Aktiviter · Gröna upplevelser · Konserter

Blomstra i Uppsala

Mitt i hjärtat på Sveriges fjärde största stad finns blomster och grönska i mängder att njuta av. Promenera längs det mysiga årummet, upplev den storstilade barockträdgården eller ät picknick i skuggan av hundraåriga träd.  Eller varför inte njuta av en livekonsert i någon av Uppsalas parker och trädgårdar?

Upplev Linnés gröna arv

Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. Född 1707 blev han med tiden botanist, zoolog och geolog men också en skicklig läkare, friskvårdare, filosof och nyskapande pedagog. Han strävade inte bara efter att uppnå ny kunskap, han älskade också att förmedla den till andra. I Uppsala levde Carl von Linné i femtio år. Här finns ett unikt arv: ett stort antal parker och trädgårdar lever vidare än idag till minne av Linné och hans vetenskapliga gärningar.

Innanför grindarna på Svartbäcksgatan 27 ligger Linnés egen botaniska trädgård, en grönskande oas i centrala Uppsala. Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård, grundad 1655 och här odlas mer än tusen arter.  Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård

Botaniska trädgården är ett levande museum med växter från hela världen. Här kan besökare njuta av den storstilade barockträdgården, besöka det tvåhundraåriga orangeriet med sina vackra praktsalar eller få inspiration till egen odling bland stenpartiväxter, köks- växter och sommarplanteringar.

Carl von Linnés sommarhem i Hammarby ligger en dryg mil sydost om Uppsala. Linnés Hammarby är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar. Här finns även världens största linneanska levande växtsamling. Här kan du njuta av mat och hembakat kaffebröd gjort på ekologiska och närodlade råvaror.

Lokalproducerat och närodlat

Gårdsbutiker & självplock

Uppsala-området är rikt på självplocksmöjligheter. Här finns det mängder av gårdar och odlingar som erbjuder frukt, grönsaker och bär att plocka. Oavsett om du söker efter färska jordgubbar, vackra snittblommor, äpplen eller pumpor till hösten, så finns det något för alla.

Höjdpunkter under året

Evenemangskalender

Gastronomi eller berså?

I Uppsala kryllar det av bra restauranger. Sommarens är inget undantag. Men vilka uppsaliensiska värdshus, bodegas och brasserier är då värda ett besök? Var finns de mysigaste uteserveringarna och var skapas de där gastronomiska minnena som dröjer sig kvar? Här hittar du några bra ställen att börja på.

Att få sitta mot en solklädd vägg med en kopp i ena handen och ett kaffebröd i den andra fullbordar idealbilden av en riktig sommardröm för de flesta. Att få göra det i en prunkande grön inramning brukar inte dra ned betyget.

Varva ner efter en dag med sightseeing, fira ett speciellt tillfälle eller unna dig helt enkelt något gott att dricka. Här är dryckerna du borde ta en sipp av när du är i Uppsala.

Här i hjärtat av Sverige slår matens puls starkt. Oavsett om du är en matentusiast som söker nya smakupplevelser eller en finsmakare som vill njuta av det bästa av det bästa, är Uppsala den perfekta platsen för en foodie.

En Guide till Stans Bästa Brunchställen

Brunch i Uppsala

Oavsett om du är en inbiten foodie som alltid är ute efter det senaste och bästa eller bara letar efter en trevlig plats att njuta av en avslappnad helgmorgon, så är denna guide din ultimata följeslagare för att utforska Uppsalas brunshimmel.

Fler upplevelser i Uppsala