Högtider och fest

Den stora guiden till att fira nyårsafton i Uppsala

Exklusiv nyårssupé, en glittrande festnatt, eller familjevänliga äventyr. Här är din guide till att fira in det nya året i Uppsala, oavsett om du vill dra på dig klackarna eller pjäxorna. Vi önskar vi dig ett minnesvärt avslut på det gamla och en strålande början på det nya året!

Äta nyårsmiddag på restaurang

Utforska Uppsalas nyårssupéer för en minnesvärd start på det nya året. Från Villa Annas lyx till Frans Bistros moderna smaker och Miss Voons unika utsikt – här är några restaurangtips för att avsluta det gamla och välkomna det nya året i gott sällskap och med god mat.

Mat upplagd fint på tallrik i restaurangkök

Restaurangtips

Villa Anna - en lyxig upplevelse

För en exklusiv start på det nya året kan du avnjuta en nyårssupé på hotellet Villa Anna. Med klassiker som löjrom, hummer och oxfile på menyn är detta garanterat en gastronomiskt fullträff. Du kan också passa på att boka ett av de unikt designade rummen på hotellet.

Dryck och Mat – ”nyårshaffla” under på White Guide-listad krog

Haffla är slang och betyder helt enkelt festa! Dryck och Mat är en White Guide-listad restaurang i det vackra stationshuset mitt i Uppsala, så under denna festliga kväll kan du vara säker på att få riktigt bra dryckesparningar till den fantastiska maten. Vid 12-slaget dukas snacks och dryck upp på uteserveringen – med infravärmen på såklart.

Frans Bistro - en touch av New York

För en modern bistroupplevelse med en touch av New York rekommenderas Frans Bistro. Njut av klassiska rätter med en modern twist vid deras nyårssupé – eller beställ en nyårskasse för ett smakfullt firande hemmavid.

Restaurang Aaltos - för italiensk elegans

I det stilfulla huset designat av Alvar Aalto, på mysiga Sysslomansgatan, bjuder restaurang Aaltos på en nyårssupé med italienska influenser. Prego!

Miss Voon - utsikt över hela staden

För en unik utsikt över Uppsala rekommenderas restaurangen Miss Voon. Njut av moderna asiatiska rätter och goda drinkar medan du tar in stadens skönhet och kanske en och annan fyrverkeripjäs. En perfekt plats för att fånga tolvslagets magi!

Bierhuis - Belgisk charm i Uppsala

Om du letar efter en avslappnad men ändå festlig atmosfär, besök Bierhuis, där Belgien möter Uppsala. Här hittar du autentisk belgisk mat och en varierad dryckesmeny, under en takfresk som är lika vacker som vilket fyrverkeri som helst.

Gå på fest & nattklubb

Dansa in det nya året! På med dina glittrigaste plagg och fira in det kommande året med stil och glädje i Uppsalas nattliv. Boka gärna biljetter i förväg för att vara säker på att få plats!

Guldkonfetti på en nattklubb

Nattklubbstips

Flustret – glitter och glamour på anrik nattklubb

Nöjespalatset Flustret ligger i Stadsträdgården och har varit ett nöjespalats i staden i över 100 år. På nyår bjuder de in till en fest med champagne, tomtebloss och konfetti. Bege dig hit för att dansa in det nya året i glitter och glamour. Som de själva uttrycker det: ”Darling, it wouldn’t be a party without you”.

Birgerjarl – dansa hela natten

Nattklubben Birgerjarl har traditionsenligt ett stort nyårskalas med fyrverkerier, kyld skumpa och glada gäster. Upplev en kväll full av fest och glädje!

Fira nyår på hotell

Checka in, njut av specialkomponerade menyer och somna bland mjuka hotellkuddar. Med ett nyårspaket på hotell slipper du stress och planering – och dessutom väntar en frukostbuffé på dig under nyårsdagen. Det finns flera hotell i Uppsala med speciella nyårspaket, här nedan hittar du några av dem.

Vill du ha fler hotelltips, se våra guider till boende i Uppsala.

En mönstrad tapet bakom en minibar i en hotellsvit

Svit på Clarion Hotel Gillet, Uppsala

Clarion Hotel Gillet

Här kan du boka ett paket med lyxig fyrarätters middag i hotellets omtyckta restaurang, hotellnatt och frukost. Hotellet har dessutom en spaavdelning! Läs mer hos Clarion Hotel Gillet.

spa

Radisson Blu Hotel Uppsala

Checka in och njut av en femrätters middag, hotellnatt och deras populära frukostbuffé dagen efter! Se menyn och priser hos Radisson Blu Hotel.

Arenahotellet

Det här hotellet ligger – som namnet antyder – i direkt anslutning till flera av Uppsalas arenor. Hotellet har specialkomponerat en nyårsmeny som du kan kombinera med övernattning. Boka hos Arenahotellet.

Hotell Botanika - jullovspaket

Reser eller hemestrar du med familjen? Hotell Botanika har tagit fram ett perfekt jullovspaket med pizza, shuffleboard och inträde till Fyrishovs äventyrbad! Kolla jullovspaketet här.

Roliga nyårsaktiviteter för familjen

Om du firar nyår med barn kan det vara skönt att aktiviteterna inte är allt för sent på kvällen. Här är några aktiviteter som passar för barnfamiljer som vill hitta på något roligt tillsammans.

Barn åker pulka vid Uppsala slott

Aktivitetstips

Slottsbacken – pulkaåkning med guldkant

När det är snö behöver du egentligen inte bege dig längre än till Uppsala slott och slottsbacken för att kunna åka pulka. Det rosa slottet i bakgrunden gör att aktiviteterna känns lite extra nyårsfestliga – varför inte avsluta med en promenad runt slottet och kolla in utsikten från slottsgården. Därefter kanske det passar bra med en tidig middag på stan? Kolla in våra tips på barnvänliga restauranger. Behöver du låna pulka eller annan utrustning, kolla in Fritidsbanken (men se till att hämta utrustningen innan nyårsafton, då banken håller stängt).

Fyrishov – nyårsdopp i äventyrsbadet

Avsluta året med ett besök på badhuset Fyrishov och njut av ett uppfriskande nyårsbad. Här finns även vattenrutschkanor för de som gillar när det går fort!

Latitude-59 – fira med roliga aktiviteter

Utmana varandra i olika spel och lekar på Latitude-59. Här finns bland annat bowling, lasergame, minigolf och shuffleboard. En perfekt plats för familjevänligt nyårsbattle!

Leos Lekland – bus och skratt året om

Leos Lekland är öppet årets alla dagar. Fira det nya året med massor av bus och skratt för hela familjen.

Fira i friska luften

För de som föredrar att fira nyår utomhus erbjuder Uppsala en rad möjligheter att omfamna vinterns friska luft. Läs våra tips för pulkaåkning, skidåkning och vinterbad i natursköna områden.

Man åker skidor i en snöig skog

Friluftsnöje – pulka, skidor och utemat

Att åka skidor på nyårsafton är en tradition för många svenskar. I Uppsalas friluftsområden, som Hammarskog eller Sunnerstabacken, finns såklart skidspår – men även möjlighet att åka pulka för de som vill slippa snöra på sig pjäxorna. Packa varm choklad, ett hett tips är att köpa roliga varm choklad-klubbor från Chocolat i Svavagallerian för en lite lyxigare nyårsupplevelse. Det finns också grillplatser i friluftsområdena, där du kan förbereda en enklare nyårsmåltid.

Vinterbada in det nya året

Nyårsbadet är en gammal tradition, men det är först på senare år som att bada kallt har blivit hett. I Fjällnora, cirka 20 minuters körväg från centrala Uppsala, finns det minst två vakar under tiden det är is och en brygga ligger i året runt. Vid en av vakarna finns både vedeldad bastu och badtunna att hyra. Kom ihåg att följa riktlinjer kring säkerhet när du vinterbadar – ta gärna med sällskap och håll koll på varandra.

En man vinterbadar i en isvak

Vanliga frågor om nyårsfirande i Uppsala

FAQ

Hur körs lokaltrafiken under nyårsnatten i Uppsala?

Bussarna kös som söndagstrafik under under dagen, samt enligt lördagsnatts tidtabell under den 31 december. Sök din resa på ul.se. Pendeltåg kan du söka på sl.se och regionaltåg på antingen sj.se eller malartag.se

Hur bokar jag taxi?

Vill du åka taxi kan du boka med exempelvis Uppsala Taxi (telefon 018-100 000) eller TaxiKurir. Vi rekommenderar att förboka din resa.

Finns det några fyrverkerier i Uppsala city?

Uppsala kommun ordnar inga fyrverkerier i staden. Det är ett beslut som är taget med människor, djur och planeten i åtanke. Du får heller inte smälla fyrverkerier i centrala Uppsala utan att söka tillstånd.

Hur är butiker, restauranger, museer och liknande öppna på nyårsafton och nyårsdagen?

Öppettiderna varierar. Dubbelkolla öppettiderna för just de platser du planerar att besöka!