Jullov i Uppsala med barn

Våra bästa tips på aktiviteter under julledigheten

Snart tändas tusen juleljus och det vankas dans runt granen. Börjar julstämningen infinna sig? Bra! Jullovet i Uppsala står för dörren med allt vad det innebär. Känns det svårt att hitta på något med barnen i tider av social distansering? Vi tipsar om ett antal säkra aktiviteter, framförallt ute i det fria, som gör jullovet i Uppsala till en minnesvärd avrundning på året, och starten på det nya. 

 

Jullov i Uppsala

Åka pulka och snowracer i Sunnerstagropen och Hammarskog

Vi håller såklart tummarna för att det blir en vit jul. Om önskningen slår in ses vi i någon av Uppsalas pulkabackar! Sunnerstagropen ligger cirka åtta kilometer söder om centrala Uppsala och har en stor pulkabacke att kasta sig utför. 

Om hungern börjar gnaga finns ett café för lunch eller fika men också fina grillplatser nedanför backen.

Ett annat bra ställe att damma av snowracern på är i Hammarskogs naturreservat. Det som på sommaren är ett populärt tillhåll för badande soldyrkare är under jullovet en plats för pulkafantaster och varm choklad i termos. Pulkabacken ligger precis framför den ståtliga herrgården, som inhyser ett café med fika och enklare maträtter under helgerna. OBS! Caféet håller just nu tillfälligt stängt. 

Utsikten över Mälaren och läget intill herrgården gör att en vackrare belägen pulkabacke är svårt att tänka sig.

Jullov i Uppsala

Snöra på skridskorna i Uppsalas ishallar!

Ett aktivt jullov i Uppsala är lika med ett roligt jullov. Skridskosugen? Relitahallen i Gränby, Thorséns ishall i Björklinge och Gordon nice ice arena i Valsätra bjuder in till allmänhetens åkning för alla barn och vuxna som vill dra på sig grillorna. 

Observera att rådande smittspridningssituation just nu påverkar förekomsten av allmänhetens åkning.

jullov uppsala

Skidor – utför och på längden

För den som föredrar att ta sig fram på skidor rekommenderar vi Sunnerstaåsens friluftsområde. Här finns Uppsala Alpina Center, som för rotade Uppsalabor för evigt kommer att heta Sunnerstabacken. Här finns alpina nedfarter för slalom och snowboard med svårighetsgrad grön, blå och röd, men också en mindre freestylepark. UAC är en perfekt plats för att hela familjen eller kompisgänget som vill få en lagom dos av tyngden på dalskidan.

Ni som föredrar en lugnare tur på längdskidorna hittar i samma område ett 3,5 km långt motionsspår med elljus som spåras för längdskidåkning.

Saknar ni utrustning? Uppsala Alpina Center erbjuder skiduthyrning med allt ni behöver för att åka åt alla riktningar.

Uppsalatrakten har flera längdskidspår som uppmuntrar till att valla laggen. Här är några av de populäraste:

  • Almunge – 1,8 km och 2,8 km
  • Björklinge – 2,7 km och 5,1 km
  • Bälinge – 1,3 km  och 2,1 km
jullov uppsala fjällnora

Utomhusaktiviteter i Fjällnora

Oavsett säsong finns det alltid något roligt att göra i Fjällnora friluftsområde, ett slags paradis för utomhusaktiviteter, strax utanför Uppsala. Vintertid åker längdskidor och långfärdsskridskor fram när flera skidleder spåras upp och sjön Trehörningen förvandlas till en gnistrande skridskobana. Den som inte har egen utrustning att tillgå kan hyra långfärdsskridskor, längdskidor och sparkar på plats.

Klostergatan-6 (1)

Medeltida jullek

Snötäckta eller ej, Uppsalas lekplatser står alltid öppna för leksugna barn. Vi vill slå ett slag för Medeltidsparken som öppnade i citykärnan i somras. Fängelsetorn, en sjukstuga, handelsstånd, medeltida hus och häftig belysning har tagit över Klosterparken. En hyllning till det Franciskanerkloster som huserade på platsen under flera hundra år. Medeltidsparken ligger bara ett stenkast från Uppsalas största gågata, med andra ord ett perfekt sätt att kombinera lek och julshopping! 

Dags för en lekpaus? Passa på att kolla in Almastråket – en mysig liten konstpromenad för barn, som går längs med Klostergatan utanför lekparken. Från Fyrisån till Stadsbiblioteket hittar ni fem konstverk som uppmärksammar konst och litteratur för unga läsare.

Säker klätterlek och äventyr

Den äventyrslystna kan också leka säkert inomhus på Turbo Sport & Adventure Zone, ett center i Gränbystaden helt tillägnad åt att uppmuntra barn och ungdomar att röra på sig mer. Med sina 4400 kvadratmeter och maxgräns om 220 personer samtidigt finns gott om plats utan trängsel. Vi pratar om hela 20 kvm/gäst. Trampolinpark, Stuntzon, Basket Dunkzon, Ninja Warrior, parkour, höghöjdsbanor, hinderbanor och Climb Challenge är några exempel på roliga utmaningar att ta sig an!

Kom i julstämning med denna guide!