Resa klimatsmart

Välkommen till världens bästa klimatstad!

Visste du att Uppsala är världens bästa klimatstad? Så ta chansen att planera din egen utsläppsfria resa till landets fjärde största stad. Att resa klimatsmart är lättare än du tror.

Ja, det stämmer faktiskt. I alla fall om du frågar Världsnaturfonden WWF, som utsåg Uppsala till 2018 års globala vinnare i One Planet City Challenge. För dig som vill resa klimatsmart är alltså destinationen självklar. Så varför är då Uppsala en förebild? En blandning av gröna satsningar, med fokus på hållbara transporter och förnybar energi är några av huvudanledningarna.

I tider av återkommande klimatlarm och högre medvetenhet om hur vi påverkar vår gemensamma miljö blir det allt viktigare för många resenärer att kunna resa klimatsmart under semestern. I den här guiden beskriver vi hur du kan upptäcka allt spännande som Uppsala har att erbjuda och fortfarande skona moder jord.

Gör fotavtryck, men inte på miljön. Ett annat klimatsmart sätt att upptäcka världens bästa klimatstad är till fots. Flertalet av Uppsalas kändaste sevärdheter, museum, studentnationer, hotell och shoppingstråk ligger i eller i direkt anslutning till innerstaden.

Cykelställ vid Fyrisån. Östra Ågatan. Uppsala.

Cykelstaden Uppsala – smidigaste sättet att ta sig runt

Ta seden dit du kommer – cykla i Uppsala! De korta geografiska avstånden och förekomsten av cykelbanor gör att Uppsalaborna föredrar cykeln när de ska ta sig någonstans. Cykeln är tveklöst det smidigaste sättet att ta sig runt i Uppsala på ett snabbt sätt, oavsett om du ska ta en tur till Uppsala högar eller trampar längs Fyrisån genom Stadsträdgården.

Den som vill hyra cykel kan göra detta mitt i city, hos butiken Ski TotalDragarbrunnsgatan. Glöm inte hjälmen!

resa klimatsmart

Upptäck Uppsala till fots

Gör fotavtryck, men inte på miljön. Ett annat klimatsmart sätt att upptäcka världens bästa klimatstad är till fots. Flertalet av Uppsalas kändaste sevärdheter, museum, studentnationer, hotell och shoppingstråk ligger i eller i direkt anslutning till innerstaden, vilket gör att det räcker med några riktigt fotriktiga promenadskor för att bocka av många av höjdpunkterna. Ett tips är att utgå från Stora torget, vandra mot Uppsala domkyrka och Museum Gustavianum, ta vägen förbi Universitetshuset, fortsätta upp mot Uppsala slott och avsluta promenaden i Botaniska trädgården.

resa klimatsmart

Ta tåget till Uppsala

Tåg är som bekant det bästa sättet att transportera sig långa sträckor fossilfritt. Oavsett om du anländer till Uppsala från Stockholm eller nordlig riktning så går det utmärkt att ta tåget till Uppsala. Åk med SJ, SL eller Upptåget som har avgångar till och från Uppsala centralstation. En fullspäckad weekend i Uppsala är alltså helt möjlig utan att någonsin behöva färdas i bil!

Vad gäller övrig kollektivtrafik så erbjuds ett heltäckande bussnät i Uppsala och övriga delar av Uppland av UL.

resa klimatsmart

Bo på miljöcertifierade hotell

Ditt boende under semestern påverkar i högsta grad ditt personliga miljöavtryck. Lyckligtvis är hela 80 % av Uppsalas hotell miljöcertifierade av tredje part. Här ingår bl.a. en Svanenmärkt verksamhet, korrekt källsortering av avfall, användning av grön el samt att ekologisk, KRAV-märkt och närproducerad mat serveras.

Här kan du bo klimatsmart:

resa klimatsmart

Grön inspiration under Uppsala klimatvecka!

Under Uppsala klimatvecka förenar årligen kommunen, Uppsalas två universitet, organisationer och näringsliv i staden sina krafter för att Uppsala ska försvara sin position som den ledande klimatstaden. Intressanta utställningar, föreläsningar och seminarier anordnas under klimatveckan på Uppsala Konsert & Kongress. Klimatveckan syns även flitigt på gator och torg i hela Uppsala där man gärna pratar klimat- och miljöfrågor med allmänheten.