Cykla i Uppsala

Upptäck stadens smultronställen på två hjul!

För både studenter och arbetande är Sveriges fjärde största stad förknippat med en särskild typ av färdmedel: cykeln! Även om du själv inte använder den dagligen visar stadsbilden att Uppsala cykelstaden med stort C. Så vart kan du ta din tvåhjulade vän på utflykt? Vi listar fyra smultronställen i Uppsala att besöka med cykel!

Bäst i test på cykel

Om Uppsala som cykelstad undgått någon, är det i alla fall ingen i Cykelfrämjandet. Under lång tid har kommunen legat i den övre delen på topplistan över bästa cykelstad, och under 2018 hamnade Uppsala på första plats på den så kallade Kommunvelometerns lista. För att knipa detta ultimata stålhästspris har kommunen bland annat sett till att öka antalet snabbcykelleder och ordnat så att cykelbanorna plogas och sandas ordentligt på vintern.

Nedan listar vi därför fyra utflykter du kan göra med cykel i Uppsala med omnejd. De är alla tilltänkta dagsturer och själva cykelresan tar mellan 30 minuter och en dryg timme från centralstationen enkel väg. Behöver du hyra cykel? Ski TotalDragarbrunnsgatan ligger ett stenkast från stationen.

ulva kvarn

1. Ulva Kvarn – hantverksmeckat vid ån

Tid att cykla: 35 min.

Nordväst om centrala Uppsala belönas den trampflitige med en naturskön tillflyktsort. Ulva Kvarn är en grupp konsthantverkares kreativa framgångssaga. För dryga 30 år sedan ville de skapa en plats där de gemensamt kunde skapa och bedriva verksamhet på. Med hjälp av kommunen hittade och hänfördes de av byggnaderna tillhörandes den gamla kvarndriften i Ulva, och vips hade den första verksamheten öppnat redan ett år senare.

Idag finns en fantastisk blandning av olika sorters skaparglädje, däribland en kroatiskt krog, en silversmed och den första verkstaden: Glashyttan Ulven. Därtill erbjuds kaffe med dopp på Café Ulva Kvarn, vilket kan sitta fint efter ett annat slags dopp som du kan ta i denna vackra del av Fyrisån.

hammarby

2. Linnés Hammarby – en frisk fläkt från 1700-talet

Tid att cykla: 40 min.

Ungefär 13 kilometer utanför stan hittar vi en blommande oas fri från storstadens buller och avgaser, Linnés Hammarby. Detta var i alla fall så Carl von Linné kände. Han köpte gården Hammarby i den uppländska tätorten Danmark (jo, så heter den faktiskt) för att komma undan Uppsalas ohälsosamma luft och högljudda oväsen. Där tilläts han skapa sitt eget avslappnande universum långt från stadens olägenheter. Förutom en botanisk trädgård lät han bygga ett museum i sten, vilket idag går under namnet Linnés naturaliemuseum.  

År 1879 köptes gården upp av svenska staten och utgör idag både kulturreservat och museum som erbjuder en unik inblick i Linnés liv – hans persona som både vetenskapsman och privatperson tillåts träda fram. Här kan du med fördel tillbringa en vacker vår- eller sommardag och förundras över den vackra gården och Linnés gamla samlingar, fascineras över kulturreservatet där äng och humlegård brukas enligt metoder från förr, eller njut av en kaka från caféet i äppellunden.

Fjällnora

3. Fjällnora – friluftsområdet för livsnjutare och friskusar

Tid att cykla: 1 h 15 min.

För den riktigt hurtige rekommenderas en något längre cykeltur till det inte mindre motionslystna resmålet Fjällnora. Färden må vara lång, men efter ungefär 75 minuter kommer ditt pedallerande prisas med ett friluftsområde som har allt. Hoppa direkt från bryggan ned i vattnet eller njut i en badtunna, fiska din egen lunch eller ät en bit på caféet, ta en promenad runt någon av vandringslederna eller sätt dig i närmaste glänta och läs en bok.

De allra mest våghalsiga kan utmana sig själva i äventyrsbanan, som låter dig klättra och klänga högt uppe bland skogens trädtoppar. För de som föredrar sjön framför luften finns kanoter att hyra, medan de allra minsta kan busa på den vackra naturlekplatsen. På vintern finns dessutom möjlighet att hyra skidor, skridskor och sparkar för en fulländad dag i snön.

Hoppa direkt från bryggan ned i vattnet eller njut i en badtunna, fiska din egen lunch eller ät en bit på caféet.

4. Fullerö backar – den stensäkres utflyktsmål

Tid att cykla: 35 min.

Har du en karta över Uppsala och drar en lodrät linje uppåt från centralstationen kommer den förmodligen korsa Fullerö backar. Så pass rakt norrut ligger det från vår startpunkt. När du väl hojat dig till detta naturreservat finner du inte bara ett behagligt blommande grönområde längs med Fyrisån, utan också ett imponerande gravfält som daterats till järnåldern.

Fältet består av ett flertal stenformationer. De flesta utgörs av ett 50-tal stycken runda stensättningar som ligger placerade högst upp på åsen. Så packa picknickkorgen, känn doften från både liljekonvalj och vitsippa, samt både historiens och flyttfåglarnas vingslag.

Här hittar du fler tips på cykelturer runt Uppsala: