Gamla Uppsala Högar

Under järnåldern fanns ett rikt och välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Här låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Platsen behöll sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

Länge levde myten om att högarna i Uppsala innehöll lämningarna efter gamla hednagudar. Andra trodde att högarna var naturliga kullar. Sommaren 1846 ledde Riksantikvarieämbetet arbetet med den arkeologiska utgrävningen av “Odins hög” eller Östhögen som den kallas numera. Utgrävningen visade att högen verkligen var en grav. Fast några storslagna fynd blev det inte: några brända ben och fragment av gravgåvor. 1874 grävde man ut Västhögen – som då kallades Frös hög – och även där fanns en brandgrav.

Gamla Uppsala högar är ett perfekt utflyktsmål för dig som tycker om vacker natur och spännande historia. I anslutning till högarna finns även Gamla Uppsala museum, där du kan uppleva spännande utställningar och visningar, samt prova på Virtual Reality och kliva in vikingabyn som låg på platsen med egna ögon.

Vill du hellre testa Augmented Reality? Med appen Augumented History: Gamla Uppsala kan du vandra runt i Vendeltidens Gamla Uppsala, samla in arkeologiska fynd och ta dig an spännande utmaningar. Din mobil är en tidsmaskin!

Ladda ner appen Augmented History Gamla Uppsala här.

Odinsborg

Odinsborg restaurang och café är inrymd i en charmig träbyggnad i fornnordisk stil, intill de berömda Kungshögarna i Gamla Uppsala. Här serveras allt från köttbullar med lingonsylt och frasiga våfflor till hembryggd mjöd i vikingahornsejdlar.

Upptäck mer av Uppsala