Roliga aktiviteter för de små

Att göra i Uppsala med barn

Uppsala kryllar av roliga aktiviteter för alla små. Det här kan du göra i Uppsala med barn!

lekpark

Tassa i Pelle Svanslös fotspår

Mitt i Carolinaparken, mellan Engelska parken och Carolina Rediviva, finns en av landets finaste lekplatser. Den är en hyllning till barnboksförfattaren Gösta Knutssons odödliga figur Pelle Svanslös – Sveriges förmodligen kändaste katt. Här kan barnen återuppleva alla bekanta platser och “kattaktärer” från böckerna som utspelar sig i Uppsalas centrala delar. Utforska Pelles källare och vind, åk rutschkana från Gammel-Majas domkyrkotorn, besök Batongs kontor, “handla” i Råttströms konditori och mycket mer! Här kan du även fika i Pelle Svanslös café

För den som inte kan få nog av Pelle Svanslös förtrollade värld så rekommenderas GO Adventure’s stadsvandring, som går i Pelles fotspår och utforskar kvarteren där han träffar sin livs kärlek Maja Gräddnos och försöker undvika bråkmakarna Måns, Bill och Bull. Självklara stopp under vandringen är Sveriges enda  övergångställe för katter vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan och källargluggen på Åsgränd där nyfikna barn kan tjuvkika hur Pelle och Maja bodde. En perfekt dagsaktivitet att göra i Uppsala med barn, både små och som lite större.

Här kan barnen återuppleva alla bekanta platser och “kattaktärer” från böckerna som utspelar sig i Uppsalas centrala delar. Utforska Pelles källare och vind, åk rutschkana från Gammel-Majas domkyrkotorn, besök Batongs kontor, “handla” i Råttströms konditori och mycket mer!

att göra i uppsala med barn

Lek, lek och ännu mer lek!

Pelle Svanslös lekpark är långt ifrån de enda platserna i Uppsala där lekglädjen varje dag frodas! Uppsala förfogar över ett stort antal moderna lekplatser och öppna områden som är barnvänliga. Stadsträdgården, som vackert följer Fyrisån söderut, har en av stadens största lekplatser, proppfylld med roliga lekredskap att upptäcka. Medan leken pågår kan alla föräldrar slå sig ner för en fikastund på det närliggande caféet Gula Villan.

Leken tar aldrig slut i Uppsala. Fålhagen är ett av de mest lekplatstäta områdena. Den kanske allra mest spektakulära av dem alla finns i den öppna parken Vallbydungen – Cirkusparken. Här finns allt som man kräver av en bra lekplats: karusell, klätterställning, rutschkana och gungor. Det som gör att just denna lekpark står ut i mängden är den stora och färgglada cirkusmanegen där fantasin kan flöda!

Har familjen vägarna förbi Gränbystaden för lite shopping? Passa då på att uppleva ett Uppsala i miniatyr. Domkyrkan, Svandammen och Uppsala slott – i Lilla Uppsala finns många att stadens kändaste sevärdheter representerade i miniformat. Klättra upp i domkyrkans klocktorn och åk rutschkana från slottets fönster!

Lennakatten_2004_natur

Tuffa längs Museijärnvägen Lennakatten

Upplev en riktig Upplandsklassiker! Lennakatten kallas den bevarade museijärnväg som går mellan Östra Station på Uppsala centralstation och Faringe station. På vägen passerar den 33 kilometer långa banan – som har anor från 1870-talet – badplatser, bildsköna naturområden, miljöer från en annan tid och andra mysiga stopp. Ta en fika på Jernvägscaféet i Marielund, spana in gamla tåg i lok- och vagnhallarna i Faringe eller bada och klappa de tama gårdsdjuren i sommarparadiset Fjällnora. När magen börjar kurra hos alla familjemedlemmar så rekommenderar vi ångloksbiffen på Augusts Värdshus eller en utsökt måltid på Länna Bruks restaurang.

Barnen kommer älska att åka tåg på gammaldags vis längs en av Sveriges vackraste järnvägar. Välj mellan de charmiga ångloken och vagnarna från sent 1800-tal, dieselloken från början av 1900-talet eller rälsbussarna från 1950-talet. Namnet Lennakatten fick Upsala-Lenna Järnvägen tidigt av invånare som bodde längs banan och som upplevde att en av ångvagnarna som användes lät som en väsande katt när den rullade förbi.

Har du barnvagn och cyklar med er? Inga problem, dessa får åka med i resgodsvagnen. Lennakatten avgår huvudsakligen under sommartid men arrangerar också ibland turer kring jul, då sträckan förvandlas till “Tomtetåget”.

att göra i Uppsala med barn

Roliga museer med spännande föremål

Uppsala har flertalet museer med barnanpassat innehåll. Upplev djuren och naturen i Uppland på ett spännande sätt på Biotopia eller upptäck konst med nya ögon på Bror Hjorths Hus. Här är det kul att lära sig nya saker!

Fjällnora

Utomhusaktiviteter i Fjällnora

Oavsett säsong finns det alltid något roligt att göra i Fjällnora friluftsområde, ett slags paradis för utomhusaktiviteter, strax utanför Uppsala. På sommaren kan hela familjen lapa sol eller ta ett dopp i det stora friluftsbadet, fiska i sjön, cykla, hyra trampbåtar och lira beachvolleyboll.

Vintertid åker längdskidor och långfärdsskridskor fram när flera skidleder spåras upp och sjön Trehörningen förvandlas till en gnistrande skridskobana. Den som inte har egen utrustning att tillgå kan hyra långfärdsskridskor, längdskidor och sparkar på plats.

alma-sparfinnarna-eva-larsson

Spårfinnarna av Eva Larsson. Foto: Uppsala kommun/Pär Fredin

Almastråket – Konst med spår av barnlitteratur

Upptäck Vildingarnas Land och andra fantasifulla konstverk! Almastråket uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare. Konstverken är inspirerade av fem ALMA-pristagare (litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) och tar dig från Klostergatan till Stadsbibliotekets barnavdelning.

att göra i Uppsala med barn

Plask och lek i Fyrishovs äventyrsbad

Fyrishovs äventyrsbad är ett säkert kort för hela familjen. Välkommen till en tropisk djungelzon där luft- och vattentemperatur aldrig går under 30 grader. Här kan ni bada, lattja och plaska i den stora bassängen, slå rekord i vattenrutschbanorna, följa med i jetströmkanalen, simma under vattenfallet, utforska grottan och slappna av några minuter i någon av de två bubbelpoolerna.

När hungern slår till kan ni uppsöka äventyrsbadets restaurang eller äta den medhavda matsäcken.

Klätterlek och äventyr som aldrig tar slut

Den äventyrslystna kan fortsätta sin aktiva lek på Turbo Sport & Adventure Zone. Ett center i Gränbystaden helt tillägnad åt att uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig mer. 4400 kvadratmeter, fyllda till bredden med fysiska aktiviteter för olika åldersgrupper. Trampolinpark, Stuntzon, Basket Dunkzon, Ninja Warrior, parkour, höghöjdsbanor, hinderbanor och Climb Challenge är några exempel på roliga utmaningar ta sig an!

Eller våga testa något nytt och ta er till Klättercentret i Fyrislund. En del räds klättervägen och tänker kanske att det krävs särskild fysik och erfarenhet. Tänk om, här kan hela familjen lära sig bemästra konsten att klättra! I klätterskolan lär ni er grunderna och får en ny favorithobby på köpet.

1000 kvadratmeter skateglädje

Kapellgärdets skatepark är Uppsalas skatemecka nummer ett. Här samlas skate- och BMX-entusiaster i alla åldrar och slipar på sina tricks i quarterpipes, manual pads, rails, curbs och pyramider. Det 1000 kvadratmeter stora betongparadiset har även nyligen utökats med en så kallad bowl. Den som är lite yngre och bara vill rulla fram har gott om plats att öva sina svängar på den rymliga streetytan.