Guide till udda upplevelser

Hipster-guiden till Uppsala

Häng med på en dag full av unika upplevelser bortom de stora kedjorna och de mer traditionella besöksmålen. Uppsala har många unika butiker, charmiga caféer och moderna konstgallerier att upptäcka!

Morgon/förmiddag: frukost och arkitektur-spotting i Rosendal

Starta din dag med att bege dig ut till hippa stadsdelen Rosendal. Frukosten intas på det härligt udda caféet Himlen är blå som en apelsin. Här är konceptet att servera frukost hela dagen, bestående av mixtallrikar inspirerade av olika länders matkultur.

Inredning i butiken Kvarteret

Kvarteret i Rosendal är både fik och butik.

Efter frukosten, ta en tur till Kvarteret. Här hittar du hållbart producerad inredning och hantverk på hyllorna. De har en egen verkstad, där de ger möbler nytt liv och skapar unika ”villhöver”-lampskärmar. Missa inte deras vinbar på kvällarna eller för den delen lördagarnas melodikryssetmornar, där boende blandas med besökare som tillsammans löser krysset över en god frukost – ägarnas charmiga hund är oftast också på ett hörn.

Innan det är dags att bege sig mot centrala delarna av Uppsala igen, ta lite tid till att utforska Rosendals arkitektur och offentliga konst. Området är känt för sina olika byggnadsstilar och annorlunda hus.

vintage-klader-accessoarer-shopping_destination-uppsala

Uppsala har mycket bra vintageshopping.

Förmiddag: second hand och udda butiker

Fortsätt din dag med lite shopping. Besök Beyond Retro i Forumgallerian för second hand och vintage från USA. På Sysslomansgatan ligger både Ruth & Raoul med handplockad vintage och kunnig ägare, samt Restyle Second Hand & Records som erbjuder street-inspirerat second hand-mode och vinylskivor.

För en annorlunda shoppingupplevelse, besök söta butiken Lilla Japan i Uppsalas historiska kvarter. Här står japansk mat, godis, pyssel och heminredning på hyllorna. På Drottninggatan finns Seriezonen som har ett av landets bredaste utbud av serier och även ordnar event med serieskapare då och då. Är du sugen på att kolla in mer kläder, styr stegen mot Jocke och Nisse, en butik med personligt herrmode med fokus på jeans – och där du bjuds på äkta kokkaffe.

Mat på Yocha Studio

God mat i lugn och unik miljö på Yocha Studio.

Lunch: spännande set menu hos Yocha Studio

Dags för en paus och att fylla på energin med lunch på Yocha Studio, mitt i centrala Uppsala. Här serveras Chinese Kung Fu Tea, Bubble Tea och ett all-day lunch set menu, med gott te och traditionella rätter som ångade dumplings, smakrik tofu och grönsaker. Missa inte att kolla in den lilla butiksdelen också, med unika hantverksföremål som man blir glad av.

Kvinna på konstutställning

Eftermiddag: strosa i konstgallerier och ta ett pit stop på ölbaren

Efter lunchen, utforska Uppsalas konstscen. Konstmuseet i Uppsalas rosa slott är väl värt ett besök, men det finns även många mindre gallerier om du vill upptäcka mer lokal konst. Hos Zeitgeist där du kan köpa konst direkt från lokala konstnärer. Gallery Wildstyle fokuserar på gatukonst, graffiti och urban konst.

Ta även en tur till Kaleido, ett kooperativ med ett flertal konsthantverkare som arbetar med keramik, smide, textil, smyckekonst, glas och betong. Deras kombinerade butik och galleri finns i det sekelgamla godsmagasinet som ligger intill centralstationen.

Om koffeindepåerna börjar sina, passa på att ta en kaffe och välja en låt i jukeboxen hos Café Varga som ligger vägg i vägg med Kaleido. Är du istället är sugen på ett pit stop inne i centrala delarna av stan innan kvällens middag, bjuder ölbaren Taps på avslappnad stämning men med en mycket seriös öllista. Här kan du förutom att diskutera suröl med den trevliga personalen även låna ett brädspel från bardisken.

Mat från en food truck

Matmarknaden ligger precis intill Stadsträdgården.

Middag: stimmig krog eller smakfull matmarknad

Efter en maxad heldag förtjänar du att njuta av en riktigt bra middag hos nykomlingen DUO, en så där härligt stimmig krog med en kreativ meny och goda cocktails.

Vill du ha något lite mer low-key, bege dig till nyöppnade Uppsala Matmarknad nära Studenternas. Här serveras streetfood från världens alla hörn. Matmarknaden fungerar också som ett integrationsverktyg, där nya företagare serverar mat från sina respektive hemländer – lagad med massa stolthet och kärlek. Slå dig ner vid det stora kompisbordet för att möta nya människor!

En komiker på scenen hos Fyris comedy Uppsala

Uppsala har flera bra humorscener – kolla in eventkalendern att se vilka shower som är på gång.

Kväll: var kreativ på Art Night eller skratta med landets bästa komiker

Avsluta dagen med en kul aktivitet. På torsdagar ordnas Art Night på Uppsala konstmuseum – temakvällar med fri entré, öppna visningar och där du själv kan testa olika typer av kreativt skapande. Njut av musik, mat och dryck i baren samt ett specialprogram som kan inkludera allt från konserter och föreläsningar till poesiläsning och dans.

Vill du istället runda av dagen med ett gott skratt så är Uppsalas humorscener ett säkert kort. Stand up i toppklass hittar du på Fyris Comedy på Reginateatern, Oslipat på Katalin and all that Jazz eller på Kappa Bar.

botanika

Boende: somna gott på Hotell Botanika

Checka in på Hotell Botanika, ett personligt dekorerat hotell i gröna toner. Här finns en bar med roliga aktiviteter som cornhole och shuffleboard. Under sommaren kan du ta en sängfösare under trädet på deras mysiga innergård.