Skandinaviska smaker

Är du sugen på att äta riktigt god mat? I Uppsala finns flera bra restauranger med såväl sedvanlig som uppfinningsrik matlagning med bas i skandinavisk tradition. Ambitionerna är höga och i köken arbetar man med råvaror av hög kvalitet som ligger i säsong. Flera av restaurangerna finns också omnämnda Sveriges främsta krogguide, White Guide.

Dryck & Mat

I det gamla stationshuset i Uppsala ligger Dryck och Mat. Här står drycken i fokus och du hittar ett brett sortiment av öl, vin och sprit. Dryck och Mat erbjuder två olika avsmakningsmenyer. En med tre serveringar dryck och mat och en med fem.

Totalt finns det 65 sittplatser, av dessa platser går ca 25-30 stycken att boka och resterande är för drop-in. För drop-in erbjuds även en a la carte meny.

Olof Palmes Plats 2, 753 21 Uppsala

Villa Anna

Mitt i Uppsalas historiska kvarter ligger Villa Anna, ett boutiquehotell känt för sitt varm bemötande, sköna atmosfär och stora smakupplevelser. Här samspelar det nordiskt naturliga i allt från miljö till stämning och gastronomi.

Den prisbelönta restaurangen med en imponerande vinkällare och sin kreativa men hållbara meny har blivit en kulinarisk hot-spot. Samspelet mellan mat och dryck är genomgående kul och menyn uppvisar det bästa som Uppsala med omnejd har att erbjuda här och nu.

Odinslund 3, 753 10 Uppsala

Domtrappkällaren

Restaurang Domtrappkällaren huserar i några av Sveriges äldsta restauranglokaler och serverar svensk mat med inspiration från världens kök. Köket har höga ambitioner och allt tillverkas från grunden.

Restaurangen är främst uppskattad för det breda sortimentet av kvalitetsviner i världsklass. Här serveras lunch, affärslunch och à la carte, men du har även möjlighet att använda lokalerna som festvåning och det finns tillgång till flera chambre separée. Sommartid finns en stor uteservering.

S:t Eriks gränd 15, 753 10 Uppsala

Hambergs Fisk

I hjärtat av Uppsala ligger Hambergs lilla butik och brasserie, familjeägt sedan 1982. Deras ambition är att förse Uppsala med det bästa de kan hitta och laga mat av. Deras utbud består till största delen av marina råvaror men de har även en intressant ostdisk och andra varor som handtillverkat spisbröd, kallpressad rapsolja från grannen till Hambergs sommarstuga och även säsongsvis marmelader från egna odlingar med mera.

Många väljer att beställa deras mat till sin middag hemma i form av catering. Sällskapen varierar från 2-2000 pers. Särskilt populära är deras skaldjursfat som enkelt tas hem upplagda och redo att förtäras omgående. De har dessutom två festvåningar i centrala Uppsala för sällskap upp till 130 pers.

Fyristorg 8, 753 10 Uppsala

Picnic

Picnic är en unik mötesplats för naturligt umgänge. Här samlas både Uppsalabor och hotellgäster för att uppleva kulinariska utflykter i en vildvuxen elegans. Restaurangens grandiosa glasfasad suddar ut gränsen mellan ute och inne och skapar en skön känsla som passar alla tillfällen – både harmoniska frukosttimmar och festliga kvällar.

Frukost, lunch och middag serveras hela veckan och kompletteras med brunch på helgerna. Du är alltid välkommen att sitta ned i baren, ta en kaffe medan du jobbar eller en drink. På Picnic avnjuts maten, skratten och sällskapet och du är välkommen att delta!

Stationsgatan 4, 753 40 Uppsala

Le Parc

I Börjeparken, charmigt inrammat av blommor, buskar och träd, ligger restaurang Le Parc. Den stora uteserveringen har plats för ca 150 gäster och erbjuder tak och infravärme vid svalare sommartemperaturer. Den ständige gästen är forskningsresande Finn Malmgren som ständigt står i parken, i form av en staty. Inomhus finns en trevlig loungebar och en restaurangavdelning med plats för 30 respektive 70 gäster. Restaurangen serverar klassiska svenska rätter. På fredagar och lördagar bjuder Le Parc upp till ”parc-swing” med musik från 60-, 70- och 80-talet.

Torsgatan 15, 753 15 Uppsala

Odinsborg

Odinsborg restaurang och café är inrymd i en charmig träbyggnad i fornnordisk stil, intill de berömda Kungshögarna i Gamla Uppsala. Restaurangens meny har sin utgångspunkt den svenska matkulturens rika och varierade historia, men precis som de gamla vikingarna har man sett sig för vad som finns runt om i världen och lånat inspiration från andra kök.

Du som vill njuta av en fika, lunch eller en lättare måltid efter en promenad genom Gamla Uppsala ska besöka Odinsborgs café. Här kan du beställa en tallrik köttbullar med lingonsylt, räksmörgåsar, sallader och inte att förglömma våfflor med hemlagad sylt och grädde. Under vintern är det rykande åtgång på varm choklad med vispgrädde och på sommaren är det mjukglass som gäller. Till caféet hör en uteservering inramad av lummiga träd där du har perfekt utsikt över Odinsborg och Gamla Uppsala. Vid sidan av den öppna serveringen kan du här arrangera privata sammankomster med mat och dryck i en trivsam omgivning, i samband med olika typer av firanden och andra viktiga händelser.

Gamla Uppsala, 754 40 Uppsala

Upptäck fler restauranger i Uppsala