Mjau!

Upplev Pelle Svanslös hemstad Uppsala

Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparkentassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala. I Uppsala har Pelle och hans vänner satt sina tydliga tassavtryck. Här hittar du några smultronställen.

”Det spelar ingen roll om man har svart eller vit nos, det handlar om hur man är.”

Har du sett katten som inte har nå’n svans? Kan man tänka sig en värre förolämpning mot en katt? Det trodde i alla fall inte Elaka Måns. I Uppsala har den snarare fått klangen av en komplimang, för i Uppsala och i hela Sverige är Pelle Svanslös en högt älskad figur. Pelle och hans Maja Gräddnos, trillingarna Maj, Muff och Murre, Tjocka Trisse och de andra katterna i kvarteren kring Åsgränd är rara barndomsminnen för många. Och det finns en plats i mångas hjärtan även för Elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull. Här finns en karta som hjälper dig att hitta i Pelles kvarter.

Var katten är Frallan?

Kattjakt-6

Pelles Äventyr, Stadsträdgården

Pelles Äventyr

Mjau! Upptäck Pelle Svanslös hemstad genom att spela Pelles roliga mobilspel. Pelle och hans vänner råkar ständigt ut för nya äventyr i Uppsala. För att hjälpa dem behöver du ta dig till olika platser och klara uppdragen. I Stadsträdgården behöver Pelle din hjälp när han trillat ner i Fyrisån och i Engelska Parken har kattungen Frallan sprungit och gömt sig. Pelles äventyr är ett kostnadsfritt mobilspel som inspirerar barn till rörelse på ett roligt sätt. Anslut enkelt till spelet på pellesaventyr.se

Spelet passar barn mellan cirka 3-9 år.

pelle svanslös

Pelleparken - Pelle Svanslös egen lekplats

I Carolinaparken, inhyst mellan utbildningsinstitutionerna Engelska parken och Carolina Rediviva, finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar Pelleparken för Sveriges finaste lekplats. Här finns figurer från böckerna som Pelle, Maja Gräddnos, Elaka Måns och Bill och Bull. Men också berömda platser som Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori. En sak är säker, dina barn kommer aldrig vilja gå hem igen.

Under sommaren kan du även fika i Pelle Svanslös Café.

vägskylt med Pelle Svanslös-motiv i Uppsala

Meet & Greet med Pelle och Maja

I sommar kan du träffa Pelle och Maja i Stadsträdgården och Carolinaparken (Pelleparken). Passa på att sno åt dig en kram eller ta en selfie med Uppsalas mest kända katt!

Vecka 28: 16-17 juli
Vecka 29: 21-24 juli*

kl 13 i Stadsträdgården och kl 14 i Pelleparken

*21 juli inställt på grund av värmebölja. 

Pellehelger på hotell

Elite Hotel Academia erbjuder ett hotellpaket för hela familjen där barnen får möjlighet att träffa Pelle Svanslös på lördagar 09-11 följande datum;

Vecka 29, lördag 23 juli
Vecka 30, lördag 30 juli
Vecka 31, lördag 6 augusti

pelle svanslös

Teater för hela familjen

Uppsalas käraste katt jammar loss i Uppsala stadsteaters teatertält! I juli 2022 flyttar Uppsala Stadsteater återigen ut ur teaterhuset på Kungsgatan för att spela sommarteater med fri entré i Gottsunda. Premiär 28 juli Pelle Svanslös – Uppsala stadsteater

Tassa över katternas övergångsställe och kika förbi Pelle-gluggen

I Uppsala stadsplanerar vi inte enbart för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn få en inblick i Pelles och Majas hem.

pelle svanslös

Stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Här kärade Pelle ner sig i den förtjusande Maja Gräddnos och undvek stygga Måns och hans följeslagare Bill och Bull. Under GO Adventure’s Pellevandring besöker du många av dessa bekanta platser och får höra både kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt.

MicrosoftTeams-image (18)

Pelle & Maja i Påvel Snickares gränd

Pelle har flyttat in i Påvel Snickares gränd. Här har konstnären Charlie Granberg målat en 15 meter hög målning av Pelle Svanslös och Maja Gräddnos i modern tappning. Ett fantastiskt konstverk som ligger mitt i city!

Pelle Svanslös Badmedalj

Pelle själv är ju lite vattenkänslig men vill gärna att alla barn skall känna sig trygga i vatten. På Fyrishovs äventyrsbad kan barn ta Pelles badmedalj – ett bevis på att barnet klarar Pelles roliga men kanske lite läskiga uppgifter. För att ta Pelles badmedalj säger du till en badvakt så får du en instruktionslapp och en strömming. Parhopp från kanten, vattenspring och hämta strömmingar från botten är några av de roliga och modiga uppgifterna för barnen.

700x384_Pelles_Badmedalj

Kalas hos Maja Gräddnos

Maja fyller år den 16 januari och bjuder sina vänner på ett hejdundrande kalas. Storslagen musikteater med Pelle Svanslös, Maja, Måns, Bill och Bull som blivit en januaritradition på Uppsala Konsert & Kongress.

Pelle_Svanslos_staty_Stadstradgarden

Pelle Svanslös av Kristina Jansson, Stadsträdgården.

Här kan du hitta böckerna

När du ändå befinner dig i Pelle Svanslös hemstad så är det förstås lockande att få med sig en souvenir med Pelle-tema hem. Barnböckerna hittar du bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torger eller Läslusen på Drottninggatan. I inredningsbutiken Fairfields, belägen i det vackra gamla godsmagasinet vid Uppsala centralstation, kan du även hitta andra roliga Pelle-relaterade produkter.

Pelle_svanslos_spelfilm_2020

Pelles Svanslös karaktärer i Pelleparken

  • Pelle Svanslös
  • Maja Gräddnos
  • Elaka Måns
  • Bill & Bull