Mjau!

Upplev Pelle Svanslös hemstad Uppsala

Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparkentassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala. I Uppsala har Pelle och hans vänner satt sina tydliga tassavtryck. Här hittar du några smultronställen. 

”Det spelar ingen roll om man har svart eller vit nos, det handlar om hur man är.”

Har du sett katten som inte har nå’n svans? Kan man tänka sig en värre förolämpning mot en katt? Det trodde i alla fall inte Elaka Måns. I Uppsala har den snarare fått klangen av en komplimang, för i Uppsala och i hela Sverige är Pelle Svanslös en högt älskad figur. Pelle och hans Maja Gräddnos, trillingarna Maj, Muff och Murre, Tjocka Trisse och de andra katterna i kvarteren kring Åsgränd är rara barndomsminnen för många. Och det finns en plats i mångas hjärtan även för Elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull.

Pelle-1280px-10

Pelle Svanslös egen lekplats

I Carolinaparken, inhyst mellan utbildningsinstitutionerna Engelska parken och Carolina Rediviva, finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar Pelleparken för Sveriges finaste lekplats. Här finns figurer från böckerna som Pelle, Maja Gräddnos, Elaka Måns och Bill och Bull. Men också berömda platser som Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori. En sak är säker, dina barn kommer aldrig vilja gå hem igen.

Pelle-1280px-28

Tassa över katternas övergångsställe och kika förbi Pelle-gluggen

I Uppsala stadsplanerar vi inte enbart för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn få en inblick i Pelles och Majas hem.

Pelle-1280px-30

Stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Här kärade Pelle ner sig i den förtjusande Maja Gräddnos och undvek stygga Måns och hans följeslagare Bill och Bull. Under GO Adventure’s Pellevandring besöker du många av dessa bekanta platser och får höra både kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt.

Pelle_Svanslos_staty_Stadstradgarden

Här kan du hitta böckerna

När du ändå befinner dig i Pelle Svanslös hemstad så är det förstås lockande att få med sig en souvenir med Pelle-tema hem. Barnböckerna hittar du bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torget eller Läslusen på Drottninggatan. I design- och klädbutiken Stickspåret, belägen i det vackra gamla godsmagasinet vid Uppsala centralstation, kan du även hitta andra roliga Pelle-relaterade produkter.

Pelle Svanslös Badmedalj

Pelle själv är ju lite vattenkänslig men vill gärna att alla barn skall känna sig trygga i vatten. På Fyrishovs äventyrsbad kan barn ta Pelles badmedalj – ett bevis på att barnet klarar Pelles roliga men kanske lite läskiga uppgifter. För att ta Pelles badmedalj säger du till en badvakt så får du en instruktionslapp och en strömming. Parhopp från kanten, vattenspring och hämta strömmingar från botten är några av de roliga och modiga uppgifterna för barnen.

700x384_Pelles_Badmedalj

Se Pelle på filmduken!

Sen i januari 2020 finns Pelle och hans vänner i ett nytt äventyr på filmduken. I filmen lever kattungen Pelle lever ett härligt liv på landet tillsammans med Birgitta, flickan som älskar honom mest av allt i hela världen. Vid ett ruskigt oväder ramlar Pelle ned i en å som för honom ensam hela vägen till den främmande stora staden Uppsala. Många Uppsalavyer och bekanta karaktärer från Pelles värld vågar vi utlova.

Pelle_svanslos_spelfilm_2020

Pelles Svanslös karaktärer i Pelleparken

  • Pelle Svanslös
  • Maja Gräddnos
  • Elaka Måns
  • Bill & Bull