Tips på aktiviteter, museum och event

Vinter och lov i Uppsala med barn

Här tipsar vi om ett roliga aktiviteter för barnfamiljen – hitta något kul att göra under vintern, jullovet och sportlovet i Uppsala! Här finns både utomhusaktiviteter som skridskor, skidor och spännande lekparker, men också museum och kulturupplevelser för alla åldrar. 

Kolla in Kubik

Missa inte att kolla in Kubik Uppsala, där du hittar massor av aktuella event för barn och unga, såväl kultur- som fritidsaktiviteter. Hitta något kul att göra eller få inspiration till spännande kurser och nya intressen! Här är det också enkelt att hitta aktiviteter tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar.

Hyr och låna utrustning

Hos Fritidsbanken kan man låna sport- och fritidsutrustning gratis. Det kan till exempel vara skidor, skridskor, fotbollsskor eller en innebandyklubba. Oftast är utrustningen begagnad men i fint skick. I Uppsala är Fritidsbanken ett samarbete mellan Upplands idrottsförbund, Region Uppsala, SISU idrottsutbildarna och Uppsala kommun. Du hittar fritidsbanken på två platser i Uppsala; i Industristaden och i Gottsunda.

Aktivt Uteliv i Uppsala ligger smidigt beläget mitt i friluftsområdet i Sunnersta, och här kan du hyra vintersportsutrustning för alla åldrar.

Åka pulka och snowracer

Sunnerstagropen ligger cirka åtta kilometer söder om centrala Uppsala och har en stor pulkabacke att kasta sig utför. Om hungern börjar gnaga finns ett café för lunch eller fika och en värmande eldstad, men också fina grillplatser nedanför backen.

På sommaren är Hammarskogs naturreservat ett populärt tillhåll för sol och bad – under vintern är det en fantastisk plats för pulkafantaster och varm choklad i termos. Pulkabacken ligger precis framför den ståtliga herrgården, som inhyser ett café med fika och enklare maträtter under helgerna. Utsikten över Mälaren och läget intill herrgården gör att en vackrare belägen pulkabacke är svårt att tänka sig.

Letar du efter en mer central pulkabacke är Slottsbacken, precis nedanför Uppsalas rosa slott, ett populärt alternativ.

Snöra på skridskorna

Skridskosugen? Relitahallen i Gränby, Thorséns ishall i Björklinge och Gordon nice ice arena i Valsätra bjuder in till allmänhetens åkning för alla barn och vuxna som vill dra på sig grillorna.

När vädret tillåter finns det även fler skridskobanor utomhus att välja bland:

Skidor – utför och på längden

För den som föredrar att ta sig fram på skidor rekommenderar vi Sunnerstaåsens friluftsområde. Här finns Uppsala Alpina Center, eller Sunnerstabacken som Uppsalaborna ofta kallar det. Här finns alpina nedfarter för slalom och snowboard med svårighetsgrad grön, blå och röd, en mindre freestylepark samt ett 3,5 km långt motionsspår med elljus som spåras för längdskidåkning. Saknar ni utrustning går det att hyra av Uppsala Alpina Center.

Fjällnora friluftsområde är ett paradis för utomhusaktiviteter strax utanför Uppsala. Vintertid åker längdskidor (och långfärdsskridskor) fram när flera skidleder spåras upp på sjön Trehörningen. Den som inte har egen utrustning att tillgå kan hyra långfärdsskridskor, längdskidor och sparkar på plats.

Uppsalatrakten har flera längdskidspår, kolla in några av de populäraste.

Häng på Pelle Svanslös och hans vänner

Mjau! Upptäck Pelle Svanslös hemstad i vinter genom att spela Pelles roliga mobilspel ”Pelles Äventyr”. Pelle och hans vänner råkar ständigt ut för nya äventyr i Uppsala. För att hjälpa dem behöver du ta dig till Stadsträdgården och Engelska Parken och klara olika uppdrag. I Engelska Parken kan du även passa på att besöka Pelleparken som är en av Sveriges finaste lekplatser.

Pelle Svanslös är lite vattenkänslig men han vill gärna att alla barn ska känna sig trygga i vattnet. På Fyrishovs Äventyrsbad kan barn ta Pelles badmedalj genom att klara roliga uppgifter som att hämta strömmingar från botten.

Medeltida vinterstad

Snötäckta eller ej, Uppsalas lekplatser står alltid öppna för leksugna barn. Vi vill slå ett slag för Medeltidsparken i Uppsala city. Fängelsetorn, en sjukstuga, handelsstånd, medeltida hus och häftig belysning har tagit över Klosterparken. En hyllning till det Franciskanerkloster som huserade på platsen under flera hundra år. Medeltidsparken ligger bara ett stenkast från Uppsalas största gågata, med andra ord ett perfekt sätt att kombinera lek och julshopping!

Dags för en lekpaus? Passa på att kolla in Almastråket – en mysig liten konstpromenad för barn, som går längs med Klostergatan utanför lekparken. Från Fyrisån till Stadsbiblioteket hittar ni fem konstverk som uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare.

Säker klätterlek och äventyr

Den äventyrslystna kan också leka säkert inomhus på Turbo Sport & Adventure Zone, ett center i Gränbystaden helt tillägnad åt att uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig mer. Med sina 4400 kvadratmeter och maxgräns om 220 personer samtidigt finns gott om plats utan trängsel. Vi pratar om hela 20 kvm/gäst. Trampolinpark, Stuntzon, Basket Dunkzon, Ninja Warrior, parkour, höghöjdsbanor, hinderbanor och Climb Challenge är några exempel på roliga utmaningar att ta sig an!

Allis finns även ett brett utbud av aktiviteter som passar alla åldrar. Här kan man klättra, testa parkour, dansa, spela pingis eller åka skateboard.

Spännande museum

Vintern är ett utmärkt tillfälle att besöka Uppsalas muséer. Många erbjuder dessutom ett innehåll som riktar sig specifikt till barn och ungdomar.

Evolutionsmuseet är ett naturhistoriskt museum som älskas av djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Här kan du se Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett och djur från hela världen.

Efter ditt besök på evolutionsmuseet rekommenderar vi ett besök på det interaktiva och spännande museet Biotopia. Här finns dioramor med flera hundra svenska djur, utställda i naturtroget återgivna landskap.

Vill du se hur vikingarna levde under Vendeltiden? Med hjälp av Augmented Reality kan din mobil bli en tidsmaskin i Gamla Uppsala.