Mjau!

Upplev Pelle Svanslös hemstad Uppsala

Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparkentassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala. I Uppsala har Pelle och hans vänner satt sina tydliga tassavtryck. Här hittar du några smultronställen.

Scroll
Har du sett katten som inte har nå’n svans? Kan man tänka sig en värre förolämpning mot en katt? Det trodde i alla fall inte Elaka Måns. I Uppsala har den snarare fått klangen av en komplimang, för i Uppsala och i hela Sverige är Pelle Svanslös en högt älskad figur. Pelle och hans Maja Gräddnos, trillingarna Maj, Muff och Murre, Tjocka Trisse och de andra katterna i kvarteren kring Åsgränd är rara barndomsminnen för många. Och det finns en plats i mångas hjärtan även för Elaka Måns och hans trogna vapen­dragare Bill & Bull. Här finns en karta som hjälper dig att hitta i Pelles kvarter.

Spela, spring och hjälp Pelle!

Pelles äventyr

Mjau! Upptäck Pelle Svanslös hemstad genom att spela Pelles roliga mobilspel. Pelle och hans vänner råkar ständigt ut för nya äventyr i Uppsala. För att hjälpa dem behöver du ta dig till olika platser och klara uppdragen. I Stadsträdgården behöver Pelle din hjälp när han trillat ner i Fyrisån och i Engelska Parken har kattungen Frallan sprungit och gömt sig. Pelles äventyr är ett kostnadsfritt mobilspel som inspirerar barn till rörelse på ett roligt sätt. Anslut enkelt till spelet på pellesaventyr.se

Spelet passar barn mellan cirka 3-9 år.

Pelle Svanslös egen lekplats

Pelleparken

I Carolinaparken, inhyst mellan utbildningsinstitutionerna Engelska parken och Carolina Rediviva, finns en portal till Pelle Svanslös magiska värld. Vissa kallar Pelleparken för Sveriges finaste lekplats. Här finns figurer från böckerna som Pelle, Maja Gräddnos, Elaka Måns och Bill och Bull. Men också berömda platser som Gammel-Majas domkyrkotorn, Batongs kontor och Råttströms konditori. En sak är säker, dina barn kommer aldrig vilja gå hem igen.

Under sommaren kan du även fika i Pelle Svanslös Café.

Träffa dina favoriter i Uppsala

Meet & Greet med Pelle och Maja

Under speciella tillfällen, framför allt sommartid, besöker Pelle & Maja lekparken i Stadsträdgården och Pelleparken i Carolinaparken. Där finns möjlighet att få träffa de populära katterna, kramas och ta en selfie med Sveriges snällaste katt. Datum för nästa Meet & Greet med Pelle & Maja publiceras här och sker när vädret tillåter.

Kika in hemma hos Pelle & Maja

Katternas övergångsställe och kattgluggen

I Uppsala stadsplanerar vi inte enbart för människor och fordon. Ett stenkast från Pelles Svanslös lekplats, vid korsningen Övre Slottsgatan/Drottninggatan, ligger Sveriges enda övergångsställe för katter. Ett kvarter bort på Åsgränd finns i sin tur ytterligare en Pelle Svanslös-hyllning, men det krävs att du är observant för att hitta den. I en liten källarglugg i väggen kan nyfikna barn få en inblick i Pelles och Majas hem.

Guidade tur i Pelles fotspår

Stadsvandring i Pelle Svanslös Uppsala

Uppsala som stad är en lika viktig karaktär i Pelle Svanslös-böckerna som alla ikoniska katter som befolkar historien. Här kärade Pelle ner sig i den förtjusande Maja Gräddnos och undvek stygga Måns och hans följeslagare Bill och Bull. Under GO Adventure’s Pellevandring besöker du många av dessa bekanta platser och får höra både kända och okända anekdoter om landets mest älskade katt.

Uppsalas största katter

Pelle & Maja i Påvel Snickares gränd

Pelle har flyttat in i Påvel Snickares gränd. Här har konstnären Charlie Granberg målat en 15 meter hög målning av Pelle Svanslös och Maja Gräddnos i modern tappning. Ett fantastiskt konstverk som ligger mitt i city!

Fika på Centralkonditoriet

Mumsa på Pelle & Majas bakelser

Klart man ska ha något sött när man utforskar Pelles hemstad. Och dessa bakelser från Centralkonditoriet är söta i dubbel bemärkelse! Eftersom Centralkonditoriet, som ligger på Vretgränd 16, är ett av de minsta caféerna i stan innebär det även att de inte har så många sittplatser. Det är först till kvarn som gäller. När vädret tillåter har de fler möjligheter utomhus, då det finns en liten uteservering.

Fyrishovs Äventyrsbad

Pelle Svanslös Badmedalj

Pelle själv är ju lite vattenkänslig men vill gärna att alla barn skall känna sig trygga i vatten. På Fyrishovs äventyrsbad kan barn ta Pelles badmedalj – ett bevis på att barnet klarar Pelles roliga men kanske lite läskiga uppgifter. För att ta Pelles badmedalj säger du till en badvakt så får du en instruktionslapp och en strömming. Parhopp från kanten, vattenspring och hämta strömmingar från botten är några av de roliga och modiga uppgifterna för barnen.

Köp med berättelserna hem

Här kan du hitta böckerna

När du ändå befinner dig i Pelle Svanslös hemstad så är det förstås lockande att få med sig en souvenir med Pelle-tema hem. Barnböckerna hittar du bl.a. på välsorterade bokhandlare som Akademibokhandeln på Stora torget, Läslusen på Drottninggatan eller Lilla Krabaten på gågatan i city.

Ta tåget och träffa Pelle och hans vänner på nöjesparken

Pelle Svanslös på Furuvik

Träffa Pelle Svanslös och hans vänner på djur- och nöjesparken Furuvik. Ta tåget från Uppsala och hoppa av precis utanför grindarna till nöjesparken. Här kan ni se Pelle Svanslös-föreställning – barnteater med musik, sång och dans som spelas på Lilla Scen och träffa Pelle och hans vänner när de promenerar runt parken. Dessutom kan du hitta nått smarrigt i Maja Gräddnos godisbutik och ge dig ut på en klurig och spännande (s)kattjakt för alla barn! Besök Furuviks hemsida för att ta reda på bästa tiden för att träffa Pelle och hans vänner.