Sommarstaden Uppsala

Besöker du Uppsala i sommar? Här är guiden!

Säger din fördom att Uppsala förvandlas till en sovande stad när många av studenterna åker hem till sina respektive hemstäder över sommaren? Tänk om! I själva verket är Uppsala en sann sommarstad med massvis av saker att göra och uppleva. Här följer några tips för en aktiv sommar i Uppsala och dess kringområden.

Lanna-badplats_2012_dykare

Ta ett svalkande dopp på Uppsalas badplatser

Ingen sommar utan soliga dagar på stranden. I Uppsala råder det ingen brist på badplatser där du kan jobba på brännan och ta ett svalkande dopp i värmen. De flesta finns dessutom inom cykelavstånd eller enbart några få minuter med buss. Några populära favoriter att lägga på minnet är Fjällnora, Vårdsätrabadet, Lyssnaängens badplats och Storvads badplats. Barnfamiljen som föredrar poolhäng kan också bege sig till Fyrishov som erbjuder både utomhusbassäng och äventyrsbad med vattenrutschbanor, fontäner och bubbelpooler. Norr om Uppsala hittar du även Bälingebadet som har 3 utomhusbassänger. 

Det finns även små gömda pärlor för dig som är på jakt efter något mindre och lugnare. Här hittar du kommunens olika badplatser.

Välkommen till Sveriges cykelhuvudstad. Här dominerar våra tvåhjuliga vänner stadsbilden – en bidragande orsak till att Uppsala korades till världens bästa klimatstad 2018.

Cykelställ vid Fyrisån. Östra Ågatan. Uppsala.

Skippa bilen - Gör en cykelutflykt i Uppsala!

Välkommen till Sveriges cykelhuvudstad. Här dominerar våra tvåhjuliga vänner stadsbilden – en bidragande orsak till att Uppsala korades till världens bästa klimatstad 2018. Cykelvägarna duggar tätt, avstånden är korta och terrängen lättcyklad. Cyklar går att hyra i city hos bl.a. butikerna Ski Total och Aktivt Uteliv.

stadstradgarden-uppsala

Hänförs av vackra parker och trädgårdar

Få andra svenska städer har så många stora grönområden i direkt anslutning till stadskärnan som Uppsala. Välbehövliga oaser i stadsbilden där “locals”, studenter och turister kan vila från stadens puls en stund.

Flertalet av dessa kan vi förstås tacka den legendariske botanikern, läkaren, geologen och zoologen Carl von Linné för, som under sina drygt 50 verksamma år i Uppsala anlade ett stort antal parker och trädgårdar. Om du vandrar längs med Årummet norrut, det grönskande vattenstråk som följer Fyrisån, så stöter du på ett av hans livsverk, Linnéträdgården. Hänförs av Linnés enorma gärning när du bevittnar de mer än tusen arterna i full blom. Ta sedan din Linnétur vidare åt andra hållet, till hans sommarparadis. Efter en mysig cykeltur på ungefär 40 min når du Linnés Hammarby, en sällsynt välbevarad 1700-talsgård som idag är kulturreservat, museum och botanisk trädgård. En unik inblick i en fantastisk vetenskapsmans liv.

Linnés fotspår gör sig även påmind när du besöker Botaniska trädgården, den storstilade barockträdgården som ligger vid foten av Uppsala slott. Det finns inget mer rogivande än att ta en kopp kaffe under trädkronorna på Café Victoria. Letar du efter en bra picknickpark? Då rekommenderar vi att du vecklar ut filten på någon av Stadsträdgårdens gräsytor.

hammarskog-natur

Upptäck det rika friluftslivet

Lämnar du helst de urbana miljöerna sommartid? Då har du kommit rätt. Sommar i Uppsala med omnejd innebär blomstrande ängar, vackra lundar, djupa skogar och porlande vattendrag. Till fots, på cykel eller i kanot/kajak är helt upp till dig. Några natur- och friluftsområden som kryllar av aktivitetsmöjligheter under sommaren är Hammarskog, Fjällnora, Sunnersta och Fullerö backar. Motionsspår, vandringsleder, badplatser, fiske, fågelskådning, äventyrsbanor, klätterväggar – här finns allt som den aktive resenären kan önska sig.

gamla-uppsala-högar

Känn historiens vingslag i Gamla Uppsala

Nu när vi har etablerat det faktum att cykel är det smidigaste sättet att ta sig runt på i Uppsala vill vi tipsa om en perfekt cykelutflykt med historisk inriktning. Precis utanför stan ligger föregångaren till det vi idag kallar Uppsala, nämligen Gamla Uppsala. Tidigt kommer du att skymta de tre majestätiska och mytomspunna Kungshögarna från 500-talet i fjärran, som idag bildar ett av Nordens främsta fornlämningsområden.

Lennakatten_2004_natur

Lennakatten – tåg på gammaldags vis

Tågromantikern får sitt lystmäte när Lennakattens ånglok tuffar iväg från Östra station. Den 33 kilometer långa museijärnvägen med anor från 1870-talet är tveklöst bland det mysigaste du kan göra i Uppsala under sommaren. Längs vägen finns Jernvägscaféet i Marielund, ett flertal badplatser, Instagram-vänliga naturområden och andra trevliga anhalter.

Vaksala-Torg_2012_loppmarknad

Fynda på loppis!

Att handla second hand-prylar är klimatsmart, snällt mot plånboken och extremt trendigt. Sommar i Uppsala innebär såväl återkommande torgmarknader som charmiga bakluckeloppisar, i synnerhet på helgerna. Fynda vintagekläder, husgeråd, möbler, antikviteter, vinylskivor, elektronik, sportutrustning – ja, det mesta. Här är några välsorterade loppmarknader att prioritera:

  • Traditionell loppmarknad på Vaksala torgvarje lördag.
  • Loppmarknad på Fyris Park – varje söndag, samt vissa lördagar dedikerade åt kläder och saker för barn.
  • Lantlig bakluckeloppis i Ulva Kvarn – varje söndag hela sommaren
golf-uppsala

Grönlund Golfklubb

Golf i alla dess former

Golffrälst? Uppsala är en perfekt utgångspunkt för att utforska Upplands rika utbud av golfbanor i sommar. Banorna sträcker sig från enklare Pay-and-Play till banor i absoluta toppklassen. Nöjer dig enbart med perfekt klippta fairways? Bara fem minuters bilfärd från från city kan du slå ut på Upplands äldsta och en av Sveriges 30 bästa golfanläggningar – Upsala GK. Fler trevliga rundor utlovas på Almunge golfklubb, Burviks golf & resort, Edenhof Golfklubb, Grönlund Golfklubb, Söderby golf och Wattholma Golfklubb.

Golf finns ju numera faktiskt i flera olika skepnader. På Uppsala olika fotbollsgolfbanor låter du fötterna tala istället för järnnian, på Uppsalas discgolfbanor är den utbytt mot frisbees och på Uppsala Bangolfklubb så spelar du traditionell golf i miniatyr.