Löpning & löprundor i Uppsala

Upptäck Uppsalas sevärdheter under löprundan!

Upptäck Uppsalas sevärdheter under löprundan!

Har du lite tid över under ditt Uppsalabesök och vill du slå två flugor i en smäll? Att snöra på sig löparskorna är inte enbart ett bra sätt att hålla sig i form – det är också ett perfekt sätt att upptäcka sin omgivning på. Uppsala är en ovanligt löpvänlig stad, även i citykärnan. Därför vill vi uppmärksamma några av Uppsala sevärdhetstätaste löprundor. Löpning där det är värt lyfta blicken från asfalten.

stationen

Slinga med sevärdheter i city

En stor fördel som turist i Uppsala är att i princip alla stora sevärdheter ligger på gångavstånd i stadskärnan. Vilket gör att du kan bocka av samtliga, åtminstone utvändigt, under din löprunda i Uppsala!

Vi rekommenderar att du tar dina första löpsteg från S:t Eriks Torg. Här kan du fascineras av hur Uppsala domkyrka tornar upp sig samt få en skymt av Saluhallen och Upplandsmuseet som vackert vilar längs Fyrisån. Ta sedan backen upp längs Akademigatan och spana till höger in en av Uppsalas äldsta bevarade byggnader, Gustavianum. Den är svår att missa med sin imponerande anatomiska teater på taket.

Fortsätt sedan Biskopsgatan upp mot Universitetshuset, uppfört 1887, som sedan dess varit utgångspunkten för Uppsalas akademiska kultur. Om det finns möjlighet så titta gärna in och njut av den pompösa entréhallen och aulan. Bakom Universitetshuset löper Övre Slottsgatan, även känd som Övre Slotts, genom gamla stans pittoreska kvarter.

Snart är du framme vid den mysiga Vasaparken med det iögonfallande Vasahuset, helt målat i blått. Mitt i parken ligger även Biotopia, ett interaktivt museum som på ett roligt sätt sporrar barn och ungdomar att omfamna naturvetenskapen. Fortsätt din löprunda förbi Gamla Kyrkogården tills du når Engelska Parken (Humanistiskt centrum) och Carolina Rediviva – ytterligare två platser som utgör navet i universitetsstaden Uppsala.

Passera Pelle Svanslös fantastiska lekplats och ta dig innanför murarna till Botaniska trädgården. Förundras över den enorma barockträdgården och det tvåhundraåriga orangeriet! Men det tar inte slut där. Uppe på höjden ligger pricken över i:et på löprundan: Uppsala slott. Ta trappan upp till slottet och avrunda löpturen i den närliggande och prunkande Stadsträdgården, innan du återvänder till domkyrkan.

lopning-vid-fyrisan580px-1

Löpning längs Fyrisån

Nyfiken på vad som finns utanför innerstan? Fyrisån, både i nordlig och sydlig riktning, erbjuder mjukt löpunderlag, omväxlande miljöer och vacker natur längs vattenbrynet. Springer du norrut kommer du snart fram till Fyrishovs äventyrsbad och camping. Passa på att kryssa mellan tomterna i den grönskande Tunakolonin och vinka åt kanotisterna som paddlar mot Librobäck.

Fyrisån söderut bjuder på en annan typ av naturupplevelse. Först springer du genom en folktätt Stadsträdgården och passerar nybyggda fotbollsarenan Studenternas. När du väl passerat under Kungsängsleden öppnar sig Ulleråkers inbjudande alléer, parker, äppelträdgårdar och odlingar upp sig. Passa på att stanna vid utegymmet en stund och jobba på muskelstyrkan. Räkna med att swisha förbi en och annan fokuserad fågelskådare som spanar mot Uppsala kungsängs naturreservat på andra sidan ån. Krafter kvar? Fortsätt gärna ända till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU – det är värt ansträngning!

gamla uppsala

Löptur i Röbo och Gamla Uppsala Högar

Ute efter längre löprundor i Uppsala med lantsortscharm? Då rekommenderar vi att du fortsätter norrut från Fyrishov tills du når Domarringens discgolfbana. Sedan tar du tunneln under Bärbyleden och fortsätter genom skogen till Röbo. Här utgår flera fina löparspår i varsitt väderstreck och det finns även ett modernt utegym. På håll kan du skymta din destination. Fortsätt i den riktning du kom över ängarna ända till du når Gamla Uppsala fornlämningsområde och Gamla Uppsala högar.