Restauranger & Caféer

Vegetariska och veganska restauranger

Om du letar efter restauranger med bra vegetariska eller veganska alternativ på menyn, finns det gott om ställen att prova i Uppsala – från fine dining till streetfood med fokus på växtbaserad mat. Några lockar lite extra med spännande rätter och klimatsmarta tillagningsmetoder.

Holy Greens

Holy Greens står kreativa sallader och bowls på menyn, som skapas på beställning. Genom ett nära samarbete med odlare runtom i landet kan restaurangen erbjuda svensktodlat i säsong. Holy Greens ligger på gågatan, vilket gör det till ett perfekt lunchstopp under shoppingturen eller mellan besöken på Uppsalas olika sevärdheter.

Sverre

Sverre är en polerad kvarterskrog på Vaksala torg, som har ett ambitiöst hållbarhetstänk. Här använder man endast naturliga säsongsbaserade ingredienser och rena produkter och tillagningsmetoder med slimmade koldioxidutsläpp. Schysst – och vansinnigt gott också. Sverre erbjuder en liten men naggande god meny, med alternativ som tilltalar både vegetarianer och veganer.

Messob

Med rötterna i Etiopien och Eritrea erbjuder Messob en smakresa till det Nordafrikanska köket. Restaurangen serverar genuin mat, som till stor del baseras på grönsaker och baljväxter – vilket gör det till ett utmärkt val för vegetarianer och veganer. Maten äts med så kallad injera, som är ett syrligt, pannkaksliknande bröd.

Iberico

Iberico serveras smakrika, autentiska tapas. Här blir du inte lämnad utanför plockmatsupplevelsen som vegetarian eller vegan, tvärtom är vegoalternativen på menyn tydligt utmarkerade på menyn. Här kan hela sällskapet njuta av smakerna från Medelhavsområdet i en festlig atmosfär.

Farina

Om du är sugen på pizza är Farina City på Vaksala torg en självklar destination. Glöm tråkig veganpizza med några trötta oliver – här får den himmelska degen och de färska råvarorna dig att färdas direkt till Neapel vid första tuggan. På pizzamenyn finns flera vegetariska och veganska alternativ.

Hodja

Meze är turkisk mat när den är som bäst, och på Hodja får du uppleva de goda smakerna i en karaktäristiskt inredd och mysig miljö. Här har du som vego många grönsaksbaserade rätter att välja på. Plockmats-upplägget gör att du kan prova flera olika rätter under samma middag.

Tapicante

Tapicante började som foodtruck, men har nu flera restauranger i Uppsala. På Drottninggatan ligger en av dem, ett klassiskt ”hål i väggen”-ställe med äkta smaker. Utbudet av tacos med vegetariska fyllningar är brett, smakrikt och riktigt gott.

Jorden är blå som en apelsin

Med sin filosofi om att ”Breakfast all day” erbjuder kafeét Jorden är blå som en apelsin fräscha mixtallrikar, inspirerade från olika delar av världen. De flesta rätterna är vegetariska och nästan alla går att få veganska och glutenfria, så här hittar du med andra ord både hälsosamma och mångsidiga matalternativ.