KulturNatten Uppsala

Maximera KulturNatten med aktiviteter i din smak!

Kulturnätter anordnas årligen i flera städer i Sverige. Den största hittar du i Uppsala. Från guidade visningar av Uppsala domkyrkas skattkammare och origami-vikning till Shakespeare-pjäser och food trucks i mängder – KulturNatten i Uppsala erbjuder upplevelser för alla smaker. Ta reda på mer om den traditionella tillställningen och få tips om hur du får ut så mycket som möjligt av årets mest händelserika dygn!

KulturNattens historia

I år är ett historiskt år för KulturNatten i Uppsala. Sedan 1989 har det kulturella evenemanget arrangerats årligen i Uppsala, den andra lördagen i september, och 2019 blir eventet officiellt vuxet med sina 30 år på nacken. Under invigningsåret hade man främst Lunds kulturnatt som förebild och kunde njuta av bland annat en lasershow som projicerades på den anrika Katedralskolans vägg och ett uppträdande av Jonas Gardell. Sedan dess har kulturbebisen vuxit sig reslig i en rasande takt. 2018 bjöds besökarna på runt 600 programpunkter, organiserade på 150 olika platser i och kring Uppsala av 216 olika arrangörer under KulturNatten som, sitt namn till trots, även äger rum under dagtid.

Höjdpunkter ur KulturNatten i Uppsala 2019

14/9-2019

Barnsligt kul

KulturNatten är lika mycket en dag för barn som för vuxna. Flera programpunkter som infaller i lagom tid innan läggdags, finns för de yngre att ta del av. Tillbringa en grön stund i Japans tecken bör bege sig till Botaniska trädgården där origami, kimono-provning och teceremonier står på schemat. För läslusar anordnas en litterär tipspromenad med spännande böcker i prispotten, och en sagostund på persiska finns att avnjuta i Stadsbiblioteket för barn från tre år och uppåt.

Vetenskap och vett

För den som är intresserad av något som kan härröras till bildning, vetenskap eller samhälle kan dagen bli lika fullspäckad som givande. Guidade temavandringar på flera språk i den historiska skattkista som är Uppsala domkyrka, kombinerad ölprovning och historielektion på prisbelönta Bryggeriet Ångkvarn och en lektion i att kopiera negativ i mörkrum finns på den varierade buffén. De experimentlystna kan också bege sig till Gustavianum för att låta Uppsalaforskare inom fysik och astronomi leda dem genom ett 30-tal spektakulära experiment för små och stora astronomer och fysiker.

Kulturnatten-Uppsala-2012-stora-torget

Dansa KulturNatten lång

Får orden polsk folkdans, argentinsk tango eller capoeira dig att vilja svänga dina lurviga? Då bör du befinna dig i Uppsala den 14 september 2019. Vare sig du vill ta dig en svängom själv eller imponeras av andras kroppskontroll finns ett smörgåsbord av dansevenemang under KulturNatten. Missa inte dansgruppen Delírio do Samba kvällsuppvisning, Mosquito-festen på Flustret och Bollywood-showen i Orangeriet!

Man kan spela musik. Men även spel. Måhända är det av denna anledning som KulturNatten valt att ha med programpunkter av båda slagen.

Film och litteratur

Levande musik till stumfilm eller författarstafett? Det fullkomligt myllrar av film- och litteraturinslag andra lördagen i september. Här finns allt för oss som älskar att läsa böcker eller kolla rulle: English Bookshop bjuder in till paneldiskussion om thriller-genren, Skeppskajens utomhusbio visar “A star is born” under bar himmel och Disapriset delas ut till en tillika populärvetenskaplig författare och lycklig vinnare.

scenkonst-pa-kulturnatten-i-uppsala

Konst på kanvas och scen

Ena stunden tittar du på akvareller vid sjön Ekoln, andra på rekvisita från Uppsala Stadsteater. Så fyller du KulturNatten med så mycket konst och scenkonst som det bara går! Expressions by lake Ekoln är en kombinerad konstutställning och konsert vid vattenbrynet och stadens största teater bjuder in till rekvisitavisning. Dessutom erbjuds en rad andra teaterföreställningar och konstvisningar under både dags- och kvällstid.

Kropp och själ

Kyudo, Tai Chi, Qigong. Ingår inte de här orden i ditt vokabulär än, finns det stor chans att de gör det efter ett par programpunkter för kropp och själ. KulturNatten har många strängar på sin lyra, varav mental och fysisk träning absolut är en. Utmana en vän i den japanska bågskyttesporten kyudo, finn sinnesnärvaro genom de lugnare träningsformerna Tai Chi och Qi Gong. Andra hurtiga alternativ är att kämpa dig upp för en klättervägg, cykla runt i stans kanske mest stilfulla gäng med Uppsala Vintage Biking och prova på ju-jutsu. 

Olika sorters spelande

Man kan spela musik. Men även spel. Måhända är det av denna anledning som KulturNatten valt att ha med programpunkter av båda slagen. I musikväg är ett av de återkommande inslagen när blandkören Allmänna Sången håller konsert i trapphallen i Universitetshuset i full stridsmundering, vilket i deras fall innebär högtidsdräkt. Spelar musik på yttre instrument gör pianolärare från Uppsala kulturskola, när de tar över Missionskyrkan och framför stycken för “två flyglar och många händer”. Föredrar du däremot spelande av e-sport, brädspel eller lajv bör du ta dig till Stadsbiblioteket och göra just detta med ungdomsförbundet Sverok. 

Nyfiken på vad som händer i kultur-Uppsala under resten av året? Läs guiden till några av Uppsalas främsta kulturella upplevelser.