Aktiviter · Trädgårdar · Parker

Uppsala blomstrar

Mitt i hjärtat på Sveriges fjärde största stad finns blomster och grönska i mängder att njuta av. Promenera längs det mysiga årummet, upplev den storstilade barockträdgården eller ät picknick i skuggan av hundraåriga träd. Här finns något för alla, oavsett om du vill utforska växter, beundra parkarkitektur eller lära dig mer om trädgårdshistoria. Eller varför inte njuta av en livekonsert i någon av Uppsalas parker och trädgårdar?

Carl von Linné

Ett unikt arv att se och uppleva

Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. Född 1707 blev han med tiden botanist, zoolog och geolog men också en skicklig läkare, friskvårdare, filosof och nyskapande pedagog. Han strävade inte bara efter att uppnå ny kunskap, han älskade också att förmedla den till andra. I Uppsala levde Carl von Linné i femtio år. Här finns ett unikt arv: ett stort antal parker och trädgårdar lever vidare än idag till minne av Linné och hans vetenskapliga gärningar.

Över 7000 arter

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården är ett levande museum med växter från hela världen. Här odlas 7 000 arter för undervisning, forskning och bevarande av biologisk mångfald. Här kan besökare njuta av den storstilade barockträdgården, besöka det tvåhundraåriga orangeriet med sina vackra praktsalar eller få inspiration till egen odling bland stenpartiväxter, köks- växter och sommarplanteringar.

Botaniska trädgården var från början en slottsträdgård till Uppsala slott. Den donerades till Uppsala universitet efter Linnés död och växterna från Linnés trädgård flyttades hit. I Botaniska trädgården händer det saker under hela året. Årstider kommer och går, fröer och lökar planteras, växer upp och vissnar ner. Trädgården är som en levande lärobok, öppen för alla.

Kliv in i Linnés hem och trädgård

Linnéträdgården & Linnémuseet

Linnéträdgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård, grundad 1655. Idag finns mer än 1000 arter av svenska och utländska örter, träd och buskar i trädgården. I Linnéträdgården ligger även Linnémuseet.

Sommarutflykter för familjen Linné

Linnés hammarby

Carl von Linnés sommarhem i Hammarby ligger en dryg mil sydost om Uppsala. Linnés Hammarby är en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsgårdar. Här finns även världens största linneanska levande växtsamling. I den mysiga äppellunden på Linnés Hammarby ligger Café Sara Lisa. Här kan du njuta av mat och hembakat kaffebröd gjort på ekologiska och närodlade råvaror.

Bär, blommor och frukt

För den som vill plocka själv

Uppsala-området är rikt på självplocksmöjligheter. Här finns det mängder av gårdar och odlingar som erbjuder frukt, grönsaker och bär att plocka. Oavsett om du söker efter färska jordgubbar, vackra snittblommor, äpplen eller pumpor till hösten, så finns det något för alla.

2–8 juli

Trädgårdsveckan

I början av juli arrangeras trädgårdsveckan Uppsala och Uppland. En grön vecka full av inspiration, upplevelser och möjlighet att handla grönt. Under veckan arrangeras växtmarknader, guidade visningar, workshops och föreläsningar. Många programpunkter är kostnadsfria, se respektive aktivitet för eventuell anmälan samt kostnad.

Fler upplevelser i Uppsala