Gamla Uppsala Högar | Museum & historia

Gamla Uppsala Högar

Gamla Uppsala Högar

Utforska forna tider

Gamla-Uppsala03434-5

Under järnåldern fanns ett rikt och välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Här låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Platsen behöll sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

Länge levde myten om att högarna i Uppsala innehöll lämningarna efter gamla hednagudar. Andra trodde att högarna var naturliga kullar. Sommaren 1846 ledde Riksantikvarieämbetet arbetet med den arkeologiska utgrävningen av “Odins hög” eller Östhögen som den kallas numera. Utgrävningen visade att högen verkligen var en grav. Fast några storslagna fynd blev det inte: några brända ben och fragment av gravgåvor. 1874 grävde man ut Västhögen – som då kallades Frös hög – och även där fanns en brandgrav.

Gamla Uppsala högar är ett perfekt utflyktsmål för många med vacker natur och spännande historia. I anslutning till högarna finns även Gamla Uppsala museum, där du kan uppleva spännande utställningar och visningar, samt prova på virtual reality och kliva in vikingabyn som låg på platsen med egna ögon.

Faciliteter

Handikapp:
Handikapparkering
Handikapptoalett
Tillgängligt med rullstol

Karta & kontakt

Adress:
Disavägen
75440 Uppsala