Höstlov i Uppsala med barn

Våra bästa tips på aktiviteter under höstlovet

Höstlovet i Uppsala 2021 närmar sig med stormsteg! Vad hade du tänkt att hitta på vecka 44? Uppsala erbjuder många sätt för barn och familjer att aktivera sig på.

pelle svanslös höst

Kattjakt i Pelle Svanslös hemstad

Mjau! Är ditt barn svag för den sympatiska och svanslösa katten från Uppsala? Under höstlovet besöker Pelle Svanslös flera platser i Uppsala för att sprida glädje! Där finns möjlighet att få träffa de populära katterna, kramas och ta en selfie med Sveriges snällaste katt. Eller kanske utmana Pelle i dansstop på Forumtorgets Halloweendisco?

Pelle Svanslös besöker Stadsträdgården, Pelleparken och Forumtorget:
Torsdag 4/11: 10.00 Pelleparken, 11.00 Stadsträdgården, 12.00 Forumtorget
Fredag 5/11: 10.00 Pelleparken, 11.00 Stadsträdgården, 12.00 Pelleparken
Lördag 6/11: 12.00 Pelleparken, 13.00 Forumtorget, 14.00 Pelleparken
Söndag 7/11: 10.00 Pelleparken, 11.00 Stadsträdgården, 12.00 Pelleparken

Pelle Svanslös besöker Elite Hotel:
Lördag 6/11: kl. 09.00-11.00

Pelle Svanslös besöker Fyrishov:
Måndag 1/11 – lördag 6/11: kl. 13.00-13.25, 14.00-14.25 och 15.00-15.25.

evolutionsmuseet

Skattjakt på museum

Höstlovet 2021 är ett utmärkt tillfälle att besöka Uppsalas muséer, varav många erbjuder ett innehåll som riktar sig specifikt till barn och ungdomar.

Upplandsmuseet anordnar flera roliga aktiviteter. Här får du bland annat tyda runstenar, leta efter skelett och höra om hur medeltidsflickan Anna levde på 1400-talet. I Tropiska växthuset kan du gå en digital tipspromenad och på Biotopia kan du lära dig mer om olika spår och göra en egen tygpåse med spår av ditt favoritdjur. På Biotopia kan du även få höra Jakob Ahlbergs rovdjursberättelser som är förstärkta av berättarens dräkter i forntida stil.

Gamla Uppsala museum har stängt för renovering men det kommer att finnas en tipsrunda på området. Man kommer även visa korta filmer om skatter från Gamla Uppsala digitalt. Pumphuset bjuder in en interaktiva utställning bland pumpar och turbiner där man kan lära sig mer om vatten, avfall och hållbarhet. Man kan även delta i leksaksbyte för att lära sig att spara på jordens resurser. Reglerna är enkla, ta med en leksak du inte längre vill ha och ta med en annan hem!

Tips! På Evolutionsmuseet kan du titta på Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett.

Guidade turer med spännande teman

Kombinera en rolig aktivitet med lärorik historia genom en vandring på Uppsalas historiska gator!

Alla helgons blodiga vandring får man lära sig mer om historien bakom Halloween och Allhelgona. Barnen kommer vara trollbundna när det berättas om helgonhistorier och medeltida mystik där ädelstenar och runamuletter spelade stor roll. Turen går med flera avgångar under höstlovet från Riddartorget, söder om Uppsala domkyrka. Det går både bra att dyka upp och betala på plats, och att boka i förväg.

Alla slott har sina spökhistorier. I Spökvandringen på Salsta Slott får man ta del av sägner med övernaturliga inslag, och känna på slottets mystik när mörkret fallit.

Sugen på något mer klassiskt? En Pelle Svanslös-vandring är aldrig fel, och passar även för de minsta. Följ med till platserna i böckerna och hör om när Pelle kom till Uppsala, och hur han träffade sin kärlek Maja Gräddnos och de andra katterna i staden. Framförallt är det en historia om allas lika värde och rätten att vara som man är. Datum: 5 november kl. 11:00. Förbokning krävs.

fyrishov bad

Bada och bowla i Fyrishov

Fyrishov är en av Uppsalas främsta samlingsplats för fysisk aktivitet under höstlovet 2021 i Uppsala. Här finns bland annat det kända äventyrsbadet med vattenrutschbanor, jetström, vattenfall, vattenkanoner, bubbelpooler och långa motionsbassänger. Bad och lek som faller hela familjen i smaken.

Badkruka? I samma arenakomplex, en trappa ner, finns Fyrishovs bowlinghallar. Med sina två sektioner, med tio respektive fyra banor, utgör man Uppsalas största bowlinghall. Utmana familjen eller vännerna i några serier och beställ en saftig burgare att avnjuta mellan dina strikes.

Fjällnora-3

Fjällnora friluftsområde – Ett naturparadis

Även småttingar med den allra mest outtröttliga energi kommer kunna sova gott efter en dagsutflykt till Fjällnora.  Oavsett årstid är Fjällnora ett naturparadis med roliga aktiviteter för knattar och deras föräldrar. Här kan man lattja på naturlekplatsen, paddla kanot eller vandra på någon av vandringslederna. För den som är mer för fauna än flora finns det även djurhagar att upptäcka.

När magen börjar kurra finns det grillplatser där man kan grilla korv och äta medhavd matsäck.

höstlov 2019 uppsala gokart

Gasen i botten på Gokartcentret!

Aldrig kört gokart? Passa på under höstlovet! Utmana polarna i flera typer av race i sprillans nya gokartbilar. Plattan i mattan eller lugna och sansade svängar är upp till dig.

Vem vinner på Latitude-59°?

Nej vi vet, det viktigaste är förstås att man deltar och har roligt tillsammans. Men på Latitude-59° är det lätt att tävlingsinstinkten väcks. Vem blir herre eller dam på täppan efter ett svettigt lasergame? Vem slår flest strikes på bowlingbanan? Vem gör gör hole-in-one på minigolfen? Eller vem har bäst millimeterprecision under biljarden och shuffleboard-matchen? Hos Latitude-59° finns tillräckligt många aktiviteter att fylla hela höstlovet 2021 i Uppsala med.

Lekland i plural!

Barn och ungdomar rör på sig för lite, det är obestridlig fakta. Under höstlovet är det lätt att skärmtiden drar iväg. Då kan det vara skönt med lite gammal hederlig fysisk lek. Leklusten väcks garanterat på någon av Uppsalas många lekland. Leo’s Lekland i Boländerna, Turbo Sport & Adventure i Gränby och Busfabriken i Fyrislund erbjuder tillsammans tusentals kvadratmeter tillägnade skratt, lek, sport och äventyr.