Mat & dryck

Vinbarer i Uppsala

Upptäck Uppsalas bästa vinbarer. Från mysiga favoriter till trendiga barer, här listar vi ställena som bjuder på ambitiösa vinlistor, gedigen dryckeskunskap – samt några med vinprovningar.

Torgny Segerstedts allé 89, Uppsala

Vinbaren på Kvarteret Rosendal

Kvarteret är ett sådant ställe som alla önskar att de hade nära sit hem. I hippa området Rosendal samsas hållbar shopping med café och kvällstid en härlig vinbar. Här består vinutbudet främst av reko viner från små europeiska producenter – och det finns alltid minst ett par svenska viner på glas. Sommeliern Hasse är specialist just på vårt eget vinland och driver även Svenska Hantverksdrycker.

Självklart kan du också beställa in goda tilltugg, som pizzor och även ostar och chark från grannbutiken i kvarteret. Här ordnas också flera vinprovningar på olika teman för dig som vill lära dig mer om vin.

S:t Eriks gränd 15, Uppsala

Domtrappkällaren

I Uppsalas äldsta kvarstående byggnad ligger den kultförklarade restaurangen Domtrappkällaren, som bjuder på stadens kanske mest omfångsrik vinlista. I de gamla källarvalven samsas hett eftertraktade årgångar med välgjorda vardagsviner. Fokus ligger på de klassiska stilarna och distrikten. Många av vinerna finns även på glas. Missa inte ett glas eller en hel middag på Domtrappkällaren under ditt Uppsalabesök!

Bredgränd 4, Uppsala

La Ruelle

La Ruelle betyder ”Gränden” och denna restaurang och vinbar ligger just i en av Uppsala centrum mysiga gränder. Här går det lika bra att slinka in för några glas, en näve ostron med passade bubbel eller en helkväll med middag. På den dignande vinlistan syns många trendiga viner från Frankrike, så det är ett perfekt ställe att gå till om du vill testa nya smaker och få ny kunskap. La Ruelle är inte bara en favorit hos Uppsalaborna, utan har också blivit utsedda till en av svenska kockars top 40 favoritkrogar.

Övre Slottsgatan 12, Uppsala

Tjuren

Vällagade kötträtter kräver gott vin – så på köttrestaurangen Tjuren i de mysiga historiska kvarteren runt Domkyrkan, finns såklart en riktigt bra vinlista. Tjuren jobbar med utvalda leverantörer och uppdaterar sin vinlista ofta, så slink in och kolla vad de har för flaskor just denna vecka.

Storgatan 27 (inne i gränden), Uppsala

Ktvå

Vill du testa flera olika viner så är Ktvå ett mycket bra alternativ. Här finns många av vinerna på glas, från en vinlista i ständig förnyelse. Är du hungrig kombineras glaset med fördel med utsökt bistromat från restaurangen. En bonus är att Ktvå varje vecka ordnar några av stans bästa jazzkvällar. Luta dig tillbaka och njut av musiken och smakerna!

Klostergatan 5, Uppsala

Klostergatan 5

Skatta dig lycklig om du hugger ett av de eftertraktade borden på Klostergatan 5. Här är det skön stämning och härligt trångt mellan stolarna. Matmenyn imponerar lika mycket som vinlistan. Klostergatan 5 satsar på att ta in hantverksviner från mindre producenter och leverantörer, så passa på att ställa frågor. När man pratar viner blir den redan trevliga och serviceinriktade personalen lite extra upplivade – och berättar gärna mer om vad de häller i glasen.

Vinprovningar i Uppsala

Det finns flera ställen som ordnar vinprovningar, här är några exempel: