Jul i Uppsala

Nu tändas tusen juleljus på Uppsalas alla marknader, luciatåg och andra nostalgiskt gemytliga tillställningar som hör årsslutet till. Här är din guide till hur du omvandlar vinterrusket till en hjärtvärmande ljuspunkt, hela vägen fram till jul!

domkyrkan-som-pepparkakshus-på-guntherska-konditori

Upplev Domkyrkan på nya sätt i advent.

Adventsevent

I väntan på julen får den som vill, en gång i veckan, värma sin längtande själ med pepparkakor, glögg och tända ljusstakar. Till detta kan det smaka bra med en liten adventstillställning också, något som Uppsalas julfirande gärna bjuder in till.  Vare sig ditt vinterhjärta behöver julsånger, umgås med andra eller begrunda julminnen finns något för dig.

Temavisning: Julbilder i domkyrkan
21 december, Uppsala domkyrka

Uppsalas mest kända och högsta byggnad bjuder in till en visning av bilder. Låt tankarna vandra medan du under guidning utforskar vad i domkyrkan, både interiört och exteriört, som anknyter till julens berättelser!

Läs mer

I sagornas värld – Adventskonsert med Simplyfive
22 december, Helga Trefaldighets kyrka

Sångarkvintetten Simplyfive, bestående av fem verkligt musikaliska Uppsalasöner, bjuder regelbundet in till en konsert som är särskilt lockande i det tunga decembermörket. I advent är det dags igen, för föreställningen med förledet “I sagornas värld”, som går ut på att högläsning av en julsaga varvas med julmusik i form av stämsång. Ett perfekt sätt att välkomna julen i Uppsala på!

Läs mer

uppsala-stora-torget-pa-jul

Ett julpyntat Stora Torget i Uppsala.

Lussa lite lelle

Mycket rönnbär ger en sträng vinter och ett extra vackert luciafirande. Det vet alla. Och 2019 går i rönnens tecken. Hela Sveriges favorithelgon gör den 13:e december varje år ett nordligt besök från Italien, vilket uppmärksammas både tidig morgon och sen kväll. På alltifrån dagis till ålderdomshem, men likaså i kyrkor som i större festlokaler, sjungs det om likaväl glänsandet över sjö och strand som tippetippetipptapp över hela Uppsala, både under och innan dagen L. För dig som är ute efter att lyssna till körer med levande ljus i händerna och vita lusselinnen på kroppen erbjuder julen i Uppsala flera tillfällen för det. Här kommer två tips på luciakonserter!

varmlands-nations-kör

Värmlands Nations Körs luciakonsert 2018.

Luciakonsert med Värmlands Nations Kör
13 december, Helga Trefaldighets kyrka

I en av Sveriges körtätaste städer är det ingen match att lyssna på vacker körmusik, framförallt under lucia. Några som får detta att hända är koristerna i Värmlands Nations Kör, som bjuder in till traditionsenlig konsert där hela paketet utlovas: luciatåg all inclusive med tärnekransar, luciakrona och en hel del skridande står på menyn. Kören, som alltså är kopplad till Värmlands studentnation, är en blandad sådan och kan därför garantera att både Lusse lella och Staffansvisan framförs av sina 40-talet skickliga sångare.

Läs mer

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen.

Goder afton, mitt herrskap! – Staffanskonsert med Uppsala domkyrkas gosskör
14 december, UKK

Just Staffan är något, eller snarare någon, som ligger Uppsala domkyrkas gosskör varmt om hjärtat. Deras luciakonsert fokuserar nämligen på sjtärngossen och bjuder därför in till en hel del sånger om Sankt Staffan i manskörsarrangemang. Den årligen återkommande konserten avslutas alltid med ett humörhöjande julspex, vars innehåll författats av koristerna.

Läs mer

uppsala-stora-torget-pa-jul

Maxad mysfaktor på julmarknad

Mångas favorithobby inför jul stavas julmarknad. Detta har arrangörerna tagit fäste på – för varje år blir julmarknaderna fler och fler. Endast i Uppsala kommun arrangeras 22 stycken olika julmarknader och -basarer år 2019. En del är traditionella, med försäljning av kransar och fika, andra är mer nischade mot en viss typ av vara.  Oavsett vilken jullängtan du vill stilla kan stadens marknader ordna det åt dig. Men vilken ska man då välja? Nedan följer ett par förslag:

Hågaby julmarknad
14 & 15 december

Senare generationers älsklingsplats under december kan mycket väl vara Hågaby julmarknad. Här finns flera barnanpassade aktiviteter, såsom ponnyridning, leksaksförsäljning för inspiration till önskelistan och chans att träffa tomten i egen hög person. Vuxna lär inte heller bli besvikna på julstämningen. I marknaden deltar ett 30-tal utställare som säljer hemmagjorda hant- och bakverk.

Läs mer

Kreativa feministers julmarknad på UKK
8 december, UKK

En mer samtida touch på julmarknaden ger kreativa feministers julmarknad. Här kan du investera i personliga och konstnärliga julklappar med feministiska undertoner. Du gör samtidigt en tjänst för klimatet, då samtliga ting som säljs är närproducerade och hållbart tillverkade, vilket är snällt mot både miljön och plånboken! Dessutom har du även chans att språka med feministiska ikoner och konstnärer som Stina Wollter och Lady Dahmer.

Läs mer

mnk_jul2019

När Mammas Nya Kille firar jul sker det mesta av en tillfällighet.

Artister i julskrud

Att artisthimlen blir lite extra glimrande under december är lika självklart som russin i glöggen. Julshower och julkonserter, tillsammans med ett och annat julskivsläpp, avlöser varandra i en hiskelig takt som gör utbudet stort men valet svårt. Nedan följer några handplockade guldkorn att satsa på!

Mammas Nya Kille firar jul på måfå
19 december 2019, UKK

Är du bekant med Kicki Tapper, Katla och Thunder? Då är du nästintill en del av Klungan, humorgruppen från Umeå som slog igenom 2003 med sin föreställningar och senare även P3-programmet Mammas Nya Kille, där vi fått lära känna de skruvade karaktärerna. Nu tar de sig tillsammans an ett slumpmässigt julfirande på Uppsala Konsert & Kongress med mindre julmys och mer jultrams. Var riktigt på måfå du med genom att se föreställningen!

Lär mer

Sarah Dawn Finer – Winter Songs
1 december 2019, UKK

Att lyssna till stora sångare hör julen till och en av våra svenska sådana är Sarah Dawn Finer. En kväll i december bjuder hon in Uppsalaborna till att lyssna på julmusik, både original och omtolkningar, samt personliga berättelser från hennes eget liv för att riktigt komma i julstämning.

Läs mer

Vill du utforska fler evenemang i Uppsala? Kika på guiden till det kulturella Uppsala