#MyUppsala by Backtopoetry

Pappersmagi, trädgårdar och kebab

Av exklusivt italienskt crepepapper skapar designern och illustratören Backtopoetry fantasifulla blommor som lyser upp vilket rum som helst. Här berättar hon om sina inspirationskällor, delar med sig av sina bästa tips för att uppleva Uppsala – och varför den bästa snabbmaten finns här.

Hanna Nyman är personen bakom instagramkontot Backtopoetry – en färgfest med stora, detaljrika och fantasifulla pappersblommor. Det var under studietiden på Konstfack som Hannas intresse för att skapa i papper väcktes. Att det blev just blommor kan ha att göra med att mormor var florist.

– Jag har alltid gillat blommor och känslan av att se buketter sättas ihop är lite nostalgiskt för mig, förklarar hon.

Efter att ha arbetat som illustratör och printdesigner inom mode i många år, startade hon eget företag. Namnet Backtopoetry valde hon eftersom det speglade hennes längtan att återvända till känslan av att skapa med händerna.

Hanna Nyman fixar med blommorna vid ett arrangemang

Hanna lägger sista handen vid selfie spoten hon skapat i Uppsala

Sommaren 2024 har Hanna gjort ett unikt arrangemang med meterhöga blommor för ”Blomstra i Uppsala”, som ska uppmana till att leva ut och nyfiket upptäcka sommaren i Uppsala. Framför det stora blomsterarrangemanget, som står på Hotell Botanika i Uppsala, kan man ta bilder och samtidigt få inspiration till upplevelser, konserter och utflykter.

Mytomspunnen blomma i jätteformat

– Jag inspireras av färg i alla dess former; kläder, konst, inredning och grafisk design. Jag älskar glada färger och naivism. Mina verk är alltid mycket fantasi, säger Hanna.

Hon förklarar att hennes blommor, även om de inspireras av riktiga växter, inte försöker efterlikna dem exakt. Men i blomsterarrangemanget i Uppsala har hon faktiskt gjort ett undantag och skapat en kungsängslilja. Visserligen tio(!) gånger så stor som sin riktiga förlaga… Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma som fått sitt namn från Kungsängen i Uppsala, där stora områden täcks av den unika rutiga blomman.

– Jag experimenterade med gummitryck för att skapa blommans mönster och skar faktiskt formen från suddgummi, berättar hon.

Hanna Nyman i Linneträdgårdens museishop

Kungsängsliljan finns på vackra illustrerade kort i museishoppen till Linnéträdgården

Kungsängsliljan har funnits i Uppsala sedan sent 1600-tal när Olof Rudbeck d.ä. tog den till Linnéträdgården. Men en populär myt säger att liljorna växte upp på Kungsängen efter slaget vid Fyrisvallarna på 980-talet, där svenskarna vann en stor seger mot danskarna. En röd lilja växte upp för varje fallen dansk och en vit för varje svensk – vilket skulle förklara varför de vita blommorna är så sällsynta…

Upplev slott, trädgårdar och kebabrestauranger

När Hanna själv upplever Uppsala är det stor bredd bland aktiviteterna.

– Jag växte upp i Västerås, så Uppsala har alltid varit en destination för shopping och upplevelser. Näst längtar jag efter att få uppleva Uppsala slott – det är ju en riktig sagobyggnad, ett rosa slott! Jag vill också kolla in konstmuseet som ligger i slottet.

Uppsala slott i solsken

Uppsala slott sätter färg på stadsbilden

Självklart tycker Hanna också att man måste passa på att vandra genom stadens alla vackra trädgårdar.

–  Jag strosade i Linnéträdgården och hämtade inspiration till mitt blomsterarrangemang. Det finns massor av både vackra och spännande blommor att upptäcka både där och i Botaniska trädgården.

– En annan unik Uppsalaupplevelse är att vandra i Pelle Svanslös fotspår. Vi har läst massor av Pelle hemma och jag tänker ta med barnen för att leka i Pelleparken, kanske till och med så att vi får träffa Pelle och Maja.

Slutligen vill Hanna också ge ett tips som ligger en bit ifrån blommor och sagoböcker – nämligen att äta kebab i Uppsala.

– Kebab i Uppsala är som kebab ska vara – precis som i barndomens Västerås. Det hänger på såsen, här har man fattat hur den ska smaka. Dagens lunch kommer att intas på KebabHouse på gågatan i city.

Kvinna tar selfie framför blomstervägg

Selfiespoten med Hannas blommor på Hotell Botanika

Vill inspirera till skapande i sommarstaden

Genom sina blommor till ”Blomstra i Uppsala” hoppas Hanna göra att de besökare som kommer till Hotell Botanika känner sig glada och inspirerade.

– Jag vill att de ska känna att de får vara i en sagovärld en stund och bli inspirerade till att gå ut och uppleva vackra saker, säger hon. Kanske blir de till och med inspirerade att skapa något själva – att slå sig ner på stadens sommargator eller längs ån med ett kreativt projekt!

Om Hanna

Familj: Två barn och en sambo
Bor: Hus på Värmdö, med en studio under snedtaket på tredje våningen
Utbildning: Konstfack, textil och trädgårdsdesign
Intressen: Inredning, trädgårdsarbete och äventyr med barnen

Den som vill dyka in i Hannas underbara värld kan följa @backtopoetry på Instagram. Hanna håller ofta workshops i Uppsala – och planerar dessutom för skapande-retreat i utomlands.

Betalt samarbete mellan Destination Uppsala och backtopoetry. I våra samarbeten bestämmer alla samarbetspartners själva vad de vill uppleva och tipsa om i Uppsala.

Ta ett foto vid Hannas blommor