Lekplatser i Uppsala

Lek utöver det vanliga

Pelle Svanslös vänner, tidsmaskin till medeltiden, cirkuslek eller besök på bondgården. De över 150 lekplatserna i Uppsala erbjuder ofta något extra. Leksugen? Här hittar du några av de bästa platserna att låta fantasin flöda fritt på!

lekpark

Kliv in i Pelle Svanslös värld

Gösta Knutssons odödliga Uppsala-figur Pelle Svanslös har självklart fått en egen lekplats i hemstaden – Pelleparken tillhör en av Uppsalas och rent av landets finaste lekplatser. Mitt i Carolinaparken, mellan Engelska parken och biblioteket Carolina Rediviva, finns denna roliga hyllning till barnböckerna om Pelle Svanslös. Utforska Pelles källare och vind, åk rutschkana från Gammel-Majas domkyrkotorn, besök Tusse Batongs kontor, “handla” i Råttströms konditori, ta bussen till Skogstibble och träffa alla andra välkända “kattaktärer” från böckerna! Under sommaren kan du även fika och dricka en kattelatte i Alla katters café.

Två barn leker i klosterparken i Uppsala

Medeltidspark mitt i city

Sommaren 2020 öppnade skaparna bakom Pelle Svanslös lekplats sitt senaste tillskott till Uppsalas lekplatser. Mitt i citykärnan, bara en tvärgata från Uppsalas största gågata, hittar du Klosterparken. Lekplatsen har tema medeltid och bjuder på en spännande värld av fängelsetorn, sjukstuga, handelsstånd, hus att leka i och häftig belysning. Det är ingen slump att valet föll på en medeltida värld. På platsen huserade nämligen under flera hundra år ett viktigt Franciskanerkloster som var verksamt under medeltiden.

lekplatser uppsala

Cirkuslek året om i Fålhagen

I Vallby dunge, som är en del området Fålhagen, har cirkusen öppet året runt. Den stora och färgglada cirkusmanegen väcker lekglädjen hos både små och stora barn. Klättra på elefanten, ta en sväng i karusellen, testa gungorna eller åk i rutschkanan. Här är manegen krattad för glädje!

lekplatser uppsala

Eriksbergsparken – kul och lärorikt på bondgården

I de bästa lekplatserna har inte barnen bara roligt, utan lär sig även någonting nytt. Erikbergsparken är ett sådan lekplats i Uppsala. Lekplatsen är inspirerad av bondgården och visar på ett kul sätt alla urbana kids vad lantlivet består av. Här kan barnen åka traktor, leka i ladan och mata hästar och kor i hagen.

lekplatser uppsala

Stenhammarsparken – Gottsundas eget Söderhav

Även utanför stadskärnan finns det många lekplatser som är värda en omväg. En sådan är lekplatsen i Stenhammarsparken i Gottsunda. Här är allt byggt med Söderhavet i åtanke, något som bland annat avspeglar sig i det välgjorda sjöodjuret och en lagom läskig haj som visar sig ovanför ytan. Medan barnen leker i gungbrädan, klätterställningen och rutschkanan kan de vuxna hänga vid utegrillen.

lekplatser uppsala

Uppsalas största klätterställning i Flogstaparken

Även Uppsalas västra förort Flogsta kan erbjuda en modern och mysig lekplats. Testa den kittlande rutschkanan, sand- och geggamoja-landet, den flera meter långa studsmattan och gungor för alla åldrar. Det hade räckt med det, men lekplatsen inrymmer även Uppsalas största klätterställning. Pirr-i-magen-garanti utlovas!

lekpark

Lek och lärande i centrala Vasaparken

I Vasaparken i främre Luthagen finns lekplatsen som är som gjord för lek och lärande i ett! I parken finns klätterställning, linbana och studsmatta. I anslutning till parken ligger Biotopia, Uppsalas biologiska museum med massor att upptäcka och lära för barn i alla åldrar. Närheten till caféer och restauranger för lekplatsen i Vasaparken till det perfekta utflyktsmålet.

lekplats

Stadsträdgårdens lekplats.

Söderhavstema i Stadsträdgården

I Stadsträdgården i centrala Uppsala finns en lekplats med Söderhavstema. Lekplatsen är anpassad för personer med funktionsnedsättning, men alla barn är såklart välkomna att leka här! På lekplatsen finna bland annat karuseller, en rutschbana och sandlådor.

Karta till lekparkerna

Pelleparken
Carolinaparken, 753 10 Uppsala

Klosterparken
Klostergatan 3, 753 22 Uppsala

Cirkuslekparken
Björkgatan 33A, 753 24 Uppsala

Eriksbergsparken
Marmorvägen 13, 752 44 Uppsala

Stenhammarsparken
Stenhammars väg 8, 756 49 Uppsala

Flogstaparken
Flogstavägen 23, 752 73 Uppsala

Vasaparken
Vasagatan 1B, 753 13 Uppsala

Stadsträdgården
Sjukhusvägen 4, 753 09 Uppsala