Mat & dryck

8 drycker du måste testa i Uppsala

Modern mangococktail, personligt anpassad GT eller exklusivt specialkaffe – i Uppsala finns såväl klassiska cocktailbarer till lite mer udda ställen som bjuder på minnesvärda dryckesupplevelser för både lokalbor och besökare. Varva ner efter en dag med sightseeing, fira ett speciellt tillfälle eller unna dig helt enkelt något gott att dricka. Här är dryckerna du borde ta en sipp av när du är i Uppsala. Skål!

Uppsala har en rad unika hantverksproducenter när det kommer till drycker. Här hittar du som är intresserad av vin flera intressanta vinbarer med unikt utbud, men även ölkulturen blomstrar här med lokala mikrobryggerier. Som man kan förvänta sig av en studentstad finns det såklart många bra alternativ när det kommer till barer och cocktaillounger.

Letar du efter alkoholfria alternativ behöver du inte heller gå törstig. Ingen weekend eller helg på stan är komplett utan en god kopp kaffe, och här finns både lokalrostade bönor och specialkaffe från världens alla hörn. Te-entusiaster hittar både traditionella tebutiker och taiwanesiskt bubbletea.

En bartender håller fram en GT-drink

Uppsalas mest ambitiösa GT. Bild: Domcraft

1. Beställ en personaliserad GT på Domcraft

Gin & Tonic, eller GT, är i all sin enkelhet en av världens mest populära drinkar. Men glöm trötta drinkmixar – på Domcraft har man tagit GT-makandet till nästa nivå. Faktum är att man stoltserar med en av Europas största kombinationsmöjligheter när det kommer till att skapa den perfekta GT:n. Även konnässörer lär bli överraskade här, tack vare det ständigt växande sortimentet av gin, tonics och spännande tillbehör. Det som gör Domcraftt unikt är att de blandar din GT helt efter din personlig smak. Efter att ha pratat en stund skapar bartendern en drink baserat på dina smakpreferenser, vilket ger dig en helt unik dryckesupplevelse.

Domcraft | S:t Eriks Gränd, 15, Uppsala

bubble-tea-te-drycker-fika_destination-uppsala

Bubble tea i Forumgallerian

2. Testa bubble tea eller en traditionell kinesisk tecermoni i centrum

Prova något nytt istället för den sedvanliga kaffepausen! Gongfu-te eller kung fu-te betyder bokstavligen ”att göra te med skicklighet”. Det är en traditionell kinesisk metod och ceremoni för teservering, där teet dukas upp tillsammans med olika redskap som används för att få till den perfekta koppen. Det är allt annat än en snabb dos koffein i farten, din dryckespaus blir istället stund av mindfulness. Det här upplevelsen hittar du på Yocha Studio, en oas av asiatisk fikakultur och designshop i ett, mitt på gågatan i Uppsala.

Bubble tea kan man säga är på andra sidan av spektrat när det kommer till asiatisk tekultur. Den trendiga drycken, ursprungligen från Taiwan, serveras ofta i stora to go-muggar och innehållet är precis vad det låter som – sött, mjölkigt tea med poppande bubblor i botten. Precis vid ingången av forumgallerian ligger gulliga Oolong Tea House – beställ din dryck och strosa vidare in i gallerian.

Yocha Studio | Kungsängsgatan 5B, Uppsala
Oolong Teahouse | Smedsgränd 5A, Uppsala

Brinnande bardisk på Shotluckan i Uppsala

Foto: Shotluckan

3. Ta en brinnande shot bland studenterna

Shotluckan sätter verkligen upplevelse i ordet dryckesupplevelse. Allt som oftast börjar bardisken att brinna, bartendrarna klär ut sig efter temat på shoten du beställer och det ryker ut shotglasen. Det är galet – och väldigt kul! Klientelet består till stor del av festsugna studenter, som stannar hela natten eller gör ett stopp innan de ska vidare ut i Uppsalas nattliv. På menyn finns olika roliga shots som Hallonpaj, Harry Shotter och Bumbibärssaft (men självklart även matalternativ och alkoholfritt).

Shotluckan | Drottninggatan 12, Uppsala

Bartender river kryddor över en drink

Skickliga bartenders på Uppsalas mesta takbar. Bild: Miss Voon

4. Sippa på en Tonka Sour i takbaren

Miss Voon bjuder på spektakulär utsikt till cocktailhänget – här har du panoramautsikt över Uppsala. I baren skakar skillade bartenders några av stadens bästa drinkar. Gästfavoriten heter Tonka Sour och är en syrlig vaniljdröm med örtiga, varma citrustoner bestående av gin, kakaosmör , Tio Pepe, vaniljlikör, sake med yuzusmak, svartpeppar, citron och äggvita.

Miss Voon på Elite Hotel Academia | Suttungs gränd 6, Uppsala

restaurang

5. Smaka lokalproducerad öl direkt från bryggeriet

Ångkvarn är ett bryggeri och pub i ett. Här kan du se själva bryggeriet bakom baren – är du här en kväll när bryggning pågår ser du bryggmästaren jobba och känner doften av malt och humle i lokalen. Färskare och mer lokalproducerad öl går det med andra ord knappast att få tag på! Vill du testa flera av sorterna finns en populär provbricka att beställa.

Bryggeriet Ångkvarn | Östra Ågatan 59, Uppsala

En man häller kaffe i ett glas

6. Specialkaffe från "hålet i väggen" på Drottninggatan

På några få kvadratmeter i Uppsala ryms all världens specialkaffe. Arrenius & Company är stället där stammisarna slinker in för sin dagliga dos espresso, kaffekonnässörer kommer för att köpa ovanliga bönor och de nyfikna tar en pratstund med Anders eller hans personal för att lära sig något nytt om svenskarnas varma favoritdryck. Fråga vilket specialkaffe de har just för dagen – och om du gillar det du får i koppen eller glaset kan du alltid köpa med dig en påse hem. Förutom kaffe finns det även te, choklad och konfektyr på hyllorna, som passar utmärkt att ge bort som present.

Arrenius & Co | Drottninggatan 6A, Uppsala

En röd drink på svart glasbord

7. Sommar i ett glas hos 7 flaskor

Cocktailbaren 7 Flaskors namn kommer av att de endast serverar 7 sorters sprit. Cocktailmenyn här är mycket ambitiös, kreativ och förändras med säsongerna, men en drink återkommer år efter år. Signaturdrinken som dyker upp lagom till sommaren kallasför enkelhetens skull alltid för Jordgubbar & Grädde, men varierar i utförande, stil och smakkombinationer. Framåt vårkanten blir det därför alltid lite hajp kring hur årets upplaga kommer att se ut. Man kan dock vara säker på att den kommer smaka gott, för gänget bakom denna bar och tillika restaurangen Dryck och Mat är otroligt smaksäkra.

7 flaskor | Olof Palmes Plats 2, Uppsala

cocktails-iberico-asian-square-drinkar-mat-dryck-restauranger_destination-uppsala

Foto: Iberico samt Asian Square

8. Cocktails till efterrätt på Iberico eller Asian Square

Tillhör du dem som efter en god middag alltid har svårt att bestämma dig för om du vill ha dessert eller en god drink? Som tur är har både tapasbaren Iberico såväl som restaurangen Asian Square har gjort det enkelt för dig! På Iberico som ligger intill ån vid Fyristorg, heter gästernas absoluta favorit Coco Mambo och tillfredsställer såväl sötsuget som längtan efter varmare breddgrader –  denna passionsfruktsdrink med kokosskum tar dig till Karibien i ett nafs. På stora torget mitt i stan har Asian Square skakat fram cocktailen Strawberry n’ Elderflower, med smak av svenska jordgubbar, asiatisk yuzu-saké och ett lätt fläderskum. Det bästa av allt? Du hinner ju faktiskt till båda ställena under en kväll…

Iberico | Fyristorg 8, 753 10 Uppsala
Asian Square | Stora Torget 10,753 20 Uppsala