Upptäck utkanten av Uppsala

Tips på utflykter utanför Uppsala city

Gör en utflykt över dagen och upptäck utkanten av stadskärnan och alla fantastiska besöksmål.

Ett utflyktsmål ska kunna erbjuda något att se på eller uppleva och det ska finnas någon slags förtäring eller lämpa sig för picknick. Nedan är några tips på utflyktsmål i Uppsala kommun.

gamla-uppsala-högar

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är ett av nordens mäktigaste fornlämningsområde och ett populärt utflyktmål. Här kan du promenera längs med de mytomspunna kungshögarna, titta på den vackra kyrkan eller besöka Gamla Uppsala museum. I närheten av högarna ligger friluftsmuseet Disagården där du kan få en inblick i hur folk levde på landsbygden under 1800-talet. Passa även på att besöka Odinsborg för en matbit eller en fika.

Hammarskog-natur

Hammarskogs friluftsområde

Ute på Hammarskog hittar du öppna åkrar, ekbackar, tät skog och glittrande vatten. Ta en promenad längs vandringslederna, fiska eller besök fågeltornet för att beskåda fågelarter. På vintrarna kan du åka pulka, längdskidor och skridskor. Gör ett avbrott i aktiviteterna och slå dig ner i Hammarskogs herrgård för att äta och dricka något gott.

Fjällnora

Fjällnora frilufsområde

Fjällnora friluftsområde är ett perfekt utflyktmål för dig som vill uppleva naturen. Här kan du klättra i höghöjdsbanan, bada och hyra båt, kajak och kanot. Under vintertid går det att hyra pjäxor och längdfärdsskridskor. Ta med picknic, grilla på grillplatserna eller besök Fjällnoras café för en lättare lunch och fika. Det finns också djur som stora och små barn kan klappa.

hammarby

Linnés Hammarby

Ta en dagutflykt till Linnés Hammarby och upplev en av Sveriges mest stilriktigt bevarande 1700-talsgårdar. Här hittar du Carl von Linnés sommarbostad med växter som Blomsterkungen en gång i tiden odlade. Under säsongen är caféet Sara Lisa öppet och du har möjlighet att njuta av en fika bland kulturreservat och vackra naturstigar.

Linnés Kammare

Linnés Kammare

I historiska Linnés Kammare, där en av Uppsalas genom tiderna främsta vetenskapsmän hade årliga exkursioner med sina studenter, huserar ett gårdsbutikernas guldkorn. Förutom konsthantverk, kafé och formgivare Kerstin Landströms ullfiltar som får en att drömma om svalare dagar finns här även Vasilis och Sigrid Mathantverk. Det grekisk-svenska paret frestar med alltifrån ostar och marmelader från Grekland, och kan även stoltsera med en egenpressad extra virgin olivolja. Tack vare samarbeten med lokala matproducenter kan de erbjuda ett utbud som lockar till sig många foodies.

ulva-kvarn

Ulva Kvarn

8 kilometer norr om Uppsala ligger Ulva Kvarn hantverksby, känd för sin vackra natur. Här finns diverse handel, café, hantverk och silversmedja. Det finns även möjlighet att boka glasblåsning i Glashyttan Ulven. Under året arrangeras också höst- och vintermarknader, bakluckeloppisar och veteranbilsträffar.

Linnés Sävja

Kom och upplev gården som Carl von Linné köpte 1758. Hit drog han sig undan för att leva lantlivet utan familjen, vidarutveckla sina teorier och skriva nya avhandlingar. Här finns idag ett lantligt gårdscafé, ett museum där du får lära dig mer om läkaren Linné samt hönor och lamm för barnen att titta på.

Lyssnaängen och Skarholmen

Med vacker utsikten över Ekolns vatten ligger Lyssnaängen. Här finns en stor badplats med kiosk, toalett och grillplatser. Ta en promenad längs med stigarna vid vattnet, under vintertid är det populärt att åka långfärdsskridskor här.

lennakatten

Museijärnvägen Lennakatten

Upplev hur det var att resa förr i tiden. Åk ångtåg, rälsbuss eller veteranbuss längst med en av Sveriges vackraste järnvägar, museijärnvägen Lennakatten. Du kan bland annat stanna på Jernvägscaféet i Marielund eller August Värdshus i Almunge och få dig något gott att äta. En favorit bland barnen!

Sunnerstaåsens friluftsområde

Sunnerstaåsens friluftsområde erbjuder vandringsstigar, elljusspår, mountainbikespår och på vintern även en pulka och slalombacke med lift. Ta med egen matsäck och tillaga på eldstäderna som finns runt om i området eller värm dig i Sunnerstastugan. Området ligger vackert beläget vid Fyrisån.

Fullerö backar

I naturreservatet Fullerö backar kan du njuta av omgivningen, de uppländska slätterna och Fyrisån som flyter förbi. I närheten ligger Fullerö Handel som erbjuder ett brett sortiment av möbler, inredning och svensk keramik. Efter shoppingrundan kan du avnjuta en fikastund inne på Café Villan eller ute i den mysiga trädgården.

Fjärdhundraland

Fjärdhundraland, eller landet mellan storstäderna som det också kallas. I platsen mellan Upplands storstäder finns cykelvägar, gårdsbutiker, naturreservat, mathantverk, kaféer, hantverksbutiker, loppisar och mycket mer – allt inom en timme från Uppsala.

Vallonbruk utanför Uppsala

I Uppland finns många vackra och välbevarade vallonbruk från 1600-talet. Besöksmålen berättar en unik industrihistoria och erbjuder ett rikt kulturliv med aktiviteter för hela familjen. Det är en perfekt dagsutflykt utanför Uppsala!