Dela din upplevelse

15 Instagramvänliga platser i Uppsala

15 Instagramvänliga platser i Uppsala

Älskar du att dokumentera ditt resande i sociala medier? Uppsala kryllar av Insta Moments som får dina följare att gå lös på like-knappen. På följande 15 platser kan vi lova att din mobilkamera kommer gå varm.

Fasadmålning Pelle & Maja på Påvel Snickares gränd i Uppsala

Pelle Svanslös väggmålning

Påvel Snickares gränd är ingen gata man söker sig till frivilligt. Fram tills nu. På en av grändens väggar tornar sig en gigantisk målning upp av graffitikonstnären Charlie Granberg, föreställande Uppsalas kändispar nummer ett: Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. Hög wow-faktor!

konst

Flickan i Smedsgränd

Från en väggmålning till en annan. Ett varningens finger ska dock höjas att den här kan ge kalla kårar hos betraktaren. På en garageport i city stirrar flickan ut alla som försöker fånga henne på bild. Konstnären är Lina Nääs.

Bakom initiativet står fastighetsbolaget Vasakronan och kulturkreatören Ali Davoodi. #ArtMadeThis 

Botaniska-parken

Utsikten över Botan från slottets borggård

Färdig med att ta bilder på Uppsala slott från borggården? Vänd dig om. Voila! Nu står du förmodligen framför Uppsalas mest fotade vy: Botaniska trädgården i all sin prakt! Här behövs inget filter.

Sommar-Domkyrka

Gamla torget osar av historia

Ett annat klassiskt Uppsalavykort. Dombron, Upplandsmuseet och domkyrkan – allt ryms i samma frame.

Vinter-Gustavianium-13

Hörnet vid Gustavianum – anatomiska teatern

Passa på att svänga förbi en av Uppsala äldsta byggnader, Gustavianum. När solen studsar mot den anatomiska teatern på taket uppstår bildperfektion av den högre skolan.

pelle svanslös

Pelle Svanslös kattövergångställe 

Trodde du att det bara var människor som hade övergångsställen? Tänk om! I Pelle Svanslös hemstad har vi självklart också ett Abbey Road för katter. Finns vid Carolina Rediviva.

engelska parken

Fotovänliga Carolinaparken

Bakom Carolina Rediviva ligger Carolinaparken. En park fylld med Instagramvänliga motiv: Karl XIV Johan-bysten, den vackra alléen och kanske landets finaste lekplats med Pelle Svanslös och hans vänner.

domkyrkan

Domtrappan

Bredvid den klassiska restaurangen Domtrappkällaren finns, som namnet antyder, en trappa som leder till Uppsala domkyrka. Stämningsfyllt var ordet!

cafe

Uppsalas eget muskafé i miniatyr

Alvar & Sagas är bageriet som aldrig sover! Var uppmärksam när du passerar hörnet mellan Östra Ågatan och Smedsgränd. Förbered dig för en sötchock.

uppsala-domkyrka

Golvas av domkyrkans gotiska miljöer

Visste du att Uppsala domkyrka är Nordens största katedral? Du behöver med andra ord inte åka till Italien för att uppleva ett kyrkorum av högsta internationella snitt. Lika imponerande ut- som invändigt. Ljuskronorna, det gotiska kapellet, orglarna, predikstolen, skattkammaren, Gustav Vasas grav – välj ditt drömmotiv!

takvandring

Fotograf: Charlotta Costanzo

Se hela Uppsala från slottets tak

Bokat takvandring på Uppsala slott? Kul, ta med kameran! Få andra utsiktspunkter i stan ger sådana otroliga vyer över hela stadens siluett.

Biotopia

Fotograf: Charlotta Costanzo

Spegla dig i fontänen framför Biotopia

Vasaparken är en oas mitt i stan. Rigga kameran framför fontänen, så att museet Biotopia speglar sig vattnet, och avfyra. Vänd sedan på kameralinsen mot det fascinerande Vasahuset.

fyrisån

Fånga domkyrkan från Gotlandsparken

Vilken plats erbjuder den bästa vinkeln för att verkligen fånga hela domkyrkan på bild? Vi skulle nog vilja påstå blickfånget som ges från Uppsalas centralaste park, Gotlandsparken. Löjligt vackert belägen längs Fyrisån och Östra Ågatan.

fyrisån

Stanna till vid Järnbron

Eller förresten, vi ångrar oss. Det är nog vyn vid den nymålade Järnbron (förbinder S:t Johannesgatan och Linnégatan) som bäst fångar Uppsalas själ.

domkyrka

Storslagen utsikt vid Universitetshuset

Orkar du med en bild till? Ta dig till foten av Universitetshuset och gör det bästa du kan av den storslagna utsikten mot domkyrkan, Gustavianum och Universitetsparken.