Konserter & event i Uppsala

Guide till sommarens bästa scener i Uppsala

Uppsala är känt för sina fina parker och trädgårdar –under sommaren fylls de förutom med blomsterprakt även med musik och olika aktiviteter. Vi guidar dig till de bästa scenerna och festivalerna som kommer att göra din sommar i Uppsala oförglömlig!

Att gå på konsert under sommaren är något alldeles speciellt. Inramningen av grönskande trädgårdar och vackra parker gör helt enkelt upplevelsen ännu mer minnesvärd. I Uppsala är det dessutom enkelt att ta sig till och från konserterna under en cykeltur, med många restauranger och caféer i nära anslutning där du kan förlänga kvällen eller starta dagen på bästa möjliga sätt.

parksnackanstor

Foto: Kaliber Live

Parksnäckan – konserter hela sommaren mitt i stan

Parksnäckan är en av Uppsalas mest älskade sommarscener och har lockat besökare till Stadsträdgården med konserter i över 50 år. Här finns plats för upp till 1200 personer, men det är ändå en intim och mysig konsertplats bland vackra blommor och grönska. Tack vare den solfjäderformade publikytan kommer du alltid nära artisterna här. Parksnäckan har en servering med mat, öl, vin och alkoholfria drycker som du kan njuta av medan du tar del av det minst sagt varierade konsertprogrammet. Varje sommar ordnas uppemot ett femtiotal event här, med allt från trollerishower för barnfamiljen till spelningar med landets mest omtyckta artister och internationella akter. Lyckas du inte få tag på biljetter till konserten går det alltid att höra musiken från en picknickfilt i parken utanför.

Wiks slott sett från trädgården

Foto: Wiks slott

Finstämt i trädgårdsbaren på Wiks slott

En kort utflykt från centrala Uppsala ligger Wiks slott som är en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar. De vackra omgivningarna är i sig en härlig sommardestination med badstrand, äppellund och vandringsleder. Men i skuggan av grönskande träd och sommarblomster väntar också Wiks Trädgårdsbar, där man under sommaren ordnar livemusikkvällar. Här kan du njuta av somriga rätter och svalkande drycker till ljuva toner med fokus på lugnare melodier, visor och jazz. När skymningen lagt sig kanske du även med lite tur – eller otur – också stöter på någon av de slottsspöken som säga visa sig just i slottsparken ibland.

En kvinna tar kort på scenen under en musikfestival

Homecoming Festival i Polacksbacken

Ett nytt, spännande inslag bland Uppsalas sommarscener ät festivalen Homecoming Festival, som i slutet på augusti tar med sig några av Sveriges största artister och spännande internationella akter till Polacksbacken. Festivalen äger rum för första gången 2024 och besökare kan förvänta sig en lineup med pop, hiphop och EDM – musik för den så kallade Spotify-generationen. Arrangör för festivalen är Homerun Festivals som också står bakom succéfestivalerna Brännbollsyran i Umeå och Bayside Festival i Helsingborg. Polacksbacken ligger på promenadavstånd från centrala Uppsala, vilket gör det smidigt både att ta sig hit och att kombinera festivalbesöket med allt annat staden har att bjuda på.

Kollage med en pizza samt ett äldre par som dansar i en park

Botaniska Trädgården – se musikeliten i vacker miljö

Vi törs påstå att Sveriges vackraste botaniska trädgård ligger i Uppsala. I ”Botan” som den kallas i folkmun korsas gränserna mellan klassisk musik och andra musikaliska uttryck som pop, jazz och världsmusik under det årliga evenemanget Music in the Garden. På innergården av trädgårdens orangeri infinner sig känslan av att du befinner dig på en italiensk piazza, omgiven av musik och grönska. Lokala restauranger och foodtrucks är på plats med allt från kalla drycker och gelato, till rykande varma pizzor. Låt dig förtrollas av den unika atmosfären här!

I själva parken ordnas det sommartid även större konserter när Kaliber Live varje år tar hit publikens favoritartister. Här har bland annat Håkan Hellström, John Fogerty och Veronica Maggio spelat de senaste åren. Om man vill kan man ta med sig en filt och slå sig ned på gräset i parken under konserten och på området finns både mat och bar för en härlig helkväll i parken.

Teatertältet i Uppsala

Teatertältet i Gottsunda bjuder på kultur för alla

Uppsala Stadsteater är en av landets mest ansedda scener. Under sommarmånaderna flyttar verksamheten ut från teaterhuset, ut till ett stort teatertält i området Gottsunda. Under flaggen Scensommar bjuds det på flera olika föreställningar som passar för hela familjen. De senaste åren har bland annat en fantasifull undervattensmusikal, improvisationsteater och en humoristisk Molière-pjäser stått på programmet. Kort sagt teater i en folklig och härlig atmosfär, och bara en kort promenad från Gottsunda centrum. Föreställningarna är kostnadsfria, men du behöver se till att boka en biljett i förväg.