#MyUppsala by Henrik Borg

Raskt norskt tempo mellan natur, golf och restauranger

Influencern från Norge fann oväntat sitt hem i Uppsala – idag har Henrik Elvejord Borg blivit sin generations ’riksnorsk’ med hela Sverige. Under en roadtrip genom svenska städer tillsammans med vännen Martin, är den nya hemstaden ett givet stopp – med klassiska upplevelser som en tur i Domkyrkan och slottet, men även en djupdykning i den Uppsalas utmärkta matkultur.

Den senare delen av Henriks 30 åriga liv är väldokumenterat i olika realityshower och de egna sociala medierna. Han har öppet delat med sig av motgångar och svårigheter, som livet med bipolär sjukdom – men även hur himla kul, härligt och fyllt av äventyr livet kan vara. Det är äkta. Och ofta hysteriskt kul.

Att storstadskillen från Oslo hamnade i Sverige och Uppsala, började med att Henriks fru, Uppsalabon och influencern Lisa Borg, såg honom på TV och tog kontakt på sociala medier.

– Plötsligt hade Lisa bokat en flygbiljett till mig och jag kom hit till Uppsala. Liksom ’vips’ så hade jag en ny hemstad, säger Henrik med ett skratt.

stadsskogen promenad host_destination uppsala

Även om Uppsalaflytten inte var helt planerad så märks det att han trivs med att representera sin nya hemstad, som han beskriver som ” utrolig vakkert”. Han och Lisa, som numera är gifta, bor i Rosendal. Ett område med spännande arkitektur, små restauranger och butiker, mycket offentlig konst och till Henriks glädje – närhet till naturen. Henrik är ute i Stadsskogen flera gånger i veckan.

– Jag har till och med lyckats få Lisa att uppskatta skogen lika mycket som jag, en naturälskande norrman! Även Botaniska trädgården är en favorit för oss.

Natur, äventyr och golf i Uppsala

Henrik är en äventyrare i hjärtat, som älskar att resa. Under sommaren 2024 var han på roadtrip i Europa tillsammans med sin vän, TikTok-profilen Martin Skålander. Deras följare fick skratta och gråta med dem under resan, och nu planerar duon att utforska Sverige tillsammans under hösten och vintern, med Uppsala som självklart stopp på agendan. Henrik ser fram emot att visa sin hemstad för Martin och introducera honom till sina favoriter under en höstweekend.

Som ganska nybliven passionerad golfare är han lite besviken över att inte hinna ta med Martin till favoriten Uppsala Golfklubb denna gång. På världens största öppna ranking ligger stora banan här på en hedersam 30:e plats i Sverige. Men Henrik vill också tipsa om klubbens lilla bana, en Pay-and-play där det går att ta med vänner som inte har grönt kort så att de också kan få spela. Hål 2 är favoriten, efter en minnesvärd eagle.

Uppsala Golfklubb

Uppsala Golfklubb består av tre olika banor.

Klassiska besöksmål innan restaurang-runda

Så vad står på agendan när Henrik ska visa upp hemstaden för sin vän? Stadsskogen givetvis, men som stolt Uppsala-bo uppskattar Henrik även stadens vackra arkitektur och rika kulturarv. Vid Uppsala slott, med sin ikoniska rosa fasad och unika konstmuseum, konstaterar han att ”Sverige är mycket bättre på slott än Norge…”.

–  Sen måste till Domkyrkan när man är i Uppsala, så är det bara, säger han bestämt.

Med sina imponerande 118,7 meter är den inte bara en av Nordens största kyrkor, utan också hem till Sveriges största kyrkfönster och största kyrkklocka.

Efter en dag fylld med kulturupplevelser, kommer kompisduon att avsluta kvällen med en middag på någon av Uppsalas utmärkta restauranger.

Henrik Borg domkyrkan uppsala_destination Uppsala

Domkyrkan är ett måste att besöka – även för en inbiten Uppsalabo.

–  Det finns så många bra restauranger i Uppsala! Jag och Lisa går ofta på dejt och äter ute, några favoriter är Saluhallen, Jay Fu’s och Stationen. Och Farina för pizza i Rosendal! Jag kommer nog ta med Martin på en tur mellan några olika ställen.

Planen är att avsluta med glass på hypade Joeys Gelato, som Henrik inte hunnit testa ännu. Senare, efter en dag på språng blir det populärkulturell avrundning med biobeök på stadens nyöppnade biopalats, Filmstaden Luxe. Här kan man sjunka ner i sköna soffor, njuta av ljud och ljus i topklass och köpa med sig snacks från lovvyn som har både bar och bistro. Film har de inte bestämt sig för riktigt ännu – även här måste det måste ju finnas rum för spontaniteten och äventyret…

Närbild på en pizzabagare med pizza

Planen är att avsluta med glass på hypade Joeys Gelato, som Henrik inte hunnit testa ännu. Senare, efter en dag på språng blir det populärkulturell avrundning med biobeök på stadens nyöppnade biopalats, Filmstaden Luxe. Här kan man sjunka ner i sköna soffor, njuta av ljud och ljus i topklass och köpa med sig snacks från lovvyn som har både bar och bistro. Film har de inte bestämt sig för riktigt ännu – även här måste det måste ju finnas rum för spontaniteten och äventyret…

Om Henrik

Ålder: 30 år
Bor: i Rosendal, Uppsala, med frun Lisa Borg
Intressen: golf, naturen, upplevelser och äventyr

Följ Henrik på Instagram eller TikTok, där han delar med sig av lifestyle-inspiration men även sin och frun Lisas IVF-resa. Han syns i norska realityserien 71° nord, där han tar sig an den vilda norska naturen.

Betalt samarbete mellan Destination Uppsala och Henrik Borg. I våra samarbeten bestämmer alla samarbetspartners själva vad de vill uppleva och tipsa om i Uppsala.