Förutom böcker finns många litteraturrelaterade prylar, perfekta som present till bokmalen.

The English Bookshop grundades för snart 30 år sedan, på samma plats där den ligger idag. År 2018 kammade de hem de prestigefyllda priset Bookstore of the Year i den internationella klassen på Londons bokmässa – tävlande mot de allra bästa bokhandlarna i världen.

The English Bookshop anordnar också event. Om du prickar in att vara i Uppsala någon av dessa kvällar, se till att boka en plats! Eventkalendern spänner från diskussioner om gotisk skräcklitteratur och nörderi kring Dr Who, till mer stillsamma poesikvällar.

Närbild på en gosedjurselefant på bokhylla

Till den här butiken kommer Uppsalabor som handlade böcker här på 1980- och 1990-talen tillbaka med både barn och barnbarn.

Läslusen väcker läslust hos de minsta

I Läslusens skyltfönster vinkar hela Uppsalas egna katt, Pelle Svanslös, glatt in besökarna till den färgsprakande bokhandeln. Läslusen är en renodlad barnbokhandel för barn mellan 0–13 år. Om de långa hyllorna med barnböcker och gosedjur från litteraturens värld mot all förmodan inte skulle räcka för att väcka läslusten, finns till och med en egen läshörna. Här kan barnen krypa in bakom ett draperi och sjunka ner med en favoritbok bland mjuka kuddar.

De lite äldre barnen har fått ett eget rum en trappa ner i lokalen, där fokus ligger på ungdomsböcker inom fantasy, relationer och mysrysare. Även de vuxna har en egen plats i butiken – i det ljusa fönstret vid entrén finns en yta där man är välkommen att slå sig ner med en god kopp kaffe som köps på kaffehandeln Arrenius & company som ligger vägg i vägg.

Läslusen har sammantaget funnits i Uppsala i över 40 år. Därför är det inte ovanligt att de Uppsalabor som handlade böcker här på 1980- och 1990-talen, återkommer med både barn och barnbarn till samma butik. Fokus ligger på böcker på svenska, men läslusen har också ett mindre sortiment med böcker på engelska och andra språk, som tyska och arabiska.

uppsala-okhandel-lyrik-bocker_butiker-shopping-kultur_Destination-uppsala

Bli lyrisk över lyrik hos Uppsala bokhandel

På Sysslomansgatan ligger flera intressanta butiker och caféer, däribland Uppsala Bokhandel. Här hittar du ett brett sortiment inom de flesta kategorier böcker – och dessutom mycket kunnig personal (inköparen sitter i juryn för Augustpriset!). I ingången till butiken finns en egen hylla med Uppsala- och Upplandsrelaterade böcker, om du helt enkelt inte kan få nog av Uppsalas rika historia.

Bokhandeln stoltserar också med stadens bredaste utbud av lyrik och poesi. Här finns såklart flera Uppsalapoeter på hyllorna och personalen hjälper gärna till att plocka fram nya intressanta titlar på både svenska och engelska. Det händer också att bokhandeln ordnar event där du får träffa poeterna bakom verken.

Gamla böcker i ett skåp med glasdörr

Gräv fram unika skatter hos stadens antikvariat

Vad borde en universitetsstad utan ett gäng riktigt bra antikvariat? Här kan du hitta riktiga bokskatter inom såväl fack- och kurslitteratur som klassiska romaner.

Fantastikbokhandeln är ett specialiserat antikvariat för science fiction, fantasy och skräck. Den ligger på en kullstensgata intill domkyrkan, vilket förhöjer upplevelsen. Här finns böcker om drakar, demoner, trollkarlar och allt däremellan på både svenska och engelska.

Romanen ”Röda rummet” skrevs av August Strindberg år 1879, och brukar räknas som den första moderna svenska romanen – detta antikvariat har hämtat sitt namn från den forne Uppsalastudentens verk. Här kan du lätt spendera timmar med att gå igenom det breda och kurerade utbudet av böcker.

Omnikvariatet är en mötesplats, antikvariat, galleri och kulturscen i centrala Uppsala. Njut av musik inom olika genres, bläddra bland det stora utbudet böcker samtidigt som du kan köpa goda drycker i baren.

Antikvariat Thomas Andersson är beläget i kvarteren Övre slotts, med såväl universitetsbyggnader och studentnationer ett stenkast bort. Här kommer du garanterat hitta unika boktitlar, men även annan spännande kuriosa som ägaren samlat på sig. Antikvariatet specialiserar sig på akademiska böcker och avhandlingar, samt böcker i matematik och naturvetenskap.

Fler ställen att köpa böcker på i Uppsala